Almanya-Rusya gerilimi

Geçtiğimiz yıllarda dinleme skandallarıyla gündeme gelen Almanya, yine bir dinleme kaydıyla gündeme geldi.

Russia Today, Alman üst düzey subaylar arasındaki bir konuşmaya ait ses kaydını paylaşınca ortalık karıştı.

Alman medyası tarafından doğruluğu teyit edilen kayıtta, Almanya Hava Kuvvetleri Komutanı Gerhartz'ın diğer üst düzey ordu mensuplarıyla Ukrayna'ya Taurus füzelerinin teslimatı hakkında konuştuğu duyuluyor.

Sızdırılan görüşmede üst düzey Alman Hava Kuvvetleri subaylarının, Taurus füzelerinin Kırım yarımadasındaki Kerç Köprüsü'nü teknik olarak imha edip edemeyeceği tartışması yer alıyor. Rusya'nın ilhak ettiği Kırım Yarımadası'na inşa ettiği köprü stratejik öneme sahip.

Rusya 3. ülkelerin Ukrayna'ya vereceği desteğin boyutunu deşifre ederken, bu ülkelerin iç kamuoylarında yaşanacak tartışmaları da dikkatle seyrediyor. Alman iç siyasetindeki yankısını yakında daha net göreceğiz bu gelişmenin.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "son derece ciddi bir mesele" olarak nitelendirdiği dinleme skandalının "büyük bir dikkatle, derinlemesine ve hızlı bir şekilde soruşturulacağını" duyurdu. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ise Pazar günü düzenlediği basın toplantısında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i sert ifadelerle hedef aldı.

İki ülkenin ilişkilerini zedeleyen bu kayıt eğer dezenformasyon değilse, Almanya'da siyaset dışı aktörlerin niyetini ortaya koyuyor. Berlin'de ABD'nin ordu üzerindeki etkisini gün yüzüne çıkaran bu gelişme, Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı sonuçların en somut çıktılarından biri.

Ukrayna savaşının yalnızca Ukrayna'yı ilgilendirmediği ve esas hedefin Almanya olduğunu vurgulamıştık birçok kere. Küresel ekonominin devlerinden Almanya'nın bu büyümesinde Merkel-Putin döneminin karşılıklı alışverişi etkili olmuştu.

Ukrayna savaşı başlar başlamaz Rusya'nın Almanya'ya ulaşan Kuzey Akım 2 boru hattı faili meçhul bir saldırıya hedef olmuştu.

Ukrayna savaşının yayılma riski Avrupa'da güvenlik tartışmalarını daha da artırmıştı. Merkel sonrası ortaya çıkan üçlü koalisyon ise, Almanya'nın çıkarlarından daha çok savaşın finansmanına katkı sağlamıştı.

Almanya'nın Rusya'yla ilişkisinin bozulması Avrupa'nın güvenlik mimarisini etkileyecek ve Avrupa'da artan ABD hegemonyasını daha da güçlendirecekti. Nitekim Alman ordusundan çıkan bu kayıt, Alman halkının üçlü koalisyona olan güvenini daha da sarsacak ve alternatif partilere olan ilgi artacaktır.