Zor günler

Cumhurbaþkanlýðý seçiminin barýþ içinde yapýlacaðýný ve halkýn istediðinin seçileceðini ümit ve temenni ediyorum. Bu ülkemiz için olumlu olacak ama çevremizde çatýþmalar olabilir ve bunlarýn taraflarýndan birini desteklememiz, hangisini desteklersek destekleyelim, bazý kayýplara neden olabilir. Mesela IÞÝD, Sünni Müslümanlar tarafýndan destekleniyor ama Kürtlerle savaþýyor. Bu durum bölgemiz için hazýrlanan politik ve güçler arasýndaki çatýþmanýn bir ürünüdür. Çatýþma þimdi Irak ve Suriye’de gerçekleþiyor deniliyor ama bana göre Türkiye’nin bölgede etkin güç olmasý ve çevresine örnek olmasýna izin verilmek istenmiyor. Çatýþmalar Irak ve Suriye’de oluyor ama hedefin neden ülkemiz olduðunu  söylüyorum. Bu çatýþmanýn bir tarafýnda Sünni Müslümanlar, diðer tarafýnda Kürtler bulunuyor. Ülkemizin taraflardan birine destek olmasý diðer tarafý yani ülkemizin  önemli bir halkýnýn güvenini kaybetmemize ya da çatýþmanýn sýnýrlarýmýzý aþmasýna neden olabilir.

*   *     *

Ülkemizdeki siyasi farklýlaþma acaba bu çatýþmaya benziyor mu ve bunun ülkemize yayýlmasýna hizmet eden bir alt yapý oluþturuldu mu? Son zamanlarda yürüttüðümüz barýþ süreci Türk- Kürt çatýþmasýnýn anlamsýzlýðýný ve çözümün alt yapýsýnýn hazýr olduðunu gösteriyor. Yani halkta böyle bir ayrým yok ama dýþarýdan bazý güçler bunu yarattýlar. Ama içeride ülkeyi çok seven güçler bölünmeden korktu ve olayýn bir operasyon olduðunu, halkýmýz arasýnda hiçbir düþmanlýðýn olmadýðýný görmediler. Þimdi iktidarýn çözüm süreciyle sona erdirdiði bu yanlýþlýk tekrar canlandýrýlmak isteniyor. Bunun ilk aþamasýnýn izlerini görüyoruz. IÞÝD’e ülkemizden bazýlarýnýn katýldýðý söyleniyor. Bu Türk-Kürt çatýþma projesinin yenilenmesi anlamýný taþýyor ve bana göre bu bir planýn ürünü. Bunu yapanlarýn büyük güçler olduðunu ve ülkemizdeki ortaklarýnýn büyüklüðü nedeniyle endiþe ediyorum. Bugüne kadar laikliðin en önemli savunucularý olan ve darbe dönemlerinde halkýn bazý normal davranýþlarýný bile gericilik sayan bir kýsým medya þimdi Müslümanlarý savunup  onlara destek olunmasýný istemektedirler. Bu, inancýmýza hepimizin duyduðu saygý deðil ama siyasi bir yaklaþýmdýr.

Bu durum paralel yapýnýn projesi olarak hazýrlandý. Türkiye bölgedeki dini çatýþmada eylemsiz kalmayacak ve Müslüman örgütleri destekleyecekti. Bu durum ülkemizi bölgesel bir güç yapabilir ama dünyanýn diðer güçleri ile baðlarýmýz kopardý. Hazýrlanan dinci bir yapý bölgenin dýþýna çýkmamýzý engellerdi. Ülkemizdeki ulusalcý örgütler de bu yapýya dahil olurdu.

Amacýn herhangi bir hareketi eleþtirmek deðildir. Ancak bizim siyasal hareketlerimizi duygusallýkla oluþturmak gibi bir alýþkanlýðýmýz var. Büyük güçler bunu bildikleri için bize yönelik her operasyonlarýný vatanseverlik ve dine baðlýlýkla hazýrlar ve müttefiklerini ülkemizde oluþtururlar. Bu metodumuzdan vazgeçmeliyiz. Önce olayýn ve hazýrlýðýn ne olduðunu tespit edip buna uygun metot geliþtirmeliyiz. Þöyle bir benzetme yapabiliriz: Sokakta yürürken birisi size sataþsa hemen karþý koyarsýnýz ve zaten hazýrlýklý olan saldýrganýn yandaþlarý üzerinize yüklenir. Ýlk iþiniz bunun sebebini araþtýrmak olmalýdýr. Bunu tespit ettikten sonra gereken karþýlýðý ona göre verirsiniz. Son olaylarla yenilmeyecek þartlara sahibiz. Ama aklýmýzla deðil duygularýmýzla hareket edersek yenilgi ihtimali artar.