Almanya'nýn rövanþ yapma fýrsatý oluþursa...

Almanya bunu yakalamak için 2. Dünya Savaþýna götüren tüm yollarý denemiþ oldu. 1. Dünya Savaþýndan hezimetle çýktý ve hiç durmadý. Baltýk ülkeleri, Ukrayna, Belarus hatta Romanya üzerinden Sovyetler Birliði hinterlandýna müdahil olma isteklerinden vazgeçmedi. Emperyal yapýsý hiç yorulmadý. Ve ilk fýrsatta yeniden küresel aktörlük için fýrsatlarý denemekten kendisini alýkoyamadý. Hitler'in meydana çýkýþý, nedenleri, dönemin jeopolitik þartlarý incelenince þunlar meydana çýkýyor.

Bolþevik Devrimi konusu, baþlý baþýna yeni dünya düzeni için proje olarak karþýmýza çýkýyor. Çarlýk Rusya'sý; Avrupa'yý o dönemde de rahatsýz etmiþ olmalý ki, üst üste dünya savaþýna yol açan geliþmeler Ýngiltere merkezli siyasi stratejilerle inþa edilmeye baþladý.

Ukrayna, Belarus ve Baltýk ülkeleri artý olarak Polonya, kullanýlacak en önemli zemin olarak görülüyor. Almanya istihbarat ve ideoloji merkezlerinin; Ukrayna, Belarus, Orta Asya'ya, Türkistan, Kafkasya dahil Rusya'nýn etki alanýna hitap eden stratejiler üretmeye kalkmasý bunu Hitler Almanya'sýnýn esas doktrini edebilmesi üzerinde düþünmemiz gerekiyor.

ABD ve Ýngiltere, Almanya'nýn bu emperyal rövanþist yapýsýný durmadan kullanabildi. Þapka çýkarýlasý bu baþarýlarý, þimdi içinde bulunduðumuz süreci doðru okumamýza kapý açýyor.

Almanya yine devrede. Türkiye üzerine de geçmiþten bu tarafa tüm çalýþmalar yeniden taranmasý lazým zannýmca. Müttefiklik anlayýþý irdelenmeli. Kendini özel ýrk olarak görenler, belki tarihin arþivine karýþtý gözükebilir ama emperyal yapýsý bitti mi veya Ýngiltere bu isteði sonuna kadar kullandý mý? Esasýnda buralar çok önemli!

Bakýldýðýnda þimdi de aynen Rusya'nýn çevreleme sürecinde, Almanya esas aktör olarak meydanda. Fransa ise git gel yaþýyor. Haliyle bu büyük kavgada, "fýrsatý nasýl deðerlendirerek yeniden tarih sahnesine çýkýþ yapabilir" onun hesabýný yapmakta. Ama sonuç itibari ile süreç, büyük hayalleri olanlarýn hayallerini suya düþürmekte! Almanya neredeyse ABD'nin bölge milisi konumuna gelmiþtir. Rusya bu durumda nasýl davranýyor, neden Türkiye merkezli yeni ekonomik planlamalar hesaplamaktadýr? Yarýnlar önemli. Geçmiþ deðerlendirilirken olanlarýn iyi okutulmasý gerekli. Gelecek inþasý, yeniden ve yeni sorunlarý oluþturacaktýr hiç kuþkusuz. Önce Batý'nýn kendi arasýndaki hesaplaþma ne zaman bitecek, kimler kullanýlacak, kimler anlaþmalara zorlanacak ve tabii Rusya'nýn geleceði nasýl þekillenecek?

Çin faktörü ayrýca yazýlmalý, konuþulmalý. Rusya'nýn sessiz ve uzun vadedeki sorunu olacak Çin ile nasýl bir süreç takip edilecek?

Çokça sorular var. Tarihi geçmiþ okunmadan, ne bugün ne de yarýn anlaþýlýr. Almanya'nýn geleceði ve yaptýklarýný iyi okumalýyýz. Özellikle Türkiye açýsýndan, Almanya-Rusya iliþkilerini doðru okuyarak yorum yapmak elzemdir. Bu defa hataya yer ve yol olmamalý!