Aþýlamada Hangi Mesleklere Öncelik Verilsin

Tüm Dünya covid-19 nedeniyle zor bir süreçten geçiyor. Halihazýrda Brezilya, Meksika, Hindistan gibi ülkelerde ipin ucu kaçmýþ görünüyor.

Ülkemizde bu süreçte baþta Saðlýk çalýþanlarý baþta olmak üzere yiyecek-içecek, zincir market, bakkal-esnaf, kargo daðýtýmý ve toplu taþýma gibi hizmet sektörü çalýþanlarý ile bankacýlýk çalýþanlarý çok ciddi bir özveride bulundular. Pandemi sürecinde riskli grupta yer aldýlar.

Önceki güne kadar toplam yapýlan aþý sayýsýnýn 27.856.891 adet olduðu görülüyor. Burada 1.doz uygulanan kiþi sayýsý 15.944.883 kiþi ve 2.doz uygulanan kiþi sayýsý ise 11.912.008 olarak açýklanmýþtýr. Saðlýk çalýþanlarý, turizm çalýþanlarý, iþ güvenliði uzmanlarý, avukatlar gibi bazý riskli meslek gruplarý öncelikli olarak aþýlandý.

Saðlýk Bakanýmýz Haziran ayý içerisinde 30 milyon doz, eylül ayýnýn sonuna kadar da toplam 120 milyon doz BioNTech aþýsýnýn ülkemize geleceðini ve 20 yaþ üzeri herkesin aþýlanacaðý müjdesini verdi. Toplumda sýk temas olanlara öncelik verilmesi çok doðru olacaktýr. Banka çalýþanlarý, garsonlar, bakkal-esnaf ve zincir maðaza çalýþanlarý, sanayi ve fabrika çalýþanlarý, mali müþavirler, kasiyerler, kargo daðýtýcýlarý ile servis ve toplu taþýma þoförlerinden baþlanarak aþýlama yapýlmalýdýr.

Gerçekten her gün yüzlerce kiþiyle temas eden bu meslek gruplarýnýn aþýlanmasý toplum saðlýðý açýsýndan da önemlidir.

BEKLENEN TORBA YASA GELÝYOR

Birkaç kez bu köþeden de dile getirdiðimiz ve matrah artýrýmý, stok ve kasa affý, SGK ve Vergi borçlarýnýn yapýlandýrýlmasýný içeren kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. Buna göre;

-30 Nisan 2021 tarihinden önce oluþan borçlar ve faizleri yapýlandýrma kapsamýnda olacak:

-30 Nisan 2021 tarihinden önceki döneme iliþkin beyana dayalý vergiler, vergi cezalarý, gecikme faizi ve gecikme zammý.

-2021 yýlýna iliþkin 30 Nisan 2021 öncesi tahakkuk eden vergi ve bunlara baðlý vergi cezalarý, gecikme faizleri, gecikme zamlarý (Motorlu Taþýtlar Vergisi 2.taksit hariç) 30 Nisan 2021 öncesi yapýlan tespitlere iliþkin vergi aslýna baðlý olmayan vergi cezalarý ile idari para cezalarý.

Yapýlandýrma baþvurularý 31 Aðustos 2021'e kadar yapýlabilecek ve daha önceki yapýlandýrmalarda olduðu gibi 2'þer aylýk dönemler itibarýyla 18 eþit taksit ve 36 ay olacak. Kamuoyu beklentisinin, hem cari ayý ödeme ve hem de her ay vergi-SGK yapýlandýrma taksiti ödemesinin zorluðundan olayý taksit sayýsýnýn artýrýlmasý yönünde (en azýndan 30 taksit ve 60 ay) olduðunu belirtmeliyim. Ýlk taksit 31 Ekim 2021 olmak üzere uygulanacak. Yine baþvurunun da 2021 yýlý sonuna kadar tanýnmasýnýn faydalý olacaðý görüþündeyim. Peþin ödememede, YÝ-ÜFE aylýk deðiþim oraný esas alýnarak yapýlan hesaplanan faizin yüzde 90'ýndan vazgeçilecek.

Piyasanýn en fazla beklediði Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahlarýný artýrmaya iliþkin düzenleme ile bir çok iþveren hem kamuya kaynak saðlayacak hem de denetime karþý adeta sigorta/kasko yaptýrmýþ olacak. Artýrýmda bulunulan yýllar için gelir ve kurumlar vergisi incelemesi ve bu yýllara iliþkin olarak vergi türleri için daha sonra baþka bir tarhiyat yapýlmayacak.

Artýrýlan matrahlar yüzde 20 üzerinden vergilendirilecek. Bu kapsamda artýrýlan matrah, 2020 için 127 bin 500 liradan, 2019 için 112 bin 400 liradan, 2018 için 105 bin 800 liradan az olamayacak. Ancak matrah artýrýmý yapýlan yýl için beyannamesini zamanýnda vermiþ ve vergisini ödemiþ olanlar ise yüzde 15 vergiye tabi tutulacak.

Kasa mevcutlarý ve iþletmenin esas faaliyet konusu dýþýndaki iþlemleri dolayýsýyla ortaklarýndan alacaklý bulunduðu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduðu tutarlar arasýndaki net alacak tutarlarý ile bunlarla ilgili diðer hesaplarda yer alan iþlemlerini 31.08.2021 tarihine kadar (bu tarih dahil) vergi dairelerine beyan etmek suretiyle ve beyan edilen tutarlar üzerinden önceki düzenlemelerde yüzde 5 oranýnda vergi ödeyerek kayýtlarýný düzeltebileceklerdir. Burada yüzde 5 yerine daha önceki düzenlemede olduðu gibi yüzde 3 olarak düzeltme fýrsatý verilmesi uygun olacaktýr.

Uzun zamandýr beklenen ve bizim de birkaç kez köþemizde dile getirdiðimiz bu düzenlemeler hem vatandaþý ve hem de devleti memnun edecek.