Sýfýr beden modasý baþladýðýndan bu yana özellikle genç kadýnlar arasýnda baþlayan kilo verme takýntýsý tehlikeli boyutlara ulaþtý. Oysa aþýrý zayýflýk da týpký obezite gibi tedavi edilmezse kronik ve ölümcül hastalýklara zemin hazýrlýyor.
Þiþmanlýk hýzla artýyor diyoruz ancak zayýf olup da, bir türlü kilo alamayan kiþilerin sayýsý hiç de az deðil. Zayýflýk, kronik hastalýklarýn, yeme bozukluklarýnýn ve yetersiz beslenmenin sonucu oluþabilir. Zayýf kiþilerin dýþ etkenlere karþý direnci daha düþüktür. Daha kolay hasta olur ve iyileþme süreleri daha uzun sürer. Daha çabuk yorulurlar. Deri altý yað tabakalarý yetersiz olduðundan soðuk iklimlerde vücut ýsýlarýnýn denetimi daha zor olur. Obezite ve þiþmanlýk nasýl kronik hastalýklar için bir risk faktörü oluþturuyorsa, çok zayýf olmakta kalp yetmezliði ve kanserden ölüm riskini artýrýr. Menopoza girmiþ kadýnlar ve yaþlýlar için zayýf olmak osteoporoz riskini normal kilolu olmaya göre en az 2 kat yükseltir.
Nasýl beslenmeli
Abur cubur olarak tabir edilen, boþ kalori içeren yiyecekleri çok yemek kilo almak için iyi bir yol deðildir. Bu tarz besinler genellikle saðlýksýz trans yaðlar veya doymamýþ yaðlar içerir. Eðer günlük enerji alýmýný arttýrmak istiyorsanýz, bu enerji saðlýklý besinlerden saðlanmalý. Yað grubundan omega-3 içeriði fazla olan balýklar (ton balýðý, somon, levrek, uskumru) keten tohumu veya ceviz tercih edilebilir. Proteinler için en iyi seçim yaðsýz etler, balýk, tavuk, kurubaklagiller ve fýndýktýr. Saðlýklý karbonhidratlar meyveler, sebzeler ve tam tahýllý ürünlerdir. Ana öðünlerinizde süt grubu,et grubu, tahýl grubu ve sebze ve meyve grubundan en az bir besin olmasýna özen gösterin. Günde 3 büyük öðün yapmaktansa 5-6 küçük dengeli öðünler yapmanýz daha faydalý olabilir. Yaðlar midede uzun süre kaldýklarýndan dolayý tokluk saðlarlar. Bu nedenle kilo almak isteyen kiþinin diyetinde yaðda kýzartmalar ve çok yaðlý besinler yer almamalýdýr. Etli yemekler yað eklenmeden piþirilmeli, etsiz olanlara da yeterli miktarda yað koyulmalýdýr.
PEKMEZ EN ÝYÝ KARBONHÝDRAT
DÝYETÝNÝZE ekleyeceðiniz en iyi karbonhidrat bal ve pekmezdir. Ceviz, fýndýk gibi kuruyemiþler ve kayýsý, incir gibi kuru meyveler diyetinizin enerjisini ve vitamin içeriðini artýrýr. Diyetinize keten tohumu, eklemek hem omega-3 içeriðini , hem posa hem de enerji içeriðini arttýrýr. Süt, ayran veya meyvesuyu gibi içecekleri tercih edin. Diyetinizdeki protein miktarýný arttýrmak için 1 bardak sütünüze dörtte bir bardak süt tozu, yemeklerinize ve salatalarýnýza ekstra et ve kurubaklagiller ekleyebilirsiniz.