Türk-Yunan iliþkilerinde yaþanan gerilimleri yumuþatan bir haftaya tanýk olduk. Erdoðan'ýn Atina ziyaretinden sonra bizim tarafta 5-6 yazýya rastladým. Yunan medyasýnda ise 30 civarýnda analiz ve köþe yazýsý kaleme alýndý. Yaygýn görüþ ihtiyatlý iyimserlik ancak yine de her iki liderin de geçtiðimiz yaz koltuklarýna yeniden oturmalarý yeni bir sayfayý zorunlu kýlýyordu.
Ankara ve Atina temel sorunlarda mesafe kat edemeyecek ama göç, ticaret, turizm gibi baþlýklarda karþýlýklý adýmlar atýlýyor. Avrupa kamuoyunda hükümetlere dönük iki konuda tepkiler büyüyor. Küresel sistemde ABD'ye ve Ýsrail'e karþý oluþan hava Avrupa sokaklarýnda olduðu gibi Yunan sokaðýnda da kendini gösterecektir. Orta vadede Atina'nýn ABD etkisinden uzaklaþmasý ve bölgesel iþ birliklerine yönelmesi kendi çýkarýna olacaktýr.
Doðu Akdeniz'de yaþananlar ve Gazze'ye dönük operasyon Ýsrail'in imajýný sarstý. Ýsrail'de Netanyahu hükümetinin sivillere dönük tutumu Yunanistan sokaðýnda da rahatsýzlýk uyandýrýyor.
Erdoðan'ýn Atina ziyaretini AB iliþkilerine dönük bir adým olarak gören analizler yapýlmakta. Geçtiðimiz hafta AB Dýþ ve Güvenlik Politikasý Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Türkiye raporu önemli bir iyimserlik taþýmýyor ancak kanaatim bu ziyaretin AB iliþkilerinden daha çok jeopolitik bir mesaj olarak algýlanmasý daha doðru olacaktýr.
Doðu Akdeniz'de enerji ve ticaret temelli çatýþmanýn bir ucunda Atina var. Pire limaný ve Yunanistan'a ulaþacak enerji hattý bölgesel istikrarý zorunlu kýlmakta. Doðu Akdeniz'de taþlar yerine oturduðu taktirde Yunanistan'ýn ekonomik çýkarlarý için Ankara'yla iþbirliðine ihtiyacý var.
Ukrayna savaþý sýrasýnda Ankara'nýn Montrö konusundaki kararlý tutumu sebebiyle ABD, Atina'yý silahlanmaya teþvik etmiþ zaten sorunlu iliþkileri daha da artýran bir sürece dahil etmiþti. Savaþ mühimmatýnýn bir kýsmý Dedeaðaç-Bulgaristan-Romanya-Ukrayna tren hatlarý üzerinden intikal etmiþ ve epeyce maliyetli olmuþtu.
Erdoðan'ýn ziyareti Atina'da turizm ve ticaret cephesiyle memnuniyet uyandýrdý. Görüþmeden önce basýna üzerinden jestler yapýldý. Enerji iþ birlikleri, vize muafiyetleri, Sinop nükleer santralinden istifade teklifi gibi açýklamalar havayý yumuþattý.
Son zamanlarda BM Güvenlik Konseyi Sistemi, ABD ve Ýsrail ile sorunlar yaþayan Erdoðan'ýn diplomasiyi hýzlý çalýþtýran rasyonel adýmlarý Türkiye'nin stratejik özerklik adýmlarýný öne çýkarýyor.