14 Mayýs 1948'de, Medinath Yisra'el, Ýsrail Devleti ilân edilmiþ, Cumhurbaþkaný Haim Weizmann, Baþbakan David Ben Gurion olmuþtur. Devletin kuruluþundan11 dakika sonra dönemin ABD Baþkaný Truman Ýsrail'i tanýmýþ, daha sonra Sovyetler Birliði, 5 Doðu, 5 Batý Bloðu ülkesi tanýmýþtýr. Filistinli Araplar 15 Mayýs'ý El Nakba-Felaket Günü ilân etmiþtir. Avrupa'da asýrlardýr süren Yahudi meselesi Hýristiyan teolojisinden kaynaklanan anti-semitik hareket iken, Ýkinci Dünya Savaþý sonrasý Orta Doðu'ya empoze edilmiþ olan Ýsrail meselesine karþý bölgedeki tepki, politik temelli anti-Siyonist tepkidir. Siyonist olmayan Yahudilerin Müslüman toplumlarda herhangi bir problemi olmamýþtýr. Ýsrail Devleti Ýngiltere'nin zayýflamasý sonucu ABD desteðiyle kurulmuþtur. Ýsrail'le ABD arasýnda yapýlan ittifak anlaþmasý, Ýsrail devletinin geliþiminde çok önemli role sahiptir. 500 milyon-1 milyar dolar ekonomik yardýmý içeren anlaþma Arap pazarlarýný kýrmak ve Arap birliðini önlemek, Arap millî akýmýný ve halkçý oluþumlarý parçalamak, Arap ülkelerini ekonomik geliþme yerine savaþa yatýrýma zorlamak, bazý Arap rejimlerinin çýkar gereði iktidarda kalmasýný saðlamak, Ýsrail'in güvenliði, Sovyet nüfuzunun geniþlemesini önlemek, Batýnýn bölgedeki kritik deniz ulaþtýrma yollarýnýn güvenliðini devam ettirmek, dost Arap ülkelerin dolayýsýyla petrolün güvenliði gibi nedenlerle ABD tarafýndan gerçekleþtirilmiþtir. Bu ekonomik yardýmýn devamýnda ABD'deki Yahudi lobilerinin rolü çok önemlidir. Siyonistler, politik faaliyetlerinin merkezini ABD'ye kaydýrmýþlardýr.
Önceleri Arz-ý Kenan olarak anýlan Filistin, bazý Avrupa eserlerinde Arz-ý Mukaddes, Musevi çevrelerinde Ýbranice Eretz Ýsrael diye adlandýrýlan bu bölge Fenike, Yunan, Roma dönemlerinde farklý isimlerde anýlmýþtýr. Tarihin ilk çaðlarýnda bu alaný iþgal eden kavmin adýndan hareketle Ýbranilerce "Paleþteh" denildiði için bu adý çaðrýþtýran Filistin adýyla anýlýr. 22.000 km2'lik bir alandýr. Arap tarihçilerce ve bazý araþtýrmacýlarca kabul edildiði üzere bu topraklarýn bilinen ilk sakinleri Amalika kavmidir. M.Ö. 2000'lerde Filistin'de dili Arap dil grubundan, lehçeleri Arapça olan Kenaniler ve baþka birtakým kavimler vardý. Bunlarýn bir kýsmý Girit ve diðer Ege adalarýndan gelmedir. Bu kavimlerden en önemlilerinden biri Filistililer'di. Büyük kýsmý Gazze gibi büyük þehirlerdeydi. Filistin ismi buradan gelir. Ýsrailoðullarý Kýzýldeniz'i geçerek Hz. Musa tarafýndan buraya M.Ö. 12'inci yüzyýlda getirilmiþlerdi ve geldiklerinde Kenanlýlar, Gibonlular ve Filistinliler bu bölgede yaþýyorlardý.
Kutsal Ülke ya da Vaat Edilmiþ Ülke de denilen Filistin; Þeria Irmaðý, Lut Gölü ve Akdeniz kýyýsý arasýna sýkýþmýþ; alçak, dar ve kýþýn yaðmurlu kýyý bölgesine karþýlýk ülkenin en büyük kýsmý kurak, çoðu yeri çöl karakterinde, pek verimli olmayan daðlýk ve yaylalýk yerlerdir. Yahudilerin çabalarýyla kurak yerler son yýllarda sulanmýþ; verimli buðday tarlalarý, zeytinlik, portakal bahçeleri ve bað hâline getirilmiþtir. Ýç taraflarý sadece hayvan otlatmak içindir. Günümüzde Ýsrail, Filistin, Ürdün ve Mýsýr arasýnda bölünmüþ olan bu bölge, Ýlkçað'da da farklý halklarýn çatýþmalarý, savaþlarý ve farklý kültürlerin yarýþlarýna sahne olmuþtur.