Romatizma ya da romatoit artrit hastalarýnda aðrýnýn hafifletilmesi için yangý giderici ilaçlar, aðýz yoluyla veya eklem içine düþük miktarlarda glukokortikoitler ya da diðer romatizma ilaçlarý (hastalýk modifiye edici antiromatizmal ilaçlar) uygulanýyor. Ancak hastalarýn üçte birinin bu ilaçlara cevap vermediði bildiriliyor. Ayrýca uygulamalarda mide-baðýrsak sisteminde kanamalar, yüksek kan basýncý, kemik erimesinde artýþ, kemik iliði depresyonu, karaciðer hasarý, aþýrý hassasiyet, alerjik tepkimeler, enfeksiyon riskinde artýþ ve görme kaybý gibi ciddi bazý yan etkiler önemli sorun teþkil ediyor.
ARAÞTIRMALAR DEVAM EDÝYOR
Asya mutfaðýnýn vazgeçilmez bir lezzeti olan zerdeçal ve baþlýca etkili bileþenleri olan kurkuminoitler son yýllarda en çok dikkat çeken doðal ürünler... Kurkum, Farsça safran anlamýna geliyor, kurkumin ise zerdeçala sarý rengini veren madde... Yapýlan deneysel çalýþmalar hem zerdeçalýn ve hem de kurkuminoitlerin insan saðlýðýný olumsuz etkileyen geniþ bir yelpazede birçok hastalýðýn önlenmesi ve tedavisinde yararlý olabileceðini ortaya koyuyor. Bu hastalýklar arasýnda çeþitli yangýlý hastalýklar, kalp-damar hastalýklarý, tip-2 þeker hastalýðý, alzheimer, multipl skleroz ve çeþitli kanserler gibi insan saðlýðýný ve yaþamýný tehdit eden en önemli hastalýklar dikkati çekiyor.
Zerdeçal ve kurkuminlerin etkinliðini ortaya koyan þimdiye kadar tamamlanmýþ 50 kadar klinik çalýþma bulunuyor. Bu çalýþmalarda dikkati çeken husus etkinliðin yaný sýra uygulamanýn güvenilirliði, yani yan etki bakýmýndan riskin az olmasý. Ayrýca þu an sürdürülmekte olan 30 kadar klinik çalýþma daha bulunuyor.
VÜCUTTAN HIZLA ATILIYOR
Yapýlan bir klinik çalýþmada herhangi bir ilaç ya da cerrahi tedavi uygulanmayan 45 hafif ve orta derecede romatoit artrit hastasý seçiliyor. Hastalar üç gruba ayrýlarak bir gruba zerdeçal özütü (500 miligram), bir gruba yangý giderici bir ilaç olan diklofenak (50 miligram) ve diðer gruba ise zerdeçal özütü ve diklofenak karýþýmý uygulanýyor. Uygulamalar belirtilen dozlarda günde iki defa ve sekiz hafta sürdürülüyor. Hastalarýn baþlangýçta ve deney sonunda biyokimyasal analizleri, radyolojik tetkikleri yapýlýyor. Sonuçlar uluslararasý bilimsel deðerlendirme indeksleriyle izleniyor.
Hastalarýn deneyin baþlangýcýnda yapýlan deðerlendirmesinde izlenen indekslerde herhangi bir farklýlýk bulunmadýðý, sekiz haftalýk uygulama sonrasýnda ise tüm hastalarda þikayetlerin hafiflediði gözlenmiþ.
Ancak yangýya iliþkin bazý parametrelerde
(C-reaktif protein gibi) en yüksek deðiþimin zerdeçal özütü ve zerdeçal+diklofenak karýþýmý ile saðlandýðý tespit edilmiþ. Yan etki bakýmýndan diklofenak ile gözlenen yan etkilerin (gözler etrafýnda þiþkinlik, kaþýntý, görüþ kaybý) zerdeçal özütünün uygulanmasýyla görülmediði bildiriliyor.
Sonuç olarak zerdeçal özütünün bilinen yangý giderici ilaçlara oranla çok daha etkili olduðu ve yan etki riski bakýmýndan ise güvenilir olduðu görülmüþ. Ancak normalde zerdeçal özütünün vücutta emilimi az ve vücuttan da hýzla atýlýyor. Bu nedenle bu deneylerde yedi defa daha yüksek emilim gösteren özel bir zerdeçal özütü kullanýlmýþ.