Ferudun Niðdelioðlu
Ferudun Niðdelioðlu
Tüm Yazýlarý

Aða'nýn gözü, Yýldýrým'ýn sözü

Fenerbahçe'de ciddi bir seçim süreci yaþanacaða benziyor. Aziz Yýldýrým'ýn basýn toplantýsýna katýldým. Aziz Bey'in son altý yýlda çok olumlu yönde geliþme kaydettiðini gözlemledim. Hatalarýndan ve hatta Ali Koç'un yaptýðý yanlýþlardan dahi dersler çýkardýðýný ifade etti. Sakin ve yapýcý bir dil kullandý. 2018 seçiminde olduðu gibi sosyal medyada yaþanabilecek siyasete dair tartýþmalarýn daha en baþýndan önünü aldý. Ýktidara yakýn trollere ve fenomenlere set çekip, "Benim siyasi baðým yok. Benim tek baðým Fenerbahçe" dedi. Devlet ve hükümet kavramlarý arasýndaki farký herkesin anlayacaðý bir dille ifade etti. Sonrasýnda da 3 Temmuz'un slogan haline gelen sözünü bir kere daha cesaretle tekrar etti. "Ýtenle (FETÖ örgütü), tutmayaný (polisi, hâkimi, savcýsý, siyasisi) biliyoruz. FETÖ o tarihte hükümet erkine sirayet etmiþti. Biz hem iten FETÖ ile hem de tutmayan hükümete sirayet etmiþ FETÖ unsurlarý ile kavga ettik" dedi. Bu konu içinde bulunduðumuz günlerin de en tartýþýlan konusu ve bugün de polise, adliyeye, medyaya yansýyan illegal unsurlar. Buradan kimseye ekmek çýkmayacaðýný çok açýk bir þekilde ifade etti Aziz Yýldýrým.

Aziz Yýldýrým gerekirse gayrimenkul satýlabileceðini söyledi. Bu sözleri konuþmanýn akþamýnda sosyal medyada tartýþma konusu oldu. Tartýþmayý yapanlar, Fenerbahçe Üniversitesi ve Fenerbahçe Koleji ile ilgili Ali Koç'un icraatlarýný unutmuþ olmalý. Aziz Yýldýrým'ýn gayrimenkul yatýrým ortaklýðý projesi ve gayrimenkul geliþtirme projeleri de sanýrým unutulan projeler. Gayrimenkul yatýrým ortaklýðý Sadettin Saran tarafýndan da proje olarak sunulmuþtu. Hatta bu projeyi tarihinde ilk dillendiren Mehmet Ali Aydýnlar'dýr. Aziz Yýldýrým seçilirse tek gayrimenkulü satmaz. Ama týpký Galatasaray ya da Beþiktaþ gibi gayrimenkul geliþtirme projeleri ile kulübe büyük bir kaynak giriþi yapacaðýný biliyorum. Özetle bu konuyu Aziz Yýldýrým aleyhine iþleyenlere buradan da ekmek çýkmaz. Kaldý ki gayrimenkul satýþ yetkisi Genel Kurul Kararý ile yönetime verilen bir yetki. Bundan üç yýl önce bu yetki Ali Koç'a verildi ve Ali Koç bu yetkiyi kullandý.

O zaman bu konu tartýþýlmadý bile. Fenerbahçeliler satýlan varlýklardan ancak satýþ sonrasýnda haberdar olabilmiþlerdi. 9 Haziran'da yapýlacak genel kurul gündeminde zaten böyle bir yetki de istenmiyor. Ýstense de bu konu dediðim gibi genel kurulun yetkisinde.

Benim görebildiðim kadarýyla sosyal medyada tartýþýlan bir baþka konu ise baþkan adaylarýnýn listesi olacak gibi. Galatasaray'ýn havuzunu kullanmak için Galatasaray Kulübü'ne üye olan Burhan Karaçam ve Galatasaray lehine attýðý tweetler sonrasýnda Erol Bilecik'e dair büyük ve olumsuz tartýþmalar çýktýðýndan, Fenerbahçe taraftarý bu konuya daha önce göstermediði bir hassasiyetle yaklaþýyor. Ali Koç'un genel kurulda delegelere "yönetime almayacaðýz" deyip son anda yönetim kurulu listesinden çýkardýðý, seçimi kazandýktan sonra Futbol A.Þ. yönetim kuruluna atadýðý Sina Afra konusunu açmýyorum bile. Þimdilerde kimin listesinin daha zengin kiþilerden oluþtuðu tartýþýlýyor. Gerçekten de Fenerbahçe büyük bir savrulma yaþýyor. Türkiye'nin en zengini Ali Koç 6 yýlda 0 baþarý elde etmiþ. Yeni yönetimine alacaðý zenginlerle sorunu çözeceðine dair sosyal medyada gazlanýyor. Gülmemek elde deðil. Eminim ki Aziz Yýldýrým'ýn da listesinde zengin iþ adamlarý olacaktýr. Ama benim yýllara dayanan tecrübem diyor ki, at binene göre kiþner. Binici deðiþmediði sürece at ayný at olacaktýr. Bugün Ali Koç yönetimindeki bazý yöneticilerin Ali Koç'un seçimi kazanmasý halinde profesyonel olarak görevlerine devam edecekleri söyleniyor. Gerçekten de Ali Koç tarihi tersten yazýyor. Makyajla ekibinin performansýnýn deðiþeceðini sanýyor.

