Televizyonculukta çok kolay zannedilen zor iþler vardýr. Ciddi yapýlan yemek programlarý da onlarýn baþýnda gelir. Tamam tek mekanda çekim yapmak kolaydýr ama malzemenin gösterilmesi, yemeðin hazýrlanýþ sürecindeki detay çekimler, ýþýðýn tüm alanda doðru kullanýmý gibi olmazsa olmaz iþler vardýr. Çekim biter sonra asýl iþ montaj baþlar, iyi bir yemek programýnýn montajý ciddi zaman alýr.
***
Türkiye’de seyirci karþýsýna çýkan ilk yemek kanalý, ABD merkezli Home Tv oldu. Ýyi bir kanaldýr ama tat anlayýþý, malzeme seçimi haliyle Türkiye’den farklý ve o yüzden hitap ettiði seyirci kitlesi patlama yapmadý. Sonra D-Smart dünyada fenomen haline gelen Jamie Oliver’ý getirdi. BBC’de bir programda ünlenen programlarý 40’tan fazla ülkede yayýnlanan bir marka Jamie Oliver ama gördük ki Türk seyircisi daha yerel tatlarý seviyor. O zaman biz de Türkiye’de olup bitenlere bir bakalým...
***
Türkiye’de yemek programlarýnýn ilk sýrrý ölçüydü. Kullanýlacak malzemeyi gramla deðil kaþýk-bardak boyutuyla anlatanlar kazandý. Ama sonra menü hatalarý baþladý , bir öðün için maliyeti 100-150 lirayý bulan iþler ya da sosu ana yemekten daha zahmetli ya da pahalý olan iþler Türkiye’de sýnýrlý sayýda seyirci bulur. Yýllar önce ekranda Fatih Altaylý ve Murat Bardakçý ekranda Fransa’dan gelen kazýn nasýl daha iyi piþirileceðine dair bir tartýþmaya girmiþlerdi. Türkiye’de Fransa’dan kaz getiren insan sayýsý x’se Erzurum’dan Ýspir fasulye getirtenler yüz x’tir... Arada çok akýllý iþler de gördük, mesela TRT Haber’de Ekonomik Tarifler’de Osmanlý mutfaðýndan yola çýkarak hazýrlanan ve yeþil elmayla yapýlan dolma buna iyi bir örnektir.
***
Bugün televizyon piyasasýnda dikkat çeken iki yemek kanalý var. Biri Turkmax Gurme diðeri de Planet Mutfak. Planet Mutfak son dönemin en doðru hamlelerinden birini yaptý ve ekranýný hem isim hem de tat bazýnda zenginleþtirdi.
Mesela pastanelerde gördüðümüz tatlýlarý evde yapma imkaný sunan Hümeyra Aydoðdu,mesela Burçay Cantekin’in sunduðu Kek Dünyasý. Mutfaklar da ünlüleri olmazsa olmaz hale getirdik ya, Cenk Eren ve Buket Dereoðlu ilk gözüme çarpan isimler oldular. Türkiye’de yaþayan bekar erkek sayýsýndaki artýþ bile zaman içerisinde yemek programlarýný daha renklendirecek gibi duruyor.
***
Bu arada bir hatanýn da altýný çizeyim.
CNN-Turk’te Mehmet Yaþin’in programý yemek programý deðildir. O program baþka þehirlerdeki tatlarý tanýtýr.
NTV’de Vedat Milor’un yaptýðý da yemek deðil gurme programýdýr.Üstelik fazla bilgi zaman zaman yorucu da oluyor. Dünyadaki trend Türkiye’ye de gelecek ve yemek kanallarý yakýn bir gelecekte daha popüler olacak.
Benden söylemesi...