Hayalet ortakla ilişki sorunu

Çok farklı ideolojik tabanlara sahip partilerin bir ittifak zemininde buluşmaya çalışması ‘paradoksal’ ve ‘araçsal bir ilişki’ ortaya koyar. Pragmatizme dayanan araçsal ilişkiler ise sürekli komplikasyonlar üretir.

Tavandaki uyumu tabanda organize etmek hiç kolay değildir. Siyasi kan uyuşmazlıkları en ufak sorunda ittifakın bünyesini derinden sarsar.

Bir araya gelebilmek için yapılan zorlamalardan bir tanesi siyasi hafızayı devre dışı bırakmaktır. CHP’nin veya HDP’nin siyasi müktesebatını, amaç ve hedeflerini geçici süre unutarak modus vivendi’ye gitmek sadece insanın kendisine yaptığı bir illüzyondur.

Tepedekilerin nefret duygusunun getirdiği bir ortaklıkla akıllarını uyuşturmaları mümkündür. Ama toplumun hafızasını uyutmak, silmek, yokmuş gibi yapmak, büyük kitleleri hipnoz etmek çok zordur.

Malum ‘Millet İttifakı’ denilen siyasi bloğun hayalet ortağı HDP. Adı konulmamış olsa da ortada siyasi temaslar, pazarlıklar, işbirlikleri var ve bunlar da sandığa yansıyan bir etki yaptı. Birçok şehirde müttefik olarak ilan edilmeyen partiler birbirlerini desteklediler.

Bu ilişkinin dillendirilmesi İyi Parti tarafında rahatsızlık uyandırırken, adının konulmaması da HDP tarafında tepkiyle karşılanıyor. İyi Parti bir ilişki yokmuş gibi davranmaya, HDP resmi bir ilişki geliştirmeye çalışıyor.

Aslında bu ittifak zemininin tohumlarını HDP attı, startını Demirtaş verdi. Demirtaş’ın Erdoğan’a yönelik ‘seni Başkan yaptırmayacağız’ çıkışı Erdoğan karşıtlarından bir blok oluşturmak için düğmeye basıldığını gösteriyordu.

‘Kim olursan ol, Erdoğan karşıtıysan gel’ anlayışı bu ittifakın ‘temel düsturu’ idi.

Şimdi hayalet ortak vücut bulmaya, ittifak içinde cisim kazanmaya çalışıyor.

İngilizce’de ‘necromancy’ diye bir tabir var, ‘ruh çağırma’. Büyü yoluyla çağrıldığı düşünülen ruhlarla ilişki kurma metodu, daha doğrusu çabası…

CHP ve müttefikleri hemen her konuda HDP ile örtülü ilişki kurmaya çalışıyor ama HDP’yi görmekten de korkuyor.

Tutku ve istekle ruh çağıranların hayalet görmekten korkmaları, duydukları sesten ürkmeleri, çok istedikleri ruhun beden kazanmasından dehşete kapıldıkları gibi bir hal…

Hem bütün varlığıyla destek versin istiyorlar hem de varlık kazanmasından, görünür olmasından korkuyorlar.

Hem muhalefet bloğunun olmazsa olmaz parçası görüyorlar, hem de ittifakın parçası gibi görünsün istemiyorlar.

Ruh seansları yapmak, araçlar ve aracılar kullanmak ise sürekli bir arıza çıkarıyor.

Aslında merdiven altı ve kayıt dışı siyasete ve ilişkilere alışkın olan HDP merdiven altı ve kayıt dışı bir ittifak ilişkisi istemiyor.

Oluşturulmak istenen muhalefet bloğu ise bu yapısal sorunlar yanında başka problemlerle de sarsıntı geçiriyor. Bir yanda parti içi muhalif seslerin ürettiği iç krizler ve bölünme korkuları var, diğer yanda gündemden düşmeyen toplantı iddiaları, yolsuzluk iddiasıyla tutuklanan belediye başkanı, çeşitli iddialarla suçlanan partililer vs.

İçinden küçük partiler çıkmasın diye kendi varlığını ve bütünlüğünü korumaya çalışan muhalefet partileri diğer yandan yeni sahaya çıkan küçük partileri yörüngelerine almaya çalışıyorlar.

Sürekli savunma pozisyonunda olan bir muhalefet bloğunun ‘ortak hasım’ motivasyonuyla nereye kadar gidebileceği zaman içinde görülecek…