Polis suç iþlemesini önlemek, failleri yakalamak gibi birtakým faaliyetlerde bulunur. Devriye atar, çevirme yapar. Aynýsý "sanal dünya" için de geçerli. "Siber devriye" uygulamasýný duymuþsunuzdur. Emniyet birimleri tarafýndan sürekli yapýlan bir uygulama bu. Resmî açýklamalara göre; son iki ayda biliþim ve bahis suçlarýna yönelik 113 operasyonda 202 kiþi, çevrimiçi çocuk müstehcenliði suçlarýna yönelik 55 operasyonda 17 kiþi tutuklandý... Son günlerde yapýlan operasyonda ise bazý internet siteleri ve sosyal medya hesaplarýnýn yöneticileri dahil 27 kiþi, "halký kin ve düþmanlýða alenen tahrik etme" ve "halký yanýltýcý bilgiyi alenen yayma" suçlamalarýyla gözaltýna alýndý. Pek tabi tüm bu süreçler yargýnýn meseleleri. Bu da bahsi diðer ama "tahrik etme" ve "bilgi yayma" durumu söz konusu olunca bazý konulara deðinmek gerekiyor sanýrým!
Türkiye'ye saldýrý var
"The Case of Fake Twitter Trends (2021)" baþlýklý raporda ülkemize iliþkin þu tespitler var:
► Yerel olarak yapýlan saldýrýlar, Türkiye'nin 11,8 milyon aktif kullanýcýsýný etkiliyor.
► Twitter trendlerine yönelik saldýrýlar 2015 yýlýndan itibaren yoðunlaþýyor.
► Saldýrýlarýn küresel boyutu da var.
► Türkiye'deki en iyi 5 günlük trendin en az % 47'si sahte.
► Yine en iyi 10 küresel trendin en az % 20'si sahte.
► Saldýrý içeren paylaþýmýnda Twitter, bir tweet'in silinip silinmediðini dikkate almýyor.
► Trendlerin sosyal dokuya etki edenleri ve özellikle ayýrýmcýlýk içeren ifadeler çok.
► Yine güncel siyasi davalar için bir akým oluþturma amacý ön planda.
► En tehlikeli olanlarý toplumu maniple etme ihtimali yüksek olanlar: #SuriyelilerDefolsun gibi paylaþýmlar...
► Bu saldýrý alaný halen açýk!...
Hakim'in Rhodes'e dediði!
Ýfade özgürlüðünün anavataný(!) olarak kabul edilen ABD'de tarih 6 Ocak 2021'i gösterdiðinde ABD Kongre binasý basýlmýþtý. Baskýnýn amacý Joe Biden'ýn baþkan seçilmesine karþý bir eylemdi. Bir grup tarafýndan ortaya atýlan tahrik edici söylemler; insanlarýn öfkelenmesini ve harekete geçmesini saðlamýþtý. Kendisine "devleti ne pahasýna olursa olsun" korumak görevini yüklemiþ "yemin tutucular" isimli grubun lideri konumundakiler yargýlandý. Bu kimselere ceza verildi. ABD Adalet Bakanlýðý yaptýðý açýklamada "kýþkýrtma ve takip eden eylemler" üzerinde durmuþtu. Hâkim Amit Mehta, grubun lideri Rhodes'e yargýlama sonunda þunlarý söylemiþti: "Seçimin sonucunu beðenmedikleri için, yasanýn olmasý gerektiði gibi izlendiðine inanmadýklarý için devrimi kýþkýrtan bir grup vatandaþa kesinlikle sahip olamayýz, yaptýðýn buydu. Bay Rhodes... demokrasimiz ve bu ülkenin dokusu için sürekli bir tehdit ve tehlike oluþturduðunuzu söyleyebilirim"
Devlet önlem almak zorunda.
Son günlerde terör ve mülteci üzerinden toplumda birtakým tahrik denemelerinin yapýldýðý çok net. Toplumsal bir karþýlýk bulduðu da açýk. Pek tabi bir politika eleþtirisi getirmek, bunu ifade etmek bir hak. Kimsenin buna karþý çýkmasý mümkün deðil. Ancak ifadelerin özenle seçilmesi herkesin görevi. Bu olmayýnca devlet yasalar çerçevesinde adým atmak durumda kalýyor. Toplumsal duyarlýlýðý telafisi güç mecralara itebilecek, sýnýrda dolaþan paylaþýmlarýn kimseye faydasý yok!
TCK'da "halký kin ve düþmanlýða alenen tahrik etme" ve "halký yanýltýcý bilgiyi alenen yayma" suçlarýna yer verilmiþ. Bu suçlarýn oluþmasý öyle kolay deðil! Yanýltýcý bilgi yayma suçu için beþ unsurun ayný anda gerçekleþmesi gerekiyor. Tahrik durumunun "açýk ve yakýn tehlike" unsuru taþýmasý þart. Düþünceyi söze dönüþtürme de mi yetersiz kalýnýyor, yoksa niyeti baþka mý?
Ýfade ederken "zülfün teli demek var, saçýn kýlý demek var"! Hukukta ikisine göre de tarife mevcut...