AK Parti

AK Parti Türkiye'nin en büyük siyasi hareketidir. Tüm illerde, ilçelerde, mahallerde, köylerde, sandıklarda örgütlenebilen, temsilci bulundurabilen tek partidir.

Her partinin zayıf olduğu, temsil gücü bulamadığı, etkisiz kaldığı, ihmal ettiği iller, ilçeler, mahalleler vardır; her parti seçimde her sandık başında da görevli bulunduramaz. Ama AK Parti tam teşkilatlanmış bir siyasi harekettir.

Bu özelliği temsil kabiliyetinden, fikri kuşatıcılığından, örgütlenme gücünden geldiği kadar siyasi şemsiyesi hüviyetine sahip olmasından da gelir.

Bunun 20 yıldır faaliyette olmakla veya uzun zamandır iktidarını korumakla da bir ilgisi yok. AK Parti'den daha eski olan, daha uzun zamandır faaliyet gösteren partiler aynı özelliklere sahip olamamıştır.

Türkiye partisi olmak siyasi mefkureyle ve siyaset tarzıyla doğrudan alakalıdır ve AK Parti bunu başarmıştır.

AK Parti ve Cumhurbaşkanımız Erdoğan seçmenin yarısından fazlasının oyunu alabilen ender siyasi aktörlerdendir.

Bugün AK Parti'nin üye sayısı 11.3 milyondur ve bunun yüzde 46,5'i kadın üyedir.

Yani seçmenin yüzde 19.9'u AK Parti üyesidir.

Oy vermekle üye olmak aynı şey değildir, aidiyet bilinci açısından üye olmak daha aktif bir katılımı ifade eder.

Üye olmak ile teşkilatta görevli olmak da aynı şey değildir, teşkilat mensubu olan siyasi aksiyoner olarak mücadeleye katılıyor demektir.

AK Parti'nin toplam teşkilat görevli sayısı 2.2 milyondur.

Yaklaşık 16 bin kişi il yönetimlerinde, 25 bin kişi ilçe yönetimlerinde, 4.4 bin kişi belde yönetimlerinde görev yapmaktadır. 207 bin kişi mahalle, 77 bin kişi köy yönetimlerinde görevlidir.

Buna kadın ve gençlik kollarının mensupları ve 11.3 bin Meclis üyeleri gibi yerel yönetim mensupları eklenince sayı birçok partinin oy oranını geçmektedir.

Yani bazı partilerin seçmen sayısından fazla AK Parti'nin aktif çalışan teşkilat mensubu bulunmaktadır.

İşte böyle büyük bir yapı bugün 7. Olağan Kongresi'ni gerçekleştiriyor.

AK Parti için her kongre yeni bir milattır. Bu kadrolardaki yenilenmenin ötesinde fikri ve siyasi yenilenme açısından yeni bir kilometre taşıdır.

Kongre konuşmaları hep ileri bir adımın, yeni bir siyaset vizyonunun habercisi olmuştur. Nitekim Erdoğan da kongrede 2023 ve sonrasının vizyonuna yönelik bir konuşma yapacağını söylemiştir.

Değişim ve yenilenme AK Parti'nin iktidardayken dinamizmini korumasının dinamiklerini oluşturmuştur.

AK Parti çok büyük bir ailedir ve bu ailenin her ferdi hangi kademede olursa olsun dava bilinciyle hareket eder. Yürüdüğü yola ve yoldaşlara sadakat istisnalar dışında AK Partililerin temel şiarı olmuştur.

Bir dönem bakanlık-milletvekilliği yapan, teşkilatlarda görev alan ama sonrasında görev üstlenmeyen kişilerin AK Parti'de yeniden siyasi görevler alabilmesi de ilişkinin vefa-sadakat bağlamında hep canlı kaldığını göstermektedir.

7. Olağan Kongre de bunlara örneklik oluşturacaktır.