Açýlým mý, normalleþme mi?

Bugünü konuþurken son 15 yýla referans vermenin çok önemli olduðunu düþünüyorum. Aksi takdirde bugün konuþtuðumuz her ne ise havada kalýyor ve muhalefetin sýkça yaptýðý gibi, Türkiye'nin baþýna gelenleri, uðradýðý saldýrýlarý görmezden gelip sadece aldýðý pozisyonu sorunsallaþtýrmak gibi ucube bir durum ortaya çýkýyor. FETÖ'nün darbe giriþimini es geçerek OHAL ilanýný eleþtirmek, Hendek teröründe HDP'li belediyelerin PKK'ya yardým ve yataklýk yaptýðýný konuþmadan bazý HDP'li belediyelere kayyum atanmasýný eleþtirmek gibi abesle iþtigal eder duruma düþülüyor. Ve maalesef bu kusurlu yaklaþým þekli alýcý bulduðu gibi söz konusu yapýlarýn Türkiye karþýtý algý çalýþmalarýna da katký veriyor.

Bugünden geriye bakýnca yapýlan her þeyin doðru ve yerinde olduðunu iddia etmek için söylemiyorum bunlarý. Lakin bir süredir hükümetin takip ettiði normalleþme siyasetine dönük eleþtirilerin ana eksenini oluþturan "þimdi mi akýnýza geldi" söylemi hafýzayý tazelemeyi zorunlu kýlýyor.

Misal bir vakitler Türkiye'nin BAE ile iliþkileri çok gergindi. Sonra Cumhurbaþkaný Erdoðan Veliaht Prensi aðýrladý, BAE'ye resmi ziyaret gerçekleþtirdi. Mýsýr'la iliþkilerimiz de malum uzun bir aradan sonra yeniden kuruldu. Türkiye'nin menfaatleri de zarar gördü bu kopukluktan. Ama tüm bunlar söz konusu ülkelerin Batýlý müttefikleriyle birlikte Türkiye'ye karþý hasmane tavýr almalarý, Doðu Akdeniz'de Türkiye'nin çýkarlarýný hesaba katmayan planlar geliþtirmeleri ve doðrudan Türkiye'nin içine dönük müdahaleci tavýrlarý neticesinde oldu.

Ancak bunu görmeyip devamlý surette hükümeti zemmeden yaklaþýmlar içinde olmak ve bunun giderek Türkiye'nin aleyhine bir hal aldýðýný görmezden gelmek maalesef bizde muhalefetin milli sporu olageldi. Bu yüzden de son 15 yýlda mütemadiyen bu yöntemi izleyerek yaptýklarý muhalefet netice vermedi.

Ayný durum þimdi de DEM parti üzerinden iþleniyor. MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin TBMM açýlýþýnda DEM Partililerin yanýna giderek tokalaþmasý, sohbet etmesi ve daha sonra da bu hamlesini, ezkaza, ya da öylesine bir þey olmayýp yeni bir sürecin baþlangýcý olacaðýna dair cümlelerle sahiplenmesi "Ne oldu da Cumhur Ýttifaký buna ihtiyaç duydu?" ile baþlayan ve "Artýk Kürt oylarýna mecbur tabii" ile biten panik ifadesi tepkilere yol açmýþ durumda.

Uzunca bir süredir PKK'ya müzahir siyasi hareketi takip ediyorum. Türkiye Kürtlerinin siyasi enerjisinin yüksek olduðu herkesin malumu. Ama bunun müstakilen Kürt siyaseti olarak okumanýn ve PKK'ya mal etmenin çok yanlýþ olduðu ortada.

Açýlým süreçlerinin Türkiye siyasetine kazandýrdýklarý gibi kaybettirdikleri de oldu. Ama siyaset her yeni durumda çýkýþ yolu aramak zorunda. Dolayýsýyla bugün MHP Lideri'nin sözleriyle oluþan iklimin pozitif okunmasýnýn Türkiye lehine olacaðý muhakkak. Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn "iç cepheyi saðlamlaþtýrmak" tabir ettiði politik vizyonun MHP tarafýndan bu þekilde algýlanmasý ve bir yeni siyaset üslubuna dönüþmesi elbette Türkiye'nin hayrýnadýr.

Bazý konularý görmediðinizde etkisini azaltýr, varlýðýný sonlandýrabilirsiniz. Ama Türkiye'yi de aþan Kürt etnik kimliðini temel alan þiddet temelli siyaset artýk böyle bir þey deðil. Dolayýsýyla MHP'nin bu konunun içinde olmasý baþlý baþýna bir kazanýmdýr. Bahçeli'nin Diyarbakýr'a, Van'a gitmesi, Ulucami önündeki taburelerde oturmasý bile sürece çok büyük katký yapacaktýr.

AK Parti'nin baþlattýðý açýlým politikalarý bölgesel konjonktürden nemalanmak isteyen PKK ve akýl danýþtýklarý tarafýndan akamete uðratýldý ve hatta bu süreçte Türkiye bölgesel bir savaþýn içine çekmeye varacak virajlara sokuldu. Oralardan dönüldü. Ama nasýl? Muhalefetin mütemadiyen itiraz ettiði tezkereler, PKK'yla sýnýr ötesinde müdahaleye imkan verecek MÝT kanunu vs. sayesinde bugün bu etkin mücadele yapýlmamýþ olsaydý; PKK'nýn beli bükülmemiþ, Türkiye Afrin'e girmemiþ, Zeytin Dalý, Barýþ Pýnarý Harekatlarý gerçekleþmemiþ, Pençe Kilitler yapýlmamýþ olsaydý bugün bambaþka þeyleri konuþuyor olurduk.

O yüzden bugün ne konuþuyorsak mutlaka son 15 yýlý gözümüzün önünden geçirelim.

Açýlým mý normalleþme mi?

Ben buna "açýlým" demiyorum. Normalleþme...

Olmasý gerekene dönme.

Ýnþallah tez zamanda...