2020 geçerken…

2020 senesi ‘biterken’ yerine ‘geçerken’ dememin sebebi, bütün dünyanýn 2020’yi külli musibetlerle geçiriyor olmasý… Ýnþallah önümüzdeki yýl baþta salgýn hastalýk olmak üzere birçok sýkýntýnýn geçtiði bir yýl olur.

Bu acý tecrübeyle daha iyi anladýk ki insanlýk ailesi bir vücudun azalarý gibi, bir yerdeki sorun bütün bünyeyi etkiliyor.


Afrika’da kuraklýktan, Myanmar’da zulümden, Suriye’de katliam ve çaresizlikten, daha birçok yerdeki yokluk, yoksulluk ve türlü hastalýklardan ölen insanlara ilgisiz kalanlar bu sefer insanlýk ailesinin birlikte hareket etmesi gerçeðiyle yüzleþmek durumundalar. Korona virüsü sadece Vuhan’dakileri deðil herkesi vurdu.

Terörle ortak mücadele edemedik, açlýk ve sefaletle ortak mücadele edemedik, cehalet ve imkânsýzlarla ortak mücadele edemedik ama virüse karþý ortak mücadele etmek zorundayýz.

Dünyada tek bir hasta bile kalsa herkes ayný tehditle karþý karþýya…

Ýnsanlýk, sadece bilim-kurgu filmlerindeki uzaylý saldýrýlarýnda bir aile olduðunu hatýrlýyordu. Bu kez gözle görülmeyecek küçüklükte bir virüs bu büyük hakikati herkese gösterdi.

Dünya üzerinde herkes güvende deðilse kimse güvende deðildir. Sorunlarý hep birlikte göðüslemezsek sorunlar herkesi yutar.

Küreselleþme bir virüs üzerinden nasýl bir þey olduðunu da gösterdi. Yerküre gemisinde ortak bir kadere doðru hareket ediyoruz.

‘Birimiz hepimiz için’ nasýl fedakârlýk yapýyorsak, ‘hepimiz de birimiz’ için ayný duyarlýlýðý göstermek zorundayýz. Bizden uzakta sandýðýmýz birileri de bizim bir parçamýz…

Ümit ederiz virüs sonrasý yeni dünya birilerinin diðerlerinin sýrtýna basarak ayakta kalmaya veya yükselmeye çalýþtýðý deðil, hep birlikte ayaða kalmaya ve yükselmeye çalýþtýðýmýz bir dünya olur.

Ortak hareket, ortak çalýþma, ortak mücadele yeni dönemin en kritik olgusudur.

Aþý ve tedavi konusunda uluslararasý toplumu çetin bir imtihan bekliyor. Aþýya herkesin eriþiminin saðlanmasý, insana verilen önemi gösterecek. Bir ve bütün olamazsak sorunu aþamayacaðýmýz gerçeði aþýyý tüm insanlara ulaþtýrma zorunluluðunu ortaya koyuyor. Sadece kendisini düþünme bencilliði bu kez bir anlam taþýmýyor. Virüs, bencillik yerine paylaþýmý zorluyor.

Ýnsanoðlu empati yapmayý baþaramadý; baþkalarýný anlamaya, ne hissettiklerini, ne yaþadýklarýný, ne çektiklerini anlamaya yeterince çalýþmadý. Baþkasýný kendi nefsine tercih etme, baþkasý için fedakârlýkta bulunma anlamýnda îsâr’ý da yapamadý. Ama þimdi bir mecburi hal ile küresel bir erdemi gerçekleþtirmek zorunda.

Virüs, baþkasý için fedakârlýk yapmayan insaný, kendisi için baþkasýna sahip çýkmaya zorluyor. Nefsini öncelemek ve kurtarmaya çalýþmak küresel salgýndan kurtulmak için yeterli deðil; herkesi düþünmek ve topyekûn kurtuluþun yollarýný aramak gerekiyor.

Yani virüs sadece hayatýn anlamýný, deðerini, amacýný hatýrlatan bir uyarýcý olmadý; bireysel erdemden toplumsal erdemlere kadar ihmal edilen deðerleri de hatýrlatan ve hatta bunu fiili olarak zorlayan bir faktör oldu.

Ölümü hatýrlamak, çýplak hakikat olarak nefis muhasebesine ve insanýn hayatýna çeki düzen vermesine sebep olur. Salgýn hastalýk ise küresel düzeyde bir muhasebeye sebep olduðu gibi, dayattýðý yeni normallerle hayatýn akýþýna büyük bir etki ediyor.

Önümüzdeki sene inþallah insanlýk için bir toparlanma, bir dayanýþma, bir yakýnlaþma yýlý olur.