Zayıflamada en sık sorulan sorular

Ülkemizde artan obezite oranıyla paralel olarak her gün zayıflattığı iddia edilen yeni bir diyet efsanesi ortaya atılıyor. Toplumda en çok rağbet gören 3 diyet efsanesiyle ilgili bilimsel verilere bir göz atalım.

Okuyucularımız ve hastalarımın sıkça sorduğu 3 diyet efsanesiyle ilgili toplumdaki yanlış inanışa yanıt vermek istedim. ‘Günde iki öğün yemek zayıflatır mı’, ‘insülin direnci ilacıyla göbeği eritmek mümkün mü’, ‘karaciğer yağlanmasını durduracak karışım var mı gibi sorular sıkça yöneltiliyor. Gelin bu soruları bilimsel veriler ışığında yanıtlayalım.

- İnsülin direncine sahip olan her hasta ilaç kullanmalı mı? İnsülin direnci olan her kişi ileride diyabet adayı olabileceğinden öncelikle yaşam tarzında şekersiz bir yaşamı benimsemeli ve düzenli fiziksel aktivite yapmalıdır. Bu iki önemli adım ile insülin direnci çoğu hastada düşmektedir.  Peki metformin kullanmalı mı?  Aslında diyabet tedavisindeki yeri de insülin direncini azaltmak ile ilişkilidir. Metforminin direnci azaltmaya yardımcı olduğu ve bu nedenle kilo vermede, yani göbek eritmede işe yaradığı anlaşılıp  bu bilgi kulaktan kulağa yayılınca pek çok fazla kilolu kişi beslenme ve aktivite yanlışlarını düzeltmeden sorunu yalnızca metformin yutarak çözmeye kalktılar. Bu hem sonuç vermez hem de  ilaçla ilgili sorunlar yaratabileceği için yanlış bir yaklaşımdır. Metforminin kime, ne zaman, ne dozda ve ne süre ile reçete edileceğine yalnızca bu konuda uzmanlaşmış doktorlar karar verebilir. 

- Karaciğer enzimlerine iyi gelen karışım var mı? Karaciğer kendini hızla yenileyebilen vücudumuzdaki nadide organlardan biridir. Hava kirliliği, ilaç kullanımı, hatalı zayıflama diyeti uygulanması, sigara ve alkol karaciğerin görevini normal yapmasını engeller. Bu nedenle karaciğer temizleyici taze meyve suyu size önereceğim. Her gece yatmadan önce içmelisiniz. Katı meyve sıkacağınıza 1 enginar 2 salatalık 2 domates ve bol kereviz yapraklarını atıp sıkın ve bu köpüklü içecekten bir büyük su bardağı içmeye özen gösterin. 

- Pazar brunch’ları kilo aldırır mı: Genelde Pazar geç kahvaltıları ağır olur. Ancak doğru seçimlerle brunch’ın keyfini çıkarabilirsiniz. Tabağınızı sağlıklı ama lezzetli, hem karını doyuracak hem de kilonuzu muhafaza edecek şekilde planlayın. Bu nedenle az peynirli ve az yağlı omlet siparişi verin. Peynir reyonundan 3 çeşit peyniri seçip tabağınıza koyun. Taze yeşillikler bölümü serbest. Bir gözleme alın. Bir kase taze meyve salatası ya da 2 porsiyon meyve masanızda bulunsun. 3-4 çeşit az miktarda zeytinyağlı ile doymama şansınız açıkçası yok. Size önerim geç kahvaltı sonrası en az 5 km. yürüyün.