Zeytin mucizesi: Kalamata

Kalp dostu ve E vitamini kaynağı olan Kalamata zeytini, hem kolon kanserine karşı koruma özelliğine sahip hem de kolesterolü düşürüyor.

Daha besleyici, daha düşük kalorili bir zeytin alternatifi olan Kalamata zeytini badem büyüklüğünde olup rengi koyu kızıl ile siyaha yakın bir kahverengi gibidir. Dolgun bir dokuya sahip olması yendiğinde doyuma daha hızlı ulaştırmasını sağlamaktadır. Kalamata zeytinin besleyici değeri yüksektir. 100 g kalamata zeytini 115 kaloridir. Tekli doymamış yağ asitlerinden zengin olan kalamata zeytini kalbin dostudur. Diğer zeytinlere göre biraz daha fazla tuzludur ancak E vitamini açısından da diğer zeytin çeşitlerine göre çok daha yüksektir. Demir ve bakır gibi önemli mineralleri de içeren zeytin genellikle beslenmelerde yağ alternatifi olarak kullanılmaktadır.

Astımın şiddetini azaltıyor

Kalamata zeytini polifenol bileşiklerinden oldukça zengin olduğundan vücudu kanseryapıcı maddelere karşı çok iyi korur. En önemlisi de kalamata zeytininin kolon kanserinden  koruyucu, astım hastalığının şiddetini azaltıcı ve kolesterolü düşürücü etkisi diğer zeytin çeşitlerine göre daha etkilidir.

Kalamatalı havuç çorbası

Kalamata zeytini kahvaltıda tercih edilebileceği gibi salatalara eklenebilir. Ancak çorbalara eklenen kalamata tam bir tuz görevi görüp inanılmaz güzel bir tat verir. Zayıflatmaya yardımcı kalamatalı havuç çorbası tarifimden sizlere vermek isterim. Eğer 15 gün boyunca sadece öğle öğününde bu özel çorbadan 1 kase içip yanına 1 dilim ekmek ve salata yediğinizde en az 2.5 kg vermeniz mümkün. Çorbanın malzemeleri oldukça kolay bulabileceğiniz; 1 adet havuç, 1 adet kuru soğan, 1 parmak kalınlığında kesilmiş taze zencefil, 1 yemek kaşığı zeytin yağı, 6 adet çekirdeklerinden ayrılmış kalamata zeytini, 1 çay kaşığı zerdeçal ve 1 çay kaşığı köri. Bu malzemeleri çok az suda hep beraber pişirip tencerede mutfak robotundan geçiriyorsunuz ve sıcak servis edip midenizi rahatlatıyorsunuz. Bu özel çorbanın 1 kasesi ortalama 65 kalori olduğundan hem az kalori almış hem de tam bir doygunluk sağlayarak öğününüzü tamamlamış olacaksınız.