AK Parti'nin kadýn meselesinde aldýðý mesafe

Cumhurbaþkaný Erdoðan dün Ankara'da ve AK Parti Kadýn Kollarý Baþkanlýðý'nca düzenlenen "aile" toplantýsýna katýlarak yol arkadaþlarýna yeni istikametleri duyurdu.

2002'de kurulduðunda kadýn ve aile meselesine verdiði ehemmiyete binaen güçlü ve inançlý bir kadroya sahipti AK Parti. Bu yapýsýný korumayý ve güncellemeyi baþardý. Kadýnlarýn yaþadýðý hak ihlallerine, yaþam biçimi dayatmalarýna, eksik, yanlý, yanlýþ mevzuata ve kadýný ikincilleþtiren zihniyetlere karþý büyük bir mücadeleye giriþti.

Hem kadýn kollarýndaki aktif kadrosu hem de kadýnlarýn yaþadýðý sorunlarý aþma azmi ve önceliði sayesinde AK Parti siyasette yeni bir model oluþturdu. Konuþkan, giriþken, kendini doðru ifade eden, hakkýný arayan, derdine sabreden ama tuttuðunu da koparan bir kadýn profiline sahip.

Bu sayede kadýn haklarý ve politikalarý konusunda büyük mesafeler katetti Türkiye.

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn dün dediði gibi AK Parti'nin girdiði tüm seçimleri kazanmasýnýn ana faktörlerinden biridir kadýnlar. Çünkü AK Partili kadýnlar durup dinlenmeden, yaz kýþ, yaðmur çamur, uzak yakýn demeden her an sahada, halkýn arasýnda, evlerde, gönüllerde.

Sessiz ama öyle büyük bir devrim gerçekleþti ki bu alanda nelerin baþarýldýðýný sayýp dökmeden alýnan mesafeyi görmek mümkün olmuyor.

En baþta AK Parti meseleyi hep bir "eksik demokrasi meselesi" olarak gördü ve elinin deðdiði her yer bu sayede yeþerdi çiçeklendi.

Kadýna haklarýný iade etmek konusunda hep istekli ve gayretli oldu. Anayasasýnýn 41. maddesindeki "Aile Türk toplumunun temelidir" ifadesi "ve eþler arasýnda eþitliðe dayanýr" hükmü AK Parti sayesinde deðiþtirildi.

2004'te ise Anayasanýn "kanun önünde eþitlik" baþlýklý 10. maddesinin 2. fýkrasýna "Kadýnlar ve erkekler eþit haklara sahiptir. Devlet, bu eþitliðin yaþama geçmesini saðlamakla yükümlüdür" ibaresini ekledi.

2011'de Baþbakanlýða baðlý Kadýn ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlýðý kaldýrýldý yerine "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý" adýyla bakanlýk kuruldu.

Baþý açýk olmayý norm/normal kabul eden, kamusal alanda terörizm yaratan üstenci bakýþa karþý AK Parti baþörtülü-baþörtüsüz ayýrmadan kanunlar önünde eþit olmasýný saðladý.

Seçme hakkýný ta 1934'te elde eden Türkiyeli kadýnlar seçilme hakkýna ancak 2014'de AK Parti sayesinde kavuþtu.

Ancak Meclis'teki kadýn temsili olmasý gerekenin hala çok altýnda. Ýlk seçimlerde TBMM'ye 24 kadýn milletvekili sokan AK Parti, 2018'deki seçimlerinde 54 kadýn milletvekiline ulaþtý. Yüzde yüzlük bir artýþa raðmen erkek vekillerle aradaki makas henüz kapanmadý ama hayli yaklaþtý.

Baþörtüsüne konulan haksýz hukuksuz yasaklarýn tüm alanlarda buharlaþmasý için 20 yýl boyunca çalýþtý AK Parti. Bugün öyle bir noktaya gelindi ki artýk yasakçý CHP bile kendini baþörtüsü özgürlüðünden bahsetmek zorunda hissediyor.

Kýz çocuklarýnýn okullaþma oranýný artýrmak AK Parti'nin temel hedeflerinden biriydi. 2002'de kýzlarýn okullaþma oraný yüzde 39 iken þu anda yüzde 88. Yükseköðretimde artýþ daha büyük. Kadýnlarýn 2002'de yükseköðretim oraný yüzde 11 iken þimdi 49.

Benzer bir baþarý istihdam alanýnda da var. 2002'de yüzde 20'lerde olan kadýn istihdamý yüzde 40'larda seyrediyor. 6 milyon olan kadýn çalýþan sayýsý ise 10 milyona yükseldi. 24 milyon sigortalý çalýþanýn yüzde 30,34'ü kadýn. Kamuda çalýþan kadýn oraný da 40,3.

Kadýn giriþimciliðini teþvik etmek ve desteklemek için devlet son 20 yýlda yüksek bir performans sergiledi. Devletin çeþitli kurumlarý, bakanlýklar kadýn giriþimcileri geri ödemesiz ya da düþük faizli kredilerle destekledi. Bu sayede 2021'de KOSGEB desteklerinin yüzde 41'i kadýn giriþimcilere verildi.

Ýþ Kanunu kadýnlar lehine defalarca elden geçirildi.

Kadýnlarýn hukuki açýdan güçlendirilmesi için ta 2003'te ihtisas mahkemeleri olan Aile Mahkemeleri kuruldu.

Kadýna yönelik þiddeti önleme konusunda sýfýr toleransla yola çýktý AK Parti. Bu amaçla 2004'te ve 2010'da Anayasada iki kez deðiþiklik yapýldý, mücadele hukuken daha güçlü hale getirildi. Mecliste Kadýn Erkek Fýrsat Eþitliði Komisyonu kuruldu, peþ peþe reformlar hayata geçirdi.

TCK'da kadýn cinayetlerine verilen cezalar artýrýldý. 2012'de çýkartýlan Ailenin Korunmasý ve Kadýna Karþý Þiddetin Önlenmesi kanunuyla 'þiddet' türleri tanýmlandý ve hiçbir suç cezasýz kalmadý. Þiddet Önleme ve Ýzleme Merkezleri yaygýnlaþtýrýldý. Kadýn Acil Destek Uygulamasý KADES sayesinde kadýnlara tek tuþla polise ulaþma imkaný saðlandý.

Yirmi yýlda gerçekten büyük mesafeler katedildi ama yapýlacak hala çok iþ var. Kadýnlar iyi bilir, iþler sorunlar hiç bitmez, ucundan tutmazsan eðer bir daha içinden çýkýlmaz.

Zaten slogan da belli; durmak yok, yola devam.