Zayıflamada kalori mi yağ mı önemli

Kilo vermenin matematiğinde zor formüller yok. Kalori hesabı yapmak ya da yağ miktarını azaltmak da kısa vadede sonuç alacağınız yöntemler değil. İşin sırrı harcadığınız kalori miktarında.

Kilo verirken hayatınızı karartmayın. Eğer karmaşık yollardan zayıflamaya kalkarsanız sadece kilo verirsiniz ama sağlığınızı koruyamazsınız. Bu yönde  son zamanlarda okuyucularımızdan sıkça sorular alıyorum. ‘Kalori sayarak mı kilo verelim yoksa yağı azaltarak mı’ gibi sorular yoğunlaşınca bu konuyu net bir şekilde anlatmak istedim. Zayıflama beslenme düzeni hazırlarken sadece kalori bizim için yeterli olan bir etken değildir. O nedenle kalori bilmek zayıflamak için uzun vadede tek başına başarı sağlayan bir kriter değildir. Ayrıca süt, yumurta veya ekmek gibi besinlerin kalorilerini akıldan hesaplarken, pizza, karışık meyve suları ve hazır kek gibi içlerinde farklı besin maddeleri eklenmiş olanları hesaplamanız oldukça zordur. Bu durum psikolojik olarak da kişiyi yorar. Kalori karmaşasını öğrenmek uzun zaman alır. Üstelik kalori saymak her zaman da kilo verdirecek diye bir kural yok.

Yağsız yemek de çözüm değil

Yiyeceklerin yenildikten sonra kalori yakımı da birbirinden farklıdır. Örneğin 60 kalori olan 1 elmanın vücutta yağ yakımı hızıyken, 250 kalori olan bir dilim etin yağ yakım hızı oldukça yavaştır. Zayıflamanın sırrı kalori sayarak değil hangi besin grubuna giren yiyeceklerden hangi porsiyonlarda yiyeceğini öğrenmekten geçer.  Yağı azaltmak bir süre işe yarar ardından kilo vermede duraklamaya neden olur. Ayrıca bir besinin yağının düşük olması o besinin az kalorili olacağı anlamına gelmez. Mesela 70 kalorilik bir yumurtanın içerisinde yağ fazladır, 1 su bardağı az yağlı süt ise 110 kaloridir.

ETKİN KİLO VERMENİN SIRRI

ZAYIFLARKEN en doğru yol, günlük vücudun harcadığı kalori miktarına göre daha az kalori alıp düzenli öğünlerle farklı besinleri bir arada sağlıklı pişirme yöntemleri ile yemektir. Bu güvenli beslenme alışkanlığı değişimi yolunda her zaman hedef kiloya ulaşmayı sağlayan bir vücut yağ yakım mekanizması çalıştırması yaparak depo yağlarının enerji olarak kullanılmasına olanak sağlar. Eğer porsiyon kontrolü yapar ve haftada 4 kere en az 75 dakika veya daha fazla sürede yürüyüş yaparsanız ne kalori saymaya ne de yağı nasıl azaltayım gibi zor olan değişimleri yapmak durumunda kalmazsınız.