"10. Kırklareli Yayla, Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri"

Genel Haberleri

"10. Kırklareli Yayla, Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri"

- Türkiye, Ukrayna, Bulgaristan ve Tayland çiftçileri arasında yerli tohum takas etkinliği düzenlendi

KIRKLARELİ (AA) - "10. Kırklareli Yayla, Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozumu Şenlikleri"nde Türkiye, Ukrayna, Bulgaristan ve Tayland çiftçileri arasında yerli tohum takas etkinliği düzenlendi.

Yayla Mahallesi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, Türkiye, Tayland, Ukrayna ve Bulgaristan'dan şenliğe katılan çiftçiler birbirlerinden istedikleri ürünlerin yerel tohumlarını aldılar.

Etkinlik organizatörü Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ali Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırklareli'nde üçüncü kez tohum takas etkinliği gerçekleştirildiğini söyledi.

Etkinlikte yaklaşık 50 çeşit tohumun çiftçiler arasında takas edildiğini belirten Çakır, etkinlikte yerel tohumlar alınarak, karşılığında başka bir tohum verildiğini aktardı.

Çakır, yerel tohumların kaybolmasını önlemeyi ve üretici tarafından tekrar üretilmesini sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

Bu tür etkinliklerin önemine değilen Çakır, "Bugün unutulmaya yüz tutan yerel tohumları vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Vatandaşlarımız burada tohumlarını takas ediyorlar. Çiftçilerimiz ellerinde olmayan tohumları buradan temin ediyor ve ellerindeki fazla tohumları takas ediyorlar." diye konuştu.

Etkinliğe katılan Remzi Diler de, bu tür etkinlikler sayesinde tohumlar temin ettiklerini ifade etti.

- "Bereket yemeği" dağıtıldı

Şenlikler kapsamında köylü kadınlar tarafından yapılan kuskus dağıtımı yapıldı.

"Bereket yemeği" adı altında dağıtılan 5 bin kişilik kuskus, kısa sürede tüketildi. Yemek sırasında zaman zaman izdiham yaşanırken zabıta ekipleri vatandaşları düzenli olmaları konusunda uyardı.

Bu arada etkinlik kapsamında en güzel çilek ve üzüm yarışması da düzenlendi. Yarışmada dereceye giren çilek ve üzümlerin üreticilerine çeşitli hediyeler verildi.