15 Temmuz'un Başbakanı/Cumhurbaşkanı kim olacaktı?

15 Temmuz'daki darbe ve işgal girişimine ilişkin çok şey yazılıp çizildi.. Ama üzerinden bunca zaman geçmiş olmasına rağmen hâlâ daha darbecilerin 16 Temmuz Planı konusunda net bir bilgi yok..

**

Evet öyle anlaşılıyor ki, ordu içinde darbeye direnenleri şehit edecekler ve komuta kademesini yeniden şekillendireceklerdi.. Ülkede hemen o gece sıkıyönetim ve sokağa çıkma yasağı ilan edilecek ve sabah acil görevlendirmeler yapılacaktı.. İllerin idaresi, yeni göreve getirilen sıkıyönetim komutanları tarafından yürütülecekti.. Polis teşkilatı da sıkıyönetim komutanlarının emrine geçecekti..

**

Darbeciler, atama listelerini 15 Temmuz öncesinde kabaca oluşturmaya başlamışlardı.. Hatta hemen o gece; Ankara, İstanbul, İzmir ve Kayseri'ye vali ve belediye başkanı ataması yapılmıştı bile.. Dört havacı general bu dört kente vali olarak belirlenmişti.. Sadece o da değil... Başbakanlık Müsteşarlığına, Merkez Bankası Başkanlığına, kamu bankalarının genel müdürlüklerine, İş Bankası Genel Müdürlüğüne, TRT Ankara Radyosu ve İstanbul Radyosu Genel Müdürlüklerine, MGK Genel Sekreterliğine, TÜRKSAT Genel Müdürlüğüne, Türk Telekom Genel Müdürlüğüne, MİT Müsteşarlığına, Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğüne.. Kısaca hemen her yere atamalar yapılmıştı bile.. 16 Temmuz sabahı saat 9.00 itibariyle bu kişiler, görevlerine başlayacaklardı.. Kalan bürokratik atamalar ise peyderpey Yurtta Sulh Konseyi tarafından yapılacaktı.

**

Şimdi gelin şapkalarımızı önümüze koyup biraz düşünelim.. Başbakanlık Müsteşarı'nı bile tespit etmiş olan FETÖ aklı... İstanbul Radyosu Müdürü'nü tespit etmiş olan FETÖ aklı... Kayseri Valisi'ni hemen o gece atamış olan FETÖ aklı... Acaba 16 Temmuz sabahı direksiyona kimin geçeceğini hesaplamamış mıdır?.. Soru çok net; 15 Temmuz başarılı olsaydı, Cumhurbaşkanı/Başbakan kim olacaktı?..

**

27 Mayıs kanlı faşist darbesinin arkasında zaten CHP vardı.. İnönü darbe için; "haberim yoktu fakat iyi olmuş.." diyecekti.. '9 Mart'çılar, darbe hazırlığı yaparken bir bakanlar kurulu listelemişlerdi. Listede; Prof. Bahri Savcı, Adnan Başer Kafaoğlu, Halit Çelenk, Mucip Ataklı, Atilla Karaosmanoğlu, Sabahattin Selek, Altan Öymen gibi isimler vardı.. 12 Eylül'cüler yola Turhan Feyzioğlu'nun ismiyle çıkmıştı.. Hatta Feyzioğlu telefonun başına oturdu ve darbecilerin başbakanı sıfatıyla Kemal Cantürk'e, Turgut Özal'a bakanlık teklif etti.. Fakat bütün sivil siyasetçileri yasaklayan MGK, Feyzioğlu'na görev vererek yanlış yaptığını fark etti ve darbe sonrası bu kararından geri adım attı.. Hükümeti Bülent Ulusu kurdu.. 28 Şubat'ta siyaset daha net çıkmıştı ortaya.. DTP diye bir parti kurulmuş.. Bu yolla siyasi kaos çıkarılmış. Darbe sonrası da hükümeti kurma görevi Demirel eliyle Mesut Yılmaz'a verilmişti. Herkes Yılmaz'ın darbecilerin başbakanı olduğunu biliyordu.. Gelelim 15 Temmuz'a... Dedik ya, Kayseri'ye vali bile atayan FETÖ, Başbakanı Cumhurbaşkanını tespit etmemiş olabilir miydi acaba?...

**

Yoksa 15 Temmuz gecesi, kamuoyunda genel kabul görecek, geniş kitlelerin çok da yadırgamayacağı, Erdoğan'a benzeyen, Erdoğan gibi konuşan, onun politikalarının takipçisi olmaya söz veren, hükümet deneyimi olan birini mi seçeceklerdi?.. Kim bilir?..