Zayýflatan kahvaltý

Harvard Týp Fakültesi, metabolizmayý hýzlandýrarak kilo vermeye yardýmcý olan kahvaltý çeþitlerini belirledi. ABD’li araþtýrmacýlarýn kahvaltýsý ayný zamanda kas kitlesini de koruyor.

ABD’nin dünyaca ünlü saygýn týp merkezi  Harvard Týp Fakültesinde 2005 yýlýnda yapýlan araþtýrmada kahvaltý öðününü saðlýklý besinlerden oluþturmayan kiþilerin bel bölgesinin yaðlandýðýný ve düzenli olarak þiþmanladýðýný gösterdi. Araþtýrmaya alýnan kadýnlara 400 kaloriyi geçmeyecek kadar kahvaltý öðünlerinde kendilerinin seçimine býrakarak diðer öðünlerde Harvard Týp Fakültesi Beslenme Uzmanlarýnýn ayarladýðý standart diyet ile takip ettiklerinde kahvaltýda yüksek yaðlý besinleri tercih edenlerin her ay ortalama 1 kg aldýðýný gösterdi. Ayrýca erkeklerin kahvaltýyý dengeli ve düzenli yapmasýnýn kas kitlelerini arttýrdýðýný açýkladý. Avrupa Klinik Beslenme Dergisi’nde kahvaltý yapmanýn doygunluk mekanizmalarýný da kontrol altýna aldýðýný açýkladý. Ýyi kilo verdiren ve doygunluðu arttýran kahvaltý öðünündeki besinlerden gelecek kalorinin yüzde 50 protein yüzde 25 karbonhidrat ve yüzde 25 yað içermesi gerektiði belirtildi. Kahvaltýnýn vücutta iyi yað yakmasý için uyandýktan sonra en az 2 saat içinde yapýlmasýnýn çok etkili olduðu kanýtlandý. Avrupa Kanser ve Beslenme dergisi düzenli kahvaltý yapan kiþilerin baðýrsak fonksiyonlarýnýn da düzenli çalýþtýðý ve tokluk hormonlarýný harekete geçirerek iyi doyumu saðladýðýna iþaret ediyor.  

Avrupa Besin Araþtýrma ve Aksiyon merkezi zayýflatan ve metabolizmayý hýzlandýran kahvaltýnýn C ve A vitamini, kalsiyum ve fosfor bakýmýndan zengin olmasý gerektiðini belirtiyor. Kahvaltýnýn iyi kalori verdirebilmesi için 300 kaloriyi geçmemeli, az yaðlý olmalý ve tuz kesinlikle kullanýlmamalýdýr uyarýsýný yapýyor.

-Kahvaltýda bulunmasý gereken ana protein kaynaklarý: Yumurta, az yaðlý süt, az yaðlý peynir.

-Ana karbonhidrat kaynaklarý: Kayýsý reçeli veya marmelatý, fýndýk ezmezi, bal veya kuþburnu reçeli, tam buðday ekmeði, ruþeymli ekmek (Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi satýyor) ve yulaf ekmeði.

-Ana yað kaynaklarý: yeþil veya siyah zeytin, zeytinyaðý, avokado.

-Ana meyve çeþitleri: Kivi, portakal, çilek.

-Ana sebze çeþitleri: Taze nane, maydanoz, dereotu, domates, kurutulmuþ domates, kýrmýzý ve yeþil biber çeþitleri, fesleðen.