Zayıflamada ilaç kaosuna düşmeyin

AMERİKAN Besin ve İlaç Dairesi’nin (FDA) zayıflamaya yönelik yağ emilimini azaltan bir ilaca onay vermesinden 14 yıl sonra ilk kez yeni bir ilaca da onay çıktı. ABD Beslenme ve Diyetetik Akademisi’nden Dr. Larry Miller yeni onay verilen Lorcaserin adlı ilacın bilimsel bilgilerini Amerikan Diyetisyenler Derneği dergisinin Ocak 2013 sayısında aktardı. 

Araştırmalarda başarı oranı çok düşük

Şişman kişilerin yemek yeme alışkanlıklarında zayıflamaya yönelik stratejileri kabul etmemelerinin, fazla yiyerek yağ depolarını artırmalarının ve istedikleri yemeği yeme isteklerinin olmasının ilaç sektörünü canlandırdığını açıklayan Dr. Larry Miller, “Bu ilaçlar uzun süre kullanımında olumlu sonuçlar vermiyor” dedi. Dr Larry Miller yapılan faz çalışmalarında ilaç uygulaması ile kilo verme sürecinde deneklerin birçoğunun çalışmayı tamamlayamaması, kilo verme sonuçlarının istatistiksel olarak da anlamlı olmamasını nedeniyle obezite tedavisinde umut bile verici olmayacak bu ilacın etkinliğinin mutlaka daha uzun çalışmalarla desteklenmesi gerektiğini savundu. 

Diyet ve egzersiz en güvenilir yol

Akademi, yağ emilimini azaltıcı, iştah kapatıcı veya açlık krizlerini önleyici olarak onay verilen ilaçların kalp hastalığından ölüme kadar uzanan ciddi sorunlarla neden olduktan sonra piyasadan kaldırılmasının şişman kişilere yapılabilecek büyük haksızlık olabileceği görüşünde.  Sağlıklı beslenme düzenli fiziksel aktivite yapma gibi önemli yaşam değişiklikleri birçok hastalığın oluşmasını önler veya var olan hastalığın klinik sorunlarının da ilerlemesini azaltıyor. Bu nedenle ilaç tedavisi çok az sayıda aşırı şişman vakayı ilgilendiriyor. Obezite tedavisinde de güvenli ilacın günümüzde de bulunmadığı göz önüne alındığında beslenme alışkanlıklarını değiştirmenin zayıflamada en etkili yol olduğu aşikar.