Zayıflamada en iyi ikili Patlıcan ve kabak

Besin değeri açısından yıldız sebzeler grubunda yer almasa da patlıcan ve kabak, düşük kalori ve yüksek lif
oranlarıyla fazla kiloların çözümünde güçlü etkiye sahip. Süper ikili aynı zamanda doğal kolesterol dengeleyici.

Besinlerin renkleri ne kadar koyulaşırsa hastalıklara karşı korunma gücü de o kadar fazladır. Bu kural patlıcan için de geçerli. Patlıcanın kabuğundaki mor pigment nasunin güçlü bir antioksidan. Bu madde hücre ve DN’ya zarar veren, serbest radikal ve molekülleri etkisiz hale getiriyor, LDL kolesterolü engelliyor.  Patlıcan besin açısından yıldız değil, ancak sadece 35 kalorilik bir kasesinde 2.5 gr. lif içermesi onu süper besin grubuna almaya yetiyor. Tok tutma özelliği olan patlıcanı salatanıza katarak hem zayıflayabilir hem de potasyum, niasin, folat, kalsiyum, magnezyum, fosfordan zengin beslenebilirsiniz.

Potasyum zengini sebze

Kabak da kalp dostu. Bir kasesinde sıradan bir takviyenin 3 katından fazla potasyum var. Ayrıca A vitamini, beta karoten, maküla dejenerasyonuna ve diğer görme sorunlarına karşı 4 bin mcg’den daha fazla lutein ve zeaksantin içerir. Kanser Epidemiyolojisi’nin 63 bin kişi üzerinde yaptığı araştırmada kabaktan zengin beslenenlerde akciğer kanserine yakalanma riskinin yüzde 27 daha düşük olduğu belirlendi.

Diyet listesinin yıldızı

Kabağa ilişkin genel anlamda iyi olan şeylerden biri, yüksek su oranına sahip olmasıdır. Enerji yoğunluğu araşturmalarına göre, yüksek miktarda su içeren besinlerle (yüksek hacimli besinler olarak da adlandırılır) çok az kalori karşılığında oldukça fazla besleyici öğe alınır. Yüksek hacimli besinler hem doyurucu hem de düşük kalorili olduklarından, başarılı bir kilo verme programının en önemli parçasıdır. Her ne kadar bazı türleri diğerlerine göre daha yüksek lif oranına sahip olsa da kabak size çok az kaloriyle kayda değer oranda lif sağlar. Lif oranının yüksek olduğu beslenme tarzının, kalp hastalığı ve kanser riski de dahil olmak üzere bir çok faydası vardır. Kabağın da içinde olduğu lif oranı daha yüksek olan besinler divertiküloz gibi sindirimle ilgili düzensizlikler için de sık sık önerilir.