1 CHP 2 HDP... Bay Kemal'in ibretlik duruþu...

Dokunulmazlýk meselesi etrafýnda kopartýlan yaygara hukuki deðil siyasidir.

Ýþin çeliþkili ve ironik yaný þudur: 2016’da milletvekili dokunulmazlýðýnýn kaldýrýlmasýný ýsrarla talep eden CHP bugün farklý bir tavýr sergiliyor.

“Darbe!” diyor.

“Faþizm!” diyor.

Ýþin bir diðer çeliþkili yaný da þu: Bizzat Kýlýçdaroðlu’nun CHP’si geçen dönem mecliste fezlekeleri bulunan vekillerin yargýlanabilmelerinin önünü açmak için dokunulmazlýklarýn kaldýrýlmasý teklifine destek verdi.

Kýlýçdaroðlu bu teklife destek verirken ibretlik bir söz söyledi: “Anayasaya aykýrý, ama buna raðmen evet diyeceðiz!”

Hem anayasaya aykýrý diye suçlamak hem de destek vermek sizce de ibretlik bir duruþ deðil midir?

Bugün yapýlan ise tamamen anayasaya uygun bir iþlem.

Anayasanýn amir hükmüne uygun bir iþlem gerçekleþtiren meclis üzerinden “Kahrolsun faþizm!” sloganlarý atmak hangi akla hizmettir!

***

Olan þey þu:

1 CHP’li ve 2 HDP’li vekil için ilk derece mahkemesi hüküm vermiþ. Bu hüküm bir üst mahkeme olan Ýstinaf tarafýndan onanmýþ. Yüksek yargý organý olan Yargýtay’a sanýklarýn itirazlarýný yerinde bulmamýþ, söz konusu kararlarý tasdik etmiþ.

Yargýtay onadýðý kararý Adalet Bakanlýðý’na iletmiþ. Bakanlýk da TBMM Baþkanlýk makamýna intikal ettirmiþ.

Anayasanýn 84. maddesi gayet açýk: Yüksek yargýnýn da onayýndan geçmiþ bu tür kararlar TBMM Baþkanlýðýna intikal ettirilir ettirilmez Baþkanlýk makamý tarafýndan genel kurulda okutulur. Normalde Adalet Bakanlýðý üzerinden Meclis Baþkanlýðýna kararýn intikal ettirilmesiyle beraber ilgili kiþilerin vekillikleri düþer. Genel kurulda kararlarýn okunmasý usuli bir iþlemden ibarettir.

Aslýnda TBMM Baþkanlýðýna ulaþtýktan hemen sonra bu iþlemin tesis edilmesi gerekirken nedense bir yýl bu iþlem ertelenmiþ.

Asýl eleþtirilmesi gereken konu budur bence.

***

Yüksek yargýnýn da onadýðý bu cezalarýn yerinde olup olmadýðý tartýþmaya açýktýr. Herkes durduðu yerden deðerlendirir.

Lakin yüksek yargýnýn kararlarý ona uymama hakkýný kimseye vermez.

Bu konuda TBMM Baþkanlýðýna tanýnan bir takdir yetkisi yoktur.

Anayasanýn ilgili maddesi beðenilmiyorsa meclisteki partiler bir araya gelirler gereðini yaparlar. Yasama yetkisi kendilerine aittir. Lakin varolan bir anayasal hükme uymamak veya onun etrafýndan politik mülahazalarla dolanýp ilgili yasayý kadük hale getirmek yasama organýnýn saygýnlýðýyla baðdaþmaz.

CHP’li siyasetçiler þunu istiyorlar: Meclis Baþkaný veya siyaset kurumu bu tür yargý kararlarýný dönem sonuna kadar ötelesin, iþleme koymasýn.

Bu hukuka saygýlý erdemli ve ahlaklý bir siyaset tarzý deðildir.

Dediðim gibi beðenmiyorsanýz deðiþtirirsiniz.

Ýlginç ve çeliþkili olan durum þu: CHP yakýn geçmiþte anayasaya aykýrý gördüðü bir teklife evet diyerek dokunulmazlýklarýn kaldýrýlmasýný kabul ederken anayasanýn amir hükmü dolayýsýyla kaldýrýlan dokunulmazlýk meselesinde kýzýlca kýyamet koparýyor!

***

Denilen iki þey var bu bahiste.

Bir: “Dönem sonuna kadar beklenmeliydi.”

Anayasanýn apaçýk hükmü ortadayken böyle bir öneride bulunmak hukuka bir darbedir.

Diyelim ki dönem sonuna kadar bekletildi. Sonra seçim gelip çattýðýnda ayný kiþiler partileri tarafýndan aday gösterildiðinde ne olacak? O süreçte bu hüküm uygulandýðýnda baþkaca tartýþmalara kapý aralanmýþ olmayacak mý? Tekrar sevildikten sonra bir dönem daha beklensin istenecek. Bu durumda hukuka ne gerek var. Dönemlerin sonu gelmezse yargý kararlarý nasýl uygulanacak?

Ýki: “Anayasa Mahkemesine itiraz edildi. AYM kararý beklenmeliydi. Yargýsal süreç tamamlanmadan iþlem tesisi yanlýþtýr.”

AYM bir üst temyiz mahkemesi deðildir.

AYM’ye yapýlan itiraz bireysel baþvuru kapsamýndadýr.

AYM’nin bu konuda ne zaman karar vereceði belli deðildir. Diyelim ki verdi. Bu kez AÝHM’e itirazlar yapýldýðýnda onun sonucunu bekleyelim denilecek. AÝHM’den sonra BÝHM’ye baþvurduk denilecek. Bunun sonu yok ki!

CHP’nin mantýðýna bakýlýrsa yargýsal süreç hiçbir zaman tamamlanmayacak.

Türk hukuk sistemi açýsýndan yargýsal süreç tamamlanmýþtýr.

Yargýtay’ýn kararý son nokta iþbu iþlemin tesisi için son noktadýr.

Anayasanýn ilgili maddesine göre yapýlan iþlem doðrudur.

“Darbe!” diye baðýranlar bizatihi kendileri hukuka karþý siyasi darbe yapmak istiyorlar.

Kýlýçdaroðlu’nun demokratlýðý ve vefasý için son bir cümleyle noktalayayým: Sadece kendi vekiline sahip çýkmak ve partinin müttefiki HDP’lilere hiç deðinmemek sizce de demokratlýk ve vefa açýsýndan ibretlik bir duruþ deðil midir?