Bir önceki yazýmda "Batýlý liderler neden gergin?" (https://www.star.com.tr/yazar/batili-liderler-neden-gergin-yazi-1761070/) diye sormuþtum.
Batýlý liderlerin gergin olduðunu ben deðil, "2023'te dünyanýn en önemli seçimi Türkiye'de olacak" baþlýðýyla Türkiye'deki Cumhurbaþkanlýðý seçimine dair analiz yayýmlayan Washington Post Gazetesi yazmýþtý. Batýlý liderlerin gergin olduðuna dair bilgi bir zan veya propagandaya dayalý yalan bir bilgi deðil tâ kaynaðýndan, merkezinden gelen bir bilgi.
Gerginler, huzursuzlar. Eh haliyle, Türkiye'de onlarla irtibatlý olanlar da gergin, huzursuz. Batý hapþýrýnca içimizdeki Batýcýlar zatürre oluyor.
Körü körüne Recep Tayyip Erdoðan düþmanlýðýnda bir araya getirilenler Cumhurbaþkanlýðý seçimine birkaç ay kala hâlâ bir aday üzerinde anlaþamadýlar. Kavgalarý ayyuka çýktý. Halka güven vermiyorlar.
Bu durumda, Batý medyasýnda da yazýlýp çizilmeye baþlandý, Baþkan Erdoðan seçimi tekrar kazanacak. Þimdi Batýlý liderler ve içimizdeki Batýcýlar gergin olmasýnlar da kimler olsun a dostlar!
Ýþte bu gerginlik ve gerginliðin neticesi olan panikle saldýrýyorlar. Sadece Türkiye'ye deðil ezilen tüm halklarýn umudu olan Baþkan Erdoðan liderliðindeki hamlelere bu sâikle hücum ediyorlar.
En büyük hedefleri de, dünya savaþ stratejisini deðiþtiren insansýz hava araçlarýmýz. En son Deva Partisi Genel Baþkaný Ali Babacan iktidara geldiklerinde, dünyanýn peþinden koþtuðu insansýz hava araçlarýný üreten Baykar þirketine dokunacaklarýný söyledi.
Babacan toplumdan büyük tepki alacaðýný bile bile, ki öyle de oldu, neden bu açýklamayý yaptý? Babacan'ýn sözlerinin toplumda sebep olduðu infiale bakýlýrsa Babacan bir nevi siyasi intihar saldýrýsý düzenledi. Açýkçasý kendini bâtýl bir davasý için feda etti!
Peki neden?
Suale iki iktibasla cevap vereyim. Birincisi, ABD'li strateji uzmaný George Friedman'ýn 2009 senesinde yayýmladýðý "Gelecek 100 yýl -21. Yüzyýl Ýçin Öngörüler" adlý kitabýndan:
"Amerika Birleþik Devletleri bölgesel hegemonyalardan korkmaktadýr. ABD yalnýzca bölgesel rakipler deðil küresel rakipler de istemez. ABD bir dönem sonra Türkiye'ye bu açýdan bakmaya baþlayacaktýr. 2020'li yýllarda ABD