Koç, Fenerbahçe'nin þampiyon olabilmesini kendisinin Fenerbahçe'nin baþýnda olmamasýna baðlamadý mý? Bu kabule göre Ali Koç neyin, nasýl deðiþebileceðini düþünüyor?

Ben anlayamýyorum.

YÜREKLERE SU SERPTÝ

Önümüzdeki günlerde diðer bir tartýþma konusu ise Mourinho ve Conte konusu olacak. Aziz Yýldýrým'ýn bu konuya yaklaþýmý beni çok etkiledi. Kazansa da kazanmasa da, yaþayan 5 büyük hocadan biri olan Mourinho'nun Fenerbahçe'ye gelmesini deðerlendirmeye almýþ. Hatta kendisi seçimi kazanamasa bile Mourinho'nun ücretinin yarýsýný bizzat karþýlayacaðýný söyleyerek inanýlmaz bir Fenerbahçeli duruþu sergiledi. Bunu tarihte bugüne kadar hiçbir kulübün baþkan adayý teklif etmedi.

Bir ilk...

Aziz Yýldýrým ayrýca kulüp çalýþanlarýna güvence verdi. "Ben kazanýrsam görevinizde kalacaksýnýz" dedi. Ali Koç seçildikten sonra ciddi bir personel kýyýmý yaþanmýþtý. Aziz Yýldýrým'ýn bu yaklaþýmý da son derece yapýcý görünüyor.

Aziz Yýldýrým'ýn 90 dakika süren basýn toplantýsýndan sosyal medyada malzeme yapýlan ve alýcýsý olan bir baþka konu ise Nihat Özdemir konusu.

Doðru ya da yanlýþ.

Aziz Yýldýrým mert adam.

Bu konudaki fikri hiç deðiþmedi. Seçim kazanmak için bildiði doðruyu söylemeyebilir ve bu konuyu geçiþtirebilirdi.

Nihat Özdemir, Fenerbahçe'den istifa etmiþ. Tüzük deðiþmediði sürece geri dönüþ yolu kapalý. Tüzüðü deðiþtirme yetkisi genel kurulda. Bu yetki genel kurul tarafýndan kullanýlmadýðý sürece geri dönmesi mümkün deðil. Kapanmýþ bir konunun seçimde avantaj yaratmak için kullanýlmasý çok çocukça geliyor bana.

3 Temmuz'daki pozisyonu, yaptýðý ve yapmadýklarý ile tartýþýlan Sadettin Saran'ýn Ali Koç tarafýndan aday gösterilmesi, sonrasýnda Saran'ýn Ali Koç lehine çekilmiþ olmasý deðil de bu konunun tartýþýlmasý balýk hafýzalý olduðumuzun en açýk örneði.

Yine FETÖ tarafýndan yapýlan 3 Temmuz darbesi sonrasý Fenerbahçe'ye baþkan yapýlmak istenen, 3 Temmuz tapelerinde Trabzonspor'un þampiyon olabilmesi için Melih Gökçek ile konuþan Hamdi Akýn'ýn Ali Koç tarafýndan yeni yönetimine almasýna söz söyleyemeyenlerin, kapanmýþ bitmiþ bir konudan medet ummasý da trajikomik bir durum. Ali Koç yönetiminin ismi bu denli tartýþmalý olan Hamdi Akýn ismini Basketbol Müzesine koymasý da bir baþka ilginç durum. Diyebilirsiniz ki "Hamdi Akýn müzenin kurulmasýna sponsor oldu. Ýsminin konmasýný hak etti."

Peki o zaman Aziz Yýldýrým'ýn forma sponsoru yokken, UEFA'nýn mali Fair Play anlaþmasýna uyabilmek için Acýbadem sponsorluðu almasýný neden konu ettiniz?

Galatasaray Baþkaný Dursun Özbek (bu sene de þampiyonluk gelirse) iki sezon üst üste þampiyonluk yaþamýþ bir baþkan olarak genel kurula karþýsýnda bir rakiple gidecek. Altý yýlda 0 þampiyonluk kazanan Ali Koç'a kulüp tarihinde en çok þampiyonluk kazanmýþ, onlarca yýl süren derbi zaferleri elde eden Aziz Yýldýrým'a "Neden aday oldu? Ali Koç tek baþýna seçime girseydi" deniyor.

Fenerbahçe'nin 2-3 galibiyetle ayrýldýðý Trabzonspor maçýndan sonra "Ben baþýnda olduðum sürece Fenerbahçe þampiyon olamaz" diyen, ligden çekilmek için genel kurulu toplantýya çaðýrýp, koþarak gelen delegeleri konuþturmayýp, yaþ gününü kutlayan, 20 günde yarýþtýðý tüm kupalarý bir bir kaybeden Ali Koç yüceltilirken "Fenerbahçe'yi þampiyon yapacaðým" diyen Aziz Yýldýrým olur olmaz konulardan eleþtiriliyor. 2012'de "Þahsi sevdam iþime ve aileme zarar veriyor, benim de gözümün üstünde kaþým var" deyip arkasýna bakmadan giden Ali Koç'un saha dýþý faktörlerle mücadele edebilecek cesareti olduðu düþünülüyor! Ancak Fransa'dan cezaevine girmek için dönen, hapisteyken Ülker Arena'nýn açýlýþýný TV'den seyreden, dostu efsane Lefter Küçükandonyadis'in cenazesine katýlma izni verilmediðinde aðlayan, en güçlü döneminde FETÖ ile tek baþýna savaþan Aziz Yýldýrým'ýn mücadele cesareti sorgulanabiliyor!

Gerçekten de ama gerçekten de ayýp.

Hem de çok ayýp.

Fenerbahçe seçiminde genel kurul üyeleri, Ali Koç'un "Ben baþýnda olduðum sürece Fenerbahçe þampiyon olmaz" kabulleniþi ile "Çocuklar, Fenerbahçeli olmuyorlar, üzülüyorlar. Fenerbahçe þampiyon olacak" vaadinde bulunan Aziz Yýldýrým'dan birini seçecek.

Hugo'nun da dediði gibi, "Yüce sonuçlar, yüce kararlarýn meyvesidir."

Aslýnda fazla söze gerek yok.

Ha yine bana Aziz Yýldýrým'ýn adamý diyenler çýkacak.

Yani 20 yýllýk baþkanlýk döneminde en aðýr eleþtirileri yapan, akreditasyon yasaðý olan bana!

Diyeceðim tek þey var:

Basýn toplantýsýnda da söyledim. Bir kez daha söyleyeyim. Aziz Yýldýrým seçilir de, hata yaparsa, onu yine, hem de bu sefer öncekinden daha sert eleþtiririm.

O vakit görürüz kim Aziz Yýldýrým'ýn adamý, kim deðil.

Deðil mi ismini vermek dahi istemediðim meslektaþlarým? Sizi gidi su kurnazlarý sizi...

GALATASARAY'DA NELER OLUYOR!

Galatasaray'da ise Dursun Özbek ve Süheyl Batum'un seçimi gittikçe ilginç bir hal almaya baþladý. Dursun Özbek ve Erden Timur'un Florya konusundaki anlaþmazlýðý, sezon içinde Ali Koç'a karþý yalnýz býrakýlan ve yönetim içinde izole edilen Timur küskün halde. Ahmet Yüce Ocaklý, Erden Timur'u ikna etmek için yoðun çaba harcýyormuþ.

Ünal Aysal'ýn Riva ve Florya konusundaki rahatsýzlýðý bilinirken seçime girme düþüncesi yoktu. Aysal'ýn asýl hedefi, yönetimin yanlýþ karar almasýný önlemek için denetleyici bir gölge yönetim oluþturmak.

Süheyl Batum ve ekibi, ayný endiþeleri paylaþarak Aysal'dan destek istedi. Aysal ile Galatasaray camiasýnýn önemli isimlerinden Alp Yalman da Dursun Özbek'in Riva gibi Florya'yý da heba edeceðinden endiþe ediyordu. Ayrýca, Erden Timur'un yalnýz býrakýlmasýndan rahatsýzlardý. Galatasaray'da tüm bunlar yaþanýrken, Dursun Özbek seçimi kazansa da önümüzdeki iki yýl Ünal Aysal ve Alp Yalman liderliðinde güçlü bir gölge yönetimle karþý karþýya kalacak gibi görünüyor.