Zayıflarken mide küçülmez

Erişkin bir kişinin midesi 1 litre kadardır. Bu yaş, cinsiyet, kilo durumu ne olursa olsun değişmez. Zayıflarken insanların midesinin küçüldüğünü söylemesi ise tamamen yanlıştır.

Zayıflarken herkesin midesinin küçüldüğünü düşünmesi ne kadar ilginç bir durum değil mi? Kendi değerlendirmelerime göre şişmanlamada suçlu aramak şişman kişinin doğal bir psikolojisi olarak ön plana çıkıyor. Şişmanlarken midesinin büyüdüğünü ve doyamadığını, zayıflarken de midesinin küçüldüğünü düşünüyor olması kendine bağlı olmayan bir faktörün olduğunu hissetmek iç rahatlık sağlıyor diye görüyorum. Erişkinliğe ulaşan hemen herkesin mideleri yaklaşık 1 litre kadardır. Bebeklikten erişkinliğe kadar midenin boşalma hızı yediğimiz öğünün miktarı ve çeşitliliğe bağlı olarak değişir. Mide kapasitemiz olan yaklaşık 1 litre hiçbir koşulda artmaz bu nedenle mide ne büyür ne de küçülür. Sadece fazla yeme ile mide de çok az bir genişleme, açlık ile de büzüşmeden bahsedilebilir ancak bu miktarlarda mide kapasitesinin çok fazla değişimine asla neden olmaz. Peki, mide küçülür konusu nasıl olurda hepimizin inanmasına neden olacak kadar etkin bir şekilde beynimize kazınır.  Burada önemli olan mide dolacak kadar yemek yendiğinde, doyum oluştu sinyali gitmeden sürekli atıştıran şişmanlar için karmaşık bir problem gibi doygunluğu hissedememesi midenin büyüdüğü fikrini kendisine verecektir. Normal yemeğe başlayan kilo veren şişmanlar zamanla bu yüklemeden kurtulduklarını değil, midelerinin de küçüldüğü hissine kapılırlar. Açıkçası küçülen mide değil sadece tabaklardaki porsiyonlardır.

KÜÇÜLTME ameliyatları yanıltıyor

Belki mide ameliyatlarının olması da kişilerin midede küçülme olabileceği hissini uyandırıyor olabilir. Aslında yapılan var olan mide boşluğunu doğru kullanamayan şişman kişinin, standart yemek yemesini sağlayamadığı için normal olan midesinin hacmini küçülterek aslında insan doğasına aykırı bir çözüm arayışı için geliştirilmiş bir cerrahi yöntemdir. Yani gerçekten midenin istenmeyen bir durum olmasına rağmen kilo problemini çözemeyen şişman kişi için bir çıkış noktası yaratılmasıdır.