Küresel siyasette kriz devam ediyor. Ukrayna krizi taraflarýn diplomasi trafiðini artýrdý ancak sahada hareketlilik var.
Savaþ kimsenin iþine gelmiyor. Herkes taraftarýný konsolide etmek ve sýnýrlarýný belirlemek için mücadele ediyor.
Putin, Rusya'yý yeniden diriltmek için adeta Avrupa'yý ikiye bölmeye çalýþýyor. Baþarýlý oldu mu diye sorarsak Almanya üzerinden bir çatlak yaratmak üzere diyebiliriz.
Geçtiðimiz yazýlarda da vurgulamýþtýk. Almanya doðal gaza fazlasýyla muhtaç. Rusya'nýn sattýðý gazýn %40'ýný alýyor. Ýtalya %20'sini Fransa %18'ini alýyor. AB içerisinde üreten bu üç ülke içinde en büyük cari fazlayý Almanya veriyor.
Bir süredir NATO içerisinde isteksizliði ile dikkati çeken Berlin'e Baltýk ülkelerinden sert tepkiler geldi.
Soðuk savaþ döneminde Sovyetlere karþý tahkimatýn merkezi Batý Almanya'ydý. ABD'nin Almanya'da Stuttgart'ta Avrupa Komutanlýðý mevcut. Avrupa'daki 7 garnizonundan 5'i Almanya'da. Halen asgari 33250 askeri bulunuyor. ABD Deniz Piyadeleri, Avrupa ve Afrika Kuvvetlerini içeriyor ve Almanya'da bulunuyor. Ayrýca ABD Hava Kuvvetleri (Ramstein ve Spangdahlem) üssünde 9600 personel bulunmakta (DW)
Almanya kendi iradesiyle ulusal çýkarlarýný önceleyerek karar verebilecek mi? Ýhtiyacý olan gazý (Kuzey Akým2) dev fabrikalarýný ayakta tutmak için alabilecek mi? Bu soru küresel dengeleri altüst edebilecek bir yerde týkanýyor. Almanya-Rusya iliþkisi Batý ittifakýný çok ürkütüyor ki eðer bu gerçekleþir ve ilerlerse ABD'nin sonu gelmiþtir diyebilirsiniz.
Biden, CIA Baþkaný W.Burns'ü Alman Þansölyesine yolladý. Ukrayna hakkýnda bir rapor sunuldu. Cenevre'deki toplantýda Blinken, Almanya'nýn Rusya'ya karþý durma kararlýlýðýndan hiç þüphesi olmadýðýný söyledi.
ABD için Ukrayna'nýn bir önemi olmadýðý esas gayesinin Avrupa'yý elinde tutmak ve mevcut durumu sabitlemek olduðu aþikar. Berlin üzerindeki otoritesinin sarsýlmasý, Avrupa'yý koruyamayacaðý, Baltýk'a uzanamayacaðý algýsý ABD için prestij kaybý olacaktýr.
Rusya'yý Ukrayna'da oyalayýp Pasifik hattýnda Çin'i sýkýþtýrmak ise ABD'de kimi analistlerin gündeme taþýdýðý bir gerçek.
Üye ülkelerin nezdinde NATO'nun güven testinden geçtiði bu dönemde Ankara, geçmiþte yaþadýðý sorunlarý dile getirme fýrsatý yakaladý. Yýllardýr Suriye'de YPG'ye yapýlan desteði NATO gündemine sokarak üye ülkelerin güvenliðini ve savunma hakkýný vurguluyor. NATO üyesi olmanýn yaný sýra hem Ukrayna hem de Rusya'yla iyi iliþkiler kurabilen Türkiye önemli bir noktada. Erdoðan bu gerilimi durdurabilirse büyük bir baþarý elde edecektir. Kiev'i ve Moskova'yý makul bir zeminde buluþturmak için Ankara'nýn gayreti hem bölgede hem de dünyada dikkat çekecektir.