Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Tüm Yazıları

Zerdeçal enfarktüs riskini önleyebilir

Uzakdoğu mutfağının en önemli baharatlarından biri olan zerdeçal, köri baharatının temel bileşenleri arasında. Bir lezzet öğesi olmasının ötesinde son 20 yılda yürütülen bilimsel araştırmaların sonuçları insan sağlığı bakımından önemini ortaya koyuyor.  Dolayısıyla artık tüm dünyada kullanımı giderek yaygınlaşıyor.

Zerdeçal üzerinde yeni yayımlanan ilgi çekici bilimsel bulgulara köşemde sıklıkla yer veririm. Köklerin içerisindeki temel etkili bileşenler olan kurkuminler I-III’ün (kurkumin, demetoksikurkumin ve bisdemetoksikurkumin) en önemli etkisi farklı yolaklar üzerinden işleyen yangı giderici ve antioksidan etki göstermesi. Özellikle kurkuminoitlerin vücutta yangıya yol açan önemli mediyatörler (siklooksigenaz-2, nüklear faktör kappa B, lipoksijenaz ve indüklenebilen nitrik oksit) üzerinde baskılayıcı etkisinin bulunması nedeniyle kanserlerden tutun kalp-damar hastalıklarına kadar geniş bir yelpazede birçok hastalığın önlenmesi ve tedavisinde etkisi bulunduğu bildiriliyor.

121 KİŞİ İZLEMEYE ALINDI

Deney hayvanları üzerinde yürütülen çalışmaların sonuçları değerlendirildiğinde kurkuminoitlerin bypass ameliyatından sonra yangıyı tetikleyen sitokinleri baskılayarak kalp kasında hasarı önleyebileceği ve bypass ameliyatları sonrası karşılaşılabilen ölüm riskini azaltabileceği ileri sürülüyor. Bu önbulguyu klinik olarak ortaya koymak amacıyla yürütülen bilimsel kriterlere uygun (randomize, çift körlü, plasebo kontrollü, prospektif) olarak Çin’de yürütülen bir çalışmanın sonuçları yeni yayımlandı. Çalışmada koroner arter bypass ameliyatı geçiren 121 hasta seçilerek izlemeye alınmış. Kurkuminoitler karaciğerde metabolize olduğundan normalin iki katından fazla bilirubin (olası kolesterik sarılık riskinee karşı) ve üç mislinden fazla karaciğer enzim seviyeleri (alanin aminotranferaz, aspartat aminotransferaz) olanlar çalışmaya alınmamış. Deney grubu olarak ayrılanlara bypass ameliyatından üç gün önceden başlayarak ve ameliyat sonrası beş gün boyunca 250 miligram kurkuminoit karışımı taşıyan kapsüllerden günde dört defa dörder kapsül verilmiş. Yani günlük uygulanan miktar dört gram...

BALLA KARIŞTIRILARAK YUTULMALI

Çalışmada kurkuminoitlerin etkinliğini ölçmek için uygulamanın başlangıcında (yani koroner bypass ameliyatı öncesinde) ve bypass ameliyatından üç ve beş gün sonra kan tahlilleri yapılarak C-reaktif protein (CRP) ve malondialdehit (MDA) miktarları tayin edilmiş. CRP önemli bir yangı belirteci, MDA ise oksidatif stresin bir göstergesi. Sonuçlar istatistik yöntemlerle değerlendirilmiş. Sonuçta ameliyat öncesi kanda CRP bulunmazken ameliyat sonra üçüncü günde kurkuminoitlerin CRP miktarını belirgin bir şekilde baskıladığı, beşinci günde ise ameliyat olmamış deneklerle aynı seviyeye geldiği tespit edilmiş. Aynı şekilde MDA seviyesi de ameliyat sonrasında çok etkin bir şekilde düşürülmüş. Sonuç olarak gerek serum CRP ve MDA seviyeleri üzerindeki bu etkiler ve gerekse zerdeçalın bilinen kan sulandırıcı etkisine bağlı olarak bypass ameliyatları sonrasında ölümcül bir sorun olarak karşılaşılan akut miyokard enfarktüsü riskinin kurkuminoit uygulaması ile belirgin bir şekilde önlenebileceği düşünülmektedir.  

Bilindiği gibi zerdeçal içerisindeki kurkuminoitlerin uygulanmasındaki en önemli sorun vücuttan emilimi. Bu bakımdan yüksek miktarlarda verilmesi gerekiyor. Tabii kurkuminoit taşıyan kapsüller bulunamıyorsa benim önerim mutlaka günde 15 gram zerdeçal kökü tozunun balla karıştırılarak yutulması şeklinde. Yapılan çalışmalar karabiber meyvelerinde bulunan piperin maddesinin kurkuminoitlerin emilimini artırabileceğini gösteriyor. Dolayısıyla zerdeçal tozu içerisine 1-2 gram kadar karabiber tozu eklenmesi yararlı olabilecektir. Bu şekilde uygulamanın sadece kalp ve damar hastalıkları bakımından değil özellikle kanserlerin önlenmesi ve hatta tedavisinde belirgin bir yararı olduğu yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuş.