Son yýllarda kalp saðlýðýnda zeytinyaðýnýn mucizevi etkisinin ortaya çýkmasý baþka bir tehlikeyi gündeme getirdi. Zeytinyaðýnýn abartýlý tüketilmesi sözkonusu. Kalp hastalýklarýndan korunmak veya kandaki kolesterolü düþürmek sadece zeytinyaðlý beslenmeye baðlý deðil. Zeytinyaðý bu faktörler içinde biri. Kanýtlanan bazý önemli beslenme araþtýrmalarý sonuçlarýna göre zeytinyaðý son yýllarda ülkemizde de fazlasý ile tüketiliyor. Zeytinyaðýnýn uygun ölçülerde kullanýmý kan lipit profilini olumlu yönde etkiler, kan basýncýný düþürür, LDL’nin oksidasyonunu baskýlar, antitrombotik etkiler saðlar ve insüline karþý duyarlýlýðý artýrýr.
Sigarayla hareketsizliði ne yapmalý
Zeytinyaðýnýn popülaritesini artýran pek çok neden ortaya atýldý. Ýçeriðindeki tekli doymamýþ yað asidi, antioksidan öðelerine sahip oluþu ve Akdeniz ülkeleri gibi zeytinyaðýnýn çok tüketildiði ülkelerde kalp hastalýklarýnýn daha az görülmesi gibiözellikler zeytinyaðýný saðlýkta baþtacý etmemize yetti. Ancak kalp hastalýklarýnda yaþam biçimi ve beslenme alýþkanlýklarýnýn da risk etmeni olduðu nedense es geçiliyor. Yaþam biçimi derken alkol ve sigara kullanmamak ve düzenli yürüyüþ yapmaktan bahsediyorum.
Yað dengesini doðru kurmalý
Kalp hastalýklarýndan korunmak için, zeytinyaðý tüketmek olumlu bir yaklaþýmdýr. Yaðýn 3’te birinin zeytinyaðý, üçte birinin mýsýr özü, üçte birininde ayçiçek yaðý olmasý gerek. Böylece dengeli bir yað alýmý saðlayarak yaðlarýn kilo aldýrma etkisi azalýr. Zeytinyaðý önerilenden fazla tüketildiði zaman kilo artýþýna neden olur. Enerjisi fazla olmasýna karþýn karbonhidratlar gibi hemen kullanýlabilen enerji kaynaðý deðildir. Kýsa sürede vücutta depolanabilir. Bu nedenle diyette karbonhidrattan zengin yiyeceklerin daha çok yer almasýna çalýþýlmalý az miktarda da saðlýklý yað olan zeytinyaðýný kullanmak gerekir.