Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkaný Ekrem Ýmamoðlu'na verilen hapis cezasý, siyaset gündemine bomba gibi düþtü.
6'lý masanýn adayý kim olacak, ne zaman açýklanacak derken bugünden itibaren bambaþka þeyler konuþulacak.
Ýmamoðlu'na, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiði iddiasýyla açýlan davada 2 yýl 7 ay 15 gün hapis cezasý verildi.
Kararda istinaf ve Yargýtay yolu açýk býrakýldý. Karar Ýstinaf Mahkemesi ve Yargýtay'da kesinleþirse Ýmamoðlu'nun belediye baþkanlýðý düþecek, hiçbir seçimde aday olamayacak.
Kesinleþme süreci henüz belirsiz. 3 ay diyen var, 6 ay diyen, 2 yýl diyen var... Dolayýsýyla 6'lý masada aday belirleme kararý bundan etkilenebilir ve belki de hýzlanabilir.
Mahkeme kararýndan 24 saat önce Kýlýçdaroðlu'nun, "iki belediye baþkanýmýz da iþini yapmalý" sözleri, Mansur Yavaþ ve Ekrem Ýmamoðlu'nun önünü kesme hamlesi olarak görülürken, Ýmamoðlu'nun da, "bu omuzlar her yükü taþýr" çýkýþý ile adaylýkta ýsrarcý olduðu vurgulanýyordu.
Yargý kararý, þimdi kimin iþine yarayacak?
Acaba bugün Ýstanbul'da toplanacak 6'lý masa, Ýmamoðlu'nun adaylýðýný ilan eder mi?
Neden böyle düþünüyoruz?
Çünkü bütün muhalefet, 6'lý masadakiler, TÝP, HDP hepsi mahkemenin kararý sonrasýnda bu aný bekliyormuþ gibi sütre gerisinden fýrlayýverdi.
"Biz de Saraçhane'ye doðru geliyoruz" açýklamalarý tam bir eylem birliði...
Karar saat 18.00'de verildi ama Ýmamoðlu 16.00'da CHP'lileri Saraçhane'ye çaðýrdý. Bir yandan mahkemeye baský, bir yandan meydan okuma vardý.
Öyle bir meydan okuma ki, 6'lý masanýn adayý olarak otobüsün üzerinden konuþuyordu.
Akþener de Ankara'dan yola çýkmýþ ve otobüsün üzerinde yerini almýþtý. Hýzýný alamadý, makamýnda Ýmamoðlu'na ablasý gibi sarýlýverdi.
Açýkça Kýlýçdaroðlu'na emri vaki yapýlýyordu.
Kýlýçdardoðlu tezgâhý anladý ve Almanya gezisini, J. Rifkin ile çok önem verdiði o görüþmeleri býraktý, Berlin'den özel uçakla Ýstanbul'a döndü.
Þimdi Türkiye'yi düþünmenin sýrasý deðildi, adaylýk elden gidiyordu...
6'lý masanýn öteki liderleri de Karamollaoðlu, Babacan, Davutoðlu, Uysal peþ peþe Ýmamoðlu'na destek mesajlarý yayýnladýlar; "biz de yarýn Ýstanbul'da Ýmamoðlu'nun yanýndayýz" dediler.
Ýngiliz haber ajansý Reuters, Ýmamoðlu ile ilgili kararý, "Türkiye'de önümüzdeki yýl yapýlacak seçimlerde Cumhurbaþkaný Erdoðan'a güçlü bir rakip olarak görülen muhalefet siyasetçisine siyasi yasak getirildi" baþlýðýyla dünyaya duyurdu.
Yani Ýngiltere'nin de gönlündeki adayýn Ýmamoðlu olduðunu fýsýldayýverdi...
Kýlýçdaroðlu, "Herkesin þunu çok iyi bilmesini isterim ki, bu ülkede artýk darbeci de Saraydýr, yasakçý da Saraydýr." diye gürlerken aslýnda þunu da söylemiþ oluyor: "Biz adayý bir türlü belirleyemedik, bizim adayýmýzý da yargý üzerinden 'Saray' belirliyor..."
Muhalefettekilerin hiçbiri, Ýmamoðlu'nun, "Kurul halinde çalýþan kamu görevlilerine karþý görevlerinden dolayý alenen zincirleme hakaret' suçu iþlemesine itiraz etmiyor.
Ýmamoðlu yasalar karþýsýnda layüsel mi? Ýmamoðlu'na yargý hesap soramaz mý?
Anayasa'ya göre görülmekte olan bir dava hakkýnda beyanda bulunulamaz, mahkemelere asla baský uygulanamaz. Baþta Ýmamoðlu ve 6'lý masadakiler, yargýya karþý halký isyana çaðýrýyor.
Daha karar açýklanmadan, "Saraçhane'de toplanýyoruz" kabadayýlýðý kime karþý?
Tamam, anladýk 6'lý masadakilerin baþýna yargý saksýsý düþtü ama bir an önce toparlanýp sükûnete ermeleri lazým.
Bilhassa bugün sakin kalmalarýnda sayýsýz fayda var.
Keskin sirkenin zararý küpünedir...