Zombilere bilgi notu

Azerbaycan'dan döner dönmez ayaðýmýn tozuyla soluðu Esenler'deki Teknopark Esenler Özdemir Bayraktar Yerleþkesi'nin temel atma töreninde aldým.

Milyonlar TEKNOFEST'in düzenlendiði Yeþilköy'deki havaalanýna akarken, Esenler'de de yeni Selçuk Bayraktar'lar yetiþtirecek yerleþke için Bismillah denildi. Temel atma töreninde konuþan Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank, yerleþke hakkýnda þu bilgileri verdi: Bu teknoparkta elbette AR-GE ofisleri, kuluçkalar, ortak kullaným alanlarý olacak. Ancak bunlarýn dýþýnda kafelerden kütüphanelere, seyir terasýndan galeri alanlarýna kadar birçok sosyal tesis yer alacak. 30 bin metrekare alana sahip olacak bölgede en az 1.000 araþtýrmacý çalýþacak. Bakýnýz, sadece bu teknoloji geliþtirme bölgesi sayesinde 10 binin üzerinde doðrudan ve dolaylý istihdamýn bu bölgede oluþabileceðini öngörüyoruz. Sonuçta ne olacak biliyor musunuz? Esenler, Türkiye'nin gerçek manada ilk akýllý þehri olacak. Esenler bunu hak ediyor mu? Hem de sonuna kadar hak ediyor. Bizim hükümetlerimiz gibi belediyelerimiz de vizyoner. Sosyal hizmetlerde, kadýn ve aile çalýþmalarýnda, kültür ve sanatta baþarýlý iþlere imza atýyorlar. Ama bütün bunlarla birlikte bilim ve teknolojiyi de hiçbir zaman ihmâl etmiyorlar.

Ülkemizde insansýz hava araçlarýnýn yapýmýna öncülük eden merhum Özdemir Bayraktar'ýn adý verilen yerleþkenin temel atma törenine TEKNOFEST alanýndan canlý baðlanan Selçuk Bayraktar, rahmetli babasýnýn bu merkezin açýldýðýný görseydi çok mutlu olurdu dedi.

Özdemir Bayraktar'ýn kardeþi Salih Bayraktar da, törende rahmetli Özdemir'in ÝHA yapmaya çalýþtýðý ilk günleri anlattý: Sene 1978, Haluk Bayraktar doðmamýþtý. Selçuk Bayraktar dünyada yoktu. Özdemir Bayraktar Japonya'dayken Haluk Bayraktar Türkiye'de doðdu. Oradan bir model uçak getirdi. Günlerce uðraþtý. Ek pistonlu bir motoru vardý. Biraz uzaktan kumandalý uçak... Günlerce uðraþtý, biraz uçuyordu ve hemen düþüyordu. Sonra baþka ülkeden aldý geldi ve yine defalarca uçurmaya çalýþýyordu. Hayal ve umut etmek güzeldir, bunlarý hayata geçirmek daha güzeldi. Özdemir Bayraktar bu hayallerle, bu umutlarla yaþadý.

Temel atma töreninin ardýndan Bakan Mustafa Varank, Esenler Belediye Baþkaný Mehmet Tevfik Göksu ile birlikte, yerli arabamýz Togg'a ilk kez binme imkâným oldu. Baþkan Göksu'nun da dediði gibi "Maket deðil hakikat".

Malumunuz karþýmýzda ruh hastasý bir güruh var. Marmaray için, "Ýnsanlarý deniz altýndan rutubetli yerden geçiriyorlar", ÝHA-SÝHA'lar için "Aynýlarý zincir marketlerde satýlýyor", Togg için "Maket", TEKNOFEST için de "Panayýr" diyebilen ve bunlarý bir psikolojik harp taktiði olarak deðil inanarak söyleyen zombilerle muhatabýz. Ýmtihanýmýz çok büyük; Cenâb-ý Allah'tan bizlere sabýr niyaz ediyorum. Dünya zombilerin gelmesini beklerken, bizler yurdumuzun zombilerine laf anlatmaya çalýþýyoruz!

Yurdumun zombileri, biliyorum anlama, idrak ve temyiz etme kapasiteniz neredeyse yok. Bu sebepten Togg'un muhteþem özelliklerinden bahsedip de sizlere zulmetmek istemem. Kýsaca þunu yazayým: Sefer sýrasýnda þoför ve yolcularýn insani ihtiyaçlarý ve konforu düþünülerek tasarlanýp yapýlmýþ bir araç. "Ýnsani ihtiyaçlar" deyince anlamayabilirsiniz, sizin seviyede anlatmam gerekirse: 4 tekeri, 1 direksiyonu var ve gaza basýnca gidiyor! Evet, bildiniz, farý da var!..

Togg'la TEKNOFEST'e gittiðimizde, hamd edilecek bir tabloyla karþýlaþtýk. Daha önceki senelerde de izdiham oluyordu ama bu sefer "izdiham" kelimesi, gördüðümüz tabloyu anlatmakta kifayetsiz kaldý. Þu rakamý vermem sanýrým ne demek istediðimi anlatamaya yardýmcý olacaktýr: Bu seneki TEKNOFEST'e 1 milyondan fazla yarýþmacý katýldý.

Yarýþmacýsý 1 milyondan fazla olan bir etkinliðe sizce kaç milyon kiþi takip etmeye gitmiþtir?

Halkýmýz istikbâline sahip çýkarken içimizdeki zombilerin hezeyan nöbetleri tavan yaptý!