Almanya-Rusya gerilimi

Geçtiðimiz yýllarda dinleme skandallarýyla gündeme gelen Almanya, yine bir dinleme kaydýyla gündeme geldi.

Russia Today, Alman üst düzey subaylar arasýndaki bir konuþmaya ait ses kaydýný paylaþýnca ortalýk karýþtý.

Alman medyasý tarafýndan doðruluðu teyit edilen kayýtta, Almanya Hava Kuvvetleri Komutaný Gerhartz'ýn diðer üst düzey ordu mensuplarýyla Ukrayna'ya Taurus füzelerinin teslimatý hakkýnda konuþtuðu duyuluyor.

Sýzdýrýlan görüþmede üst düzey Alman Hava Kuvvetleri subaylarýnýn, Taurus füzelerinin Kýrým yarýmadasýndaki Kerç Köprüsü'nü teknik olarak imha edip edemeyeceði tartýþmasý yer alýyor. Rusya'nýn ilhak ettiði Kýrým Yarýmadasý'na inþa ettiði köprü stratejik öneme sahip.

Rusya 3. ülkelerin Ukrayna'ya vereceði desteðin boyutunu deþifre ederken, bu ülkelerin iç kamuoylarýnda yaþanacak tartýþmalarý da dikkatle seyrediyor. Alman iç siyasetindeki yankýsýný yakýnda daha net göreceðiz bu geliþmenin.

Almanya Baþbakaný Olaf Scholz, "son derece ciddi bir mesele" olarak nitelendirdiði dinleme skandalýnýn "büyük bir dikkatle, derinlemesine ve hýzlý bir þekilde soruþturulacaðýný" duyurdu. Almanya Savunma Bakaný Boris Pistorius ise Pazar günü düzenlediði basýn toplantýsýnda Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin'i sert ifadelerle hedef aldý.

Ýki ülkenin iliþkilerini zedeleyen bu kayýt eðer dezenformasyon deðilse, Almanya'da siyaset dýþý aktörlerin niyetini ortaya koyuyor. Berlin'de ABD'nin ordu üzerindeki etkisini gün yüzüne çýkaran bu geliþme, Ukrayna savaþýnýn ortaya çýkardýðý sonuçlarýn en somut çýktýlarýndan biri.

Ukrayna savaþýnýn yalnýzca Ukrayna'yý ilgilendirmediði ve esas hedefin Almanya olduðunu vurgulamýþtýk birçok kere. Küresel ekonominin devlerinden Almanya'nýn bu büyümesinde Merkel-Putin döneminin karþýlýklý alýþveriþi etkili olmuþtu.

Ukrayna savaþý baþlar baþlamaz Rusya'nýn Almanya'ya ulaþan Kuzey Akým 2 boru hattý faili meçhul bir saldýrýya hedef olmuþtu.

Ukrayna savaþýnýn yayýlma riski Avrupa'da güvenlik tartýþmalarýný daha da artýrmýþtý. Merkel sonrasý ortaya çýkan üçlü koalisyon ise, Almanya'nýn çýkarlarýndan daha çok savaþýn finansmanýna katký saðlamýþtý.

Almanya'nýn Rusya'yla iliþkisinin bozulmasý Avrupa'nýn güvenlik mimarisini etkileyecek ve Avrupa'da artan ABD hegemonyasýný daha da güçlendirecekti. Nitekim Alman ordusundan çýkan bu kayýt, Alman halkýnýn üçlü koalisyona olan güvenini daha da sarsacak ve alternatif partilere olan ilgi artacaktýr.