Zayýflamada ilaç kaosu

Obezite tedavisinin uzun ve süreklilik gerektiren bir süreç olmasý hastalarý daha kolay bir yol olan zayýflama ilacý kullanmaya yönlendiriyor. Oysa bu ilaçlarýn yan etkisi yabana atýlmayacak kadar fazla.

Beslenme tarzýndaki deðiþiklikler ve fiziksel hareket azlýðý gibi bir takým olumsuz þartlar bir araya geldiðinde obezite riski artýyor. Obezite, kalp-damar hastalýklarý, yüksek tansiyon, þeker hastalýðý, bazý kanser türleri, solunum sistemi hastalýklarý, kas-iskelet sistemi hastalýklarý gibi pek çok saðlýk probleminin oluþmasýna zemin hazýrlamakta yaþam kalitesi ve süresini olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle obezite mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalýktýr. Obezitenin bu kadar yaygýnlaþmasý, tedavisinin uzun ve süreklilik gerektiren bir süreç olmasý zayýflama mevsimini de gündeme geleceði bu aylarda kýsa sürede sonuç alabilmek için bireyleri istenmeyen uygulamalara yönlendiriyor. Özellikle zayýflamak için bilinçsiz ilaç ile çeþitli zayýflama ürünlerinin kullanýmýnýn saðlýðý son derece olumsuz yönde etkileyeceði unutulmamalý. Bu konuda  bazý hususlarýn mutlaka göz önünde bulundurulmasý gerekir.

Herkes obezite hapý kullanamaz

-Tedavinin temelinde bireye özgü diyet, egzersiz ve davranýþ deðiþikliði var.

-Zayýflama sürecinde aþýrý ve hýzlý aðýrlýk kaybýndan mutlaka uzak durulmalý, aðýrlýk kaybý için bireyin cinsiyeti, yaþý, boyu ve fiziksel aktivitesi dikkate alýnmalý.  Dengeli diyet diyetisyen ve doktor kontrolünde yapýlmalýdýr.

-Obezite tedavisinde kullanýlan ilaçlarýn hafif ve orta derecede aðýrlýk fazlalýðý olan bireyler için uygun olmadýðý unutulmamalý.

-Kullanýlan ilaçlarýn, güvenirliðinin saptanmýþ olmasý, obeziteye neden olan etiyolojiye uygun bir etki göstermesi, kýsa ve uzun dönemde önemli yan etkisinin olmamasý ve baðýmlýlýk yapmamasý büyük önem taþýr.

-Zayýflama ilaçlarý  geliþigüzel kullanýlmamalý.  Ýlaçlarý doktor önerisi ve kontrolünde olmalý.

-Týbbi beslenme ve egzersizi içeren davranýþ tedavisine yanýt alamama durumlarýnda ilaç tedavisi tercih edilebilir.