Prof. Dr. Erdem YEÞÝLADA
Prof. Dr. Erdem YEÞÝLADA
Tüm Yazýlarý

Zerdeçal her derde deva

Parkinson hastalýðý en basit þekilde, beyinde dopamin yetersizliðine baðlý olarak sinir uçlarýnda iletinin yavaþlamasý neticesi vücutta titreme, yavaþ hareket etme gibi belirtilerle ortaya çýkan bir durum olarak tanýmlanabilir. Dolayýsýyla mevcut tedaviler beyne dopamin saðlanmasýna yönelik olarak sürdürülür. Ancak ne yazýk ki bu uygulamalar dopamin nöronlarýnda hasarý önleyemediði için hastalýk yavaþ ve sinsice ilerler.

Yürütülen bilimsel saha çalýþmalarý erkeklerde parkinson riskinin kadýnlara oranla daha yüksek olduðunu gösterir.

Yine Asyalý uluslarda parkinson geliþme sýklýðýnýn Kafkas ýrkýna (beyaz ýrk) göre çok daha düþük olduðu gözlenmiþ.

Bunun muhtemel nedeninin Asyalý toplumlarda günlük beslenmede baharat olarak önemli bir yeri olan körinin temel bileþeni olarak kullanýlan zerdeçala baðlý olabileceði ileri sürülür.

YAÐIDA ÇÖZÜM YOLLARINDAN BÝRÝ

Nitekim yapýlan deneysel çalýþmalarda zerdeçalýn baþlýca etkili bileþeni olarak kabul edilen kurkuminlerin beyin dokusuna eriþtiði tespit edilmiþ. Aðýz yoluyla alýnan (yediklerimiz, içtiklerimiz) her madde beyine gitmez. Dolayýsýyla kuvvetli antioksidan ve yangý giderici özellikleri bilinen kurkuminlerin kan-beyin engelini geçerek beyinde sinir hücrelerinde oksidatif hasarýn önlenmesinde rol oynamasý muhtemel.  

Ancak aðýz yoluyla alýnan zerdeçalýn içindeki kurkuminlerin mide-baðýrsak sisteminden emiliminin az olmasý ve vücuttan hýzla atýlmasý nedeniyle çeþitli uygulama þekillerinden yararlanýlýr. Bunlar arasýnda zerdeçalýn yað içerisinde karýþtýrýlýp bekletilmesi suretiyle hazýrlanan zerdeçal yaðý bir çözüm yolu olabilir. Yemek hazýrlarken ilave edilen körinin piþirilmesiyle de zerdeçalýn emilimi 12 katý kadar artýrýlabilir. Ýlaç teknolojisinde ise kapsüllerin içerisine piperin (karabiberin etkili maddesi) ilave edilerek veya ince parçacýklar haline (nanopartikül) dönüþtürülerek çözüm getirilebilir.

Zerdeçalýn etkili bileþeni olan kurkuminler üzerinde yürütülen bilimsel ölçekte çalýþmalar kanser, þeker hastalýðý, kalp-damar hastalýklarý, iltihaplý ve enfeksiyonlu hastalýklarýn önlenmesi ve tedavisinde yararlý olduðunu ortaya koydu. Kurkuminlerin antioksidan etkisi kuvvetli antioksidan etkili bir vitamin olan E vitamininden on defa daha kuvvetli bulundu.