Bireysel emeklilik sistemine zorunlu katýlýmý düzenleyen hükümler 25.08.2016 tarihinde yürürlüðe girmiþ ve zorunlu katýlým tarihi 1.1.2017 olarak belirlenmiþtir.
Zorunlu BES katkýsý, 1.1.2017 tarihinden itibaren artýk hayatýmýza girecek. Tabii ki uygulama esas ve usullerini belirleyecek olan Yönetmelikte ‘sosyal diyalog’ temelli olmasý gerekiyor. Bunun için iþveren ve çalýþan taraflarýndan da görüþ almak gerekir. Özellikle, mevcut bir bireysel emeklilik sözleþmesi/planý olan çalýþanlarýn, zorunlu BES ile nasýl bir yol izleneceði, zorunlu BES sisteminde, iþveren nezdinde minimum bir çalýþan sayýsýnýn olup olmayacaðý önem arz ediyor.
Yine bu sistemin, sigorta þirketleri ile çalýþan arasýnda imzalanmasý gereken zorunlu sözleþme ve bilgilendirmelerin, iþverenlerin ilgili birimlerinde ayrýca bir iþ yükü oluþturmamasý da gerekiyor.
Özellikle bordrolarýn düzenlenecek olmasý, zorunlu BES’in sadece çalýþandan bir pay olarak kesilmesi, zorunlu BES sistemi yürürlüðe girmesine raðmen, uzun vadeli sigorta kollarý primlerinin sabit kalmasý, bu sistemden ‘cayma hakkýný’ kullananlarýn çok fazla olmasýný da beraberinde getirecektir.
Bu noktada sadece 1.000 TL’lik sistemde kalma avantajý (diðer özel BES programlarý haricinde) ne kadar çalýþana cazip geleceði merak konusu. Ancak zorunlu BES sisteminden caymayýp devam edenlere, ayrý bir sigorta prim indirimi uygulanarak, uzun vadeli sigorta kollarý priminden de yüzde 3-4 gibi bir indirim saðlanmasý, çalýþanlarýn da net ücretinde bir oynamaya gidilmemesi, sistemde kalmayý cazibe merkezi haline getirecektir.
Mevcut haliyle, uygulama usul ve esaslarý belli olmayýp uygulama genel olarak;
- Bireysel emeklilik sistemine otomatik katýlým, 01.01.2017 tarihinden itibaren uygulanacaktýr.
- 45 yaþýný doldurmamýþ olmakla birlikte 4/a ve 4/c kapsamýnda sigortalý olanlar sisteme otomatik olarak dâhil olacaktýr.
- Çalýþanlardan düzenli olarak her ay prime esas kazancýn yüzde 3’ü kadar prim kesintisi yapýlacaktýr.
- Çalýþanlarýn bizzat kendilerine imzalatýlacak emeklilik sözleþmesi, iþveren tarafýndan hazýrlanacaktýr.
- Çalýþan isterse emeklilik sözleþmesini imzaladýðý tarihten itibaren iki ay içerisinde sözleþmeden cayabilecektir.
- Emeklilik sözleþmesinden cayabilmek için, iki ay içerisinde cayma dilekçesinin verilmesi gerekir.
- Cayma dilekçesinin verilmesi halinde ödenen tutarlar 10 iþgünü içerisinde geri ödenecek.
- Otomatik katýlým zorunlu olduðu halde, bireysel emeklilik sisteminde kalmak zorunlu deðildir, çýkýþ konusunda tercih vardýr.
- Caymak istemeyen çalýþanlardan her ay düzenli olarak prime esas kazancýn yüzde 3’ü kadar kesinti yapýlmaya devam edilecek.
- Daha fazla tutarda kesinti yapýlmasýný isteyen çalýþan, emeklilik sözleþmesinde bunu talep edebilecektir.
- Devam etmek isteyen çalýþanlara ayrýca bir defaya mahsus olmak üzere 1.000 TL devlet katkýsý ödenecektir.
- Kesintiler iþverence yapýlacaktýr. Kesilen tutar, en geç çalýþanýn ücretinin ödeme gününü takip eden iþgünü, iþveren tarafýndan emeklilik þirketine aktarýlacaktýr.
- Ýþveren katký payýný zamanýnda þirkete aktarmaz veya geç aktarýrsa çalýþanýn birikiminde oluþan parasal kaybýndan sorumludur.
- Emeklilik planlarý kapsamýnda þirketlerce (emeklilik þirketi) fon iþletim gideri kesintisi dýþýnda baþka bir kesinti yapýlamayacak.
Ýþverenler, yükümlülükleri bakýmýndan Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý tarafýndan denetlenecek. Yükümlülüklerine aykýrý davranan iþverenlere, her bir ihlal için ÇSGB tarafýndan 100 Türk Lirasý idari para cezasý uygulanacaktýr.
Bayrama özel...
Bu yýl ülkemiz açýsýndan çok büyük sýkýntýlarla geçti. Ancak ülke olarak bu oyunlarý bozduk ve 7 Aðustos Yenikapý Kardeþliði ile tüm dünyaya ve bölücü terör örgütlerine meydan okuduk. Baþta demokrasi sevdalýsý kahraman halkýmýz olmak üzere tüm Ýslam aleminin Kurban Bayramý’ný kutluyorum.