Zeytin dört kitapta da kutsanmýþ yaðlý bir meyve. Faydalarý saymakla bitmez. Sofrada katýk, yemekte de vazgeçilmez bir girdi. Yaþam için de gerekli yapý taþlarýný barýndýran bir yaðlý meyve. Yaðlýða ve sofralýða farklý iþlemler ile hazýrlanýr. Ülkemiz zeytin yað üretiminde tali bir aktör iken, sofralýkta önemli bir oyuncu. Zeytinyaðýnda Dünya üretiminin yaklaþýk yüzde 8 i civarýnda bir miktar ile Ýspanya’nýn beþte biri civarýnda olduðumuzdan Dünya zeytinyaðý fiyatlarýnýn oluþumunda söz sahibi olamýyoruz. Sofralýkta ise iddialýyýz, iyi dýþ pazarlarýmýz oluþtu.
Yaðlýk zeytinlerimiz genelde eski (yaþlý) ve engebeli araziler üzerinde. Bu gibi engebeli ve yaþlý aðaçlarda zeytin hasadýnda mekanizasyona gitmek bir hayli masraflý. Hasat konvansiyonel metotlar ile yapýldýðýnda maliyet nerede ise gelir seviyesine ulaþmakta. Son yirmi yýldýr yapýlan yeni plantasyonlar aðýrlýklý olarak sofralýk olduðundan, yað üretimimizin bir sýçrama göstermesi mümkün deðil. Sofralýk zeytinde konvansiyonel hasat metotlarýnda dahi karlý bir iþletme olarak daha uzun yýllar ayakta kalýnýr. Sofralýða iþlenen zeytinin büyük bir kýsmý ihracata yöneliktir. Dýþ pazarlar gittikçe de büyümekte.
Ülkemizde zeytin aðacý kanun ile koruma altýna alýnmýþtýr. Tapu da zeytinlik ibaresi taþýyan bir mülkü farklý bir gaye ile kullanmak mümkün deðil. Ekonomik olmaktan çýkmýþ olan yaðlýk zeytinliklerin koruma kanunu kapsamýndan çýkarmak gerekir. Mekanizasyona uygun olmayan bölgelerde, zeytinliklerin deðerlendirilerek, sökülebilecek veya cins düzeltmesi yapabilecek þeklinde bir sýnýflama ile iþe baþlanabilir.
Ege Bölgesi’nin batý yöreleri çýplak daðlarla çevrili. Bu yörelerin hepsi orman sahasý olarak belirlenmiþ. Yýllardýr daðlar çýplak, Orman bakanlýðýnýn parasý olduðunda buralarý aðaçlandýracak. Orman konusunda “vur deyince öldürmüþüz”. Bir orman memuru “buralarý orman dedi mi tapulu arazin, üzerindeki ev veya fabrikan bile devlete geçer. Bana göre bozuk orman vasfýnda olanlardan baþlayarak bütün çýplak arazileri 99 yýllýðýna buralarý zeytin, badem, ceviz, fýstýk çamý gibi ekonomik deðeri yüksek plantasyon taahhüdünde bulunan kuruluþlara devretmeliyiz. Yani sözde orman olan arazileri özelleþtirelim. Bu yolla hem görüntü kirliliðini ortadan kaldýrýr ve hem de ekonomiye önemli ürünleri kazandýrmýþ oluruz.