Zayýflamanýn altýn kurallarý

Yeme alýþkanlýklarýnýzý gözden geçirin. Herkes yapýyor diye yüksek kalorili yiyecekler mi yiyorsunuz?  Öðünleri hýzlý mý yersiniz? Ýþte size bazý altýn öneriler.

Kilonuzu etkin bir þekilde korumak için eski yeme alýþkanlýklarýnýzý tekrar düþünmeniz ve kilo almanýza neden olan davranýþlarýnýzý belirlemeniz gerekir. Neyi, ne zaman, nerede, neden ve nasýl yediðinizi düþünün. Sonra daha saðlýklý yeme tarzý geliþtirmek için bazý deðiþiklikler yapýn.

- Yemeklerinizi ve atýþtýrmalarýnýzý önceden planlayýn. Ýþ yerinizde diðer arkadaþlarýnýz þeker, hamur iþleri veya cips tüketirken, siz düþük kalorili besinler tüketmek için önceden çið sebze paketi hazýrlayýn.

- Tokken alýþveriþe çýkýn. Ve alýþveriþ listenizi aç olmadýðýnýz zamanlarda hazýrlayýn.

- Bir programa baðlý kalýn. Günde üç öðün beslenmeye yönelik hiçbir zorunlu kural yoktur. Bunun yaný sýra, düzenli yeme alýþkanlýðýný saðlamaya yardýmcý olur.

- Paketten deðil, tabaktan yiyin. Bir paketten cips veya kraker atýþtýrýrsanýz veya büyük dondurma kutusunun içinden yerseniz, ne kadar tükettiðinizi bilemezseniz. Düþündüðünüzden daha çok olacaktýr.

- Masaya getirmeden önce besinleri porsiyonlara ayýrýn. Porsiyon kaseleri ve tabaklarý masanýn üzerinde olmadýðý zaman muhtemelen daha az tüketirsiniz.

- Besinlerinizi yavaþ tüketin. Sonuçta, doygunluk sinyalleri midenizden beyninize yaklaþýk 20 dakika içinde ulaþýr. Her lokmadan sonra çatalýnýzý masanýzýn üzerine býrakarak yavaþlayýn.

- “Tabaðý silip süpürmek” içgüdüsünü unutun. Doyduktan sonra tabaðýnýzdaki her þeyi bitirmek zorunda deðilsin.

- Yemeðinizi tüketirken oturun. Baþka iþlerle meþgul olurken yemek yemeyin. Böylece ne yediðinizi anlarsýnýz.

- Sadece yiyin. Yemeði tek baþýna bir olay olarak algýlayýn ve keyif alýn.

- Tüketilmesi daha uzun süren besinleri seçin. Örneðin, kabuðunu soyduktan sonra tüketilen bir portakal, portakal suyuna kýyasla daha uzun sürer.

- Masadan kalktýktan sonra yemeyi býrakýn. Masadakileri kaldýrýrken arta kalanlarý atýþtýrmaktan kaçýnýn.

 Atýþtýrma isteði duyduðunuzda ( özellikle aç olmadýðýnýzda), baþka iþlerle ilgilenin.

- Sýkýldýðýnýz zaman besin tüketiyor musunuz? Baþka seçenekler bulun. Eðlenceli aktivitelerin bir listesini yapýn. Sýkýldýðýnýzda veya üzgün olduðunuzda, yemek yerine bu listeden bir aktivite seçin,

- Duygulara baðlý yeme isteðinizi kontrol altýna alýn. Kýzgýnlýðýnýzý gidermek, rahatlamak, yalnýzlýðýnýzý unutmak veya depresyondan kurtulmak amacýyla oluþan yeme isteðinden kaçýnýn.

- Duygularla daha uygun yollarla baþa çýkmayý öðrenin. Atýþtýrma yapmak yerine fiziksel aktivite yapmak, olumsuz duygularýnýzý çözümlemede daha kalýcý sonuçlar vermektedir.

Yeme isteðini oluþturan sosyal durumlara karþý dikkatli olun..

Unutmayýn gözden uzak olan akýldan da uzak olur. Þekerlemelerin, cipslerin ve diðer yüksek kalorili besinleri etrafýnýzda bulundurmayýn. Bunlarýn yerine az kalorili besinler bulundurun.

Mevsimsel yeme isteklerinin de farkýnda olun. Mutlaka yemeniz gerektiðini düþünüyorsanýz, ufak porsiyonlu besinler tüketin. Sizi yemeðe neyin teþvik ettiðinden emin deðilseniz, bir veya iki hafta boyunca beslenme günlüðü tutun.