M. Yalçýn Yýlmaz
M. Yalçýn Yýlmaz
Tüm Yazýlarý

Ayný paltodan çýkanlar

Dostoyevski, Gogol'un Palto hikayesine atýfta bulunur "Hepimiz Gogol'un Paltosundan çýktýk." der.

Bizde parlatýlan aydýnlar ve politikacýlar umumiyetle ayný paltodan çýktýlar. Bakmayýn içerdeki siyasi geçmiþlerine. O paltonun kumaþýný imal edenle terzisini bulmak hiç de zor deðil.

Kemal Kýlýçdaroðlu'nun dýþ politika danýþmaný Ünal Çeviköz 71 yaþýnda. Hariciyemizin emekli isimlerinden. Bakü, Baðdat ve Londra büyükelçilikleri yapmýþ diplomatýmýz 1994 yýlýnda NATO'nun Moskova'daki enformasyon bürosunu kurmuþtu.

CHP'li Çeviköz geçtiðimiz hafta Altýlý Masa'nýn dýþ politika vizyonuna dair Newsweek'e yaptýðý açýklamalarla gündeme geldi.

Çeviköz, Türk savunma sanayi üretimini ABD ile koordinasyon ve iþ birliði içinde geliþtirmeye kararlý olduklarýný, Erdoðan'ýn 20 yýl boyunca ABD-TÜRK Savunma sanayi iþbirliðine verdiði zararýn bir kýsmýný onarmaya çalýþacaklarýný ifade ederken yaþýndan mütevellit bir alýþkanlýkla (masanýn) ABD'ye baðlýlýðýný vurguladý.

CHP'nin 2 meselede ABD'ye itiraz etmeyeceðinden eminiz. Bölgemizdeki iki çatýþma alanýnda ulusal çýkarlarýmýzýn tersine hamle yapacaklarýný söylersek yanlýþ olmaz.

1-Suriye'den hýzlýca asker çekerek SDG-YPG'ye alan açýlmasý.

2-Ukrayna savaþýndaki denge politikasýndan vazgeçilerek Rusya'ya ambargo uygulanmasý.

Bu iki problem de ABD-Rusya arasýnda devam eden gerilimin konvansiyonel alandaki yansýmalarýdýr. Türkiye'nin gelinen noktada güvenlik konsepti yeni dünyadaki geliþmeleri dikkatle izlediðinin bir göstergesi.

Türkiye seçime giderken bölgemizdeki riskler artmakta.

Küresel finans krizinin etkilerini azaltmak isteyenler savaþýn yayýlmasý ve geniþ bir havzada sürmesini planlýyorlar Kuzey Kafkasya'da Ýnguþ bölgesinde hareketlilik yaþanmakta. Ukrayna savaþýnýn sýçrayacaðý alanlar Kafkasya ve Balkanlar demiþtik. Hapishanelerden kaçan/kaçýrýlan DEAÞ militanlarýný nereye götürecekler merakla bekliyoruz.

Türkiye'de ittifaklarýn temel ayrýþmasý dýþ politika perspektifi üzerinden. Adaylarýn Sünni veya alevi olmasý, dindar yahut seküler olmasý ulusal çýkarlar konusundaki tutumuyla alakasýz.

Ünal Çeviköz'le Ahmet Davutoðlu'nun, Cengiz Çandar'la Mustafa Yeneroðlu'nun, Yüksel Taþkýn'la Kâni Torun'un ABD'ye bakýþýnda bir farklýlýk yok. Bakmayýn Atatürkçü, Ýslamcý, Maocu, Liberal geçmiþlerine. Hepsi ayný paltodan çýktýlar.

CHP-ÝYÝ Parti-HDP (Yeþil Sol Parti), DEVA, GELECEK vs.. AB ve NATO eksenli bakýþýn temsilcileri. Bu partilerin bugüne kadarki çýkýþlarýna bakarsanýz Çeviköz'ün söyledikleri devede kulak kalýr.

Ýsveç ve Finlandiya'nýn üyelik sürecinde Erdoðan'ýn izlediði politika, Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlýlýðýný ve uluslararasý terörizme karþý mücadele azmini gösterdi. Altýlý Masa'nýn (+HDP/YSP) seçimi kazanmasý halinde ise Stockholm'de PKK'nýn açacaðý pankartlarý þimdiden herkes gözünde canlandýrabilir.

Bakýn aylardýr Almanya siyasetinde yaþananlardan bahsettik. Savaþýn Berlin'i nasýl etkilediðini ve Yeþiller Partili koalisyonun ülkeyi savaþa sürüklediðini vurguladýk. Dün Alman gazeteci ve politikacý Christoph Hörstel neler söylemiþ:

"Þu anda, Avrupa'da Ukrayna dýþýna sýçrayacak büyük bir savaþýn çýkma ihtimali varken, bunun çok tehlikeli bir durum olduðunun farkýndayým. Ve bu tehlikeli durumda, bir Alman ve Türkiye'nin bir dostu olarak, Baþkan Erdoðan görevine devam etse çok daha rahat hissederim. O çok deneyimli biri. Ve geçtiðimiz yýllarda Türkiye'yi çok çarpýcý bir konuma taþýyan kiþi. Bu Türkiye için mutluluk verici bir süreçti. Evet, kolay deðildi ama Baþkan Erdoðan'ýn yaptýklarý Türkiye'nin Washington'dan baðýmsýz kalmasýný saðlamak için gerekliydi. Ve ben, Almanya'nýn da mutlu olabilmek için aynýlarýný yapmasý gerektiðini düþünüyorum."

"Günün sonunda ne istediðimizden çok emin olmalýyýz. Baðýmsýz, güçlü ve dost bir Türkiye mi istiyoruz? Yoksa Washington'ýn dileklerine ve Türk iç politikasýna müdahalelerine baðlý bir Türkiye mi istiyoruz? Önce Washington'ýn kararlarýna baðlý bir Türkiye mi istiyoruz? Bence bu Almanya da dahil her ülke için saðlýksýz bir durum. Anlýyoruz ki, Baþkan Erdoðan'a gelen eleþtirilerin merkezinde net bir þekilde baðýmsýz Türkiye söylemleri var."

Nitekim Sivas Kongresi'nde kesin bir dille reddedilen mandacýlýk ülkemiz aydýnlarýnýn zihninden asla silinmedi.

Özgüvensizlik, teslimiyetçilik bulaþýcý bir hastalýk olarak süregeldi.

Üstelik bu sefer çok öfkeli ve keskin hareket ediyorlar.

Size aydýn diye gösterilenlere iyi bakýn. Parlak politikacýlara, dolu dolu özgeçmiþlere iyi bakýn.

Parti listelerine tepeden girenlere dikkat edin.

Çünkü onlarýn hepsi ayný paltodan çýktýlar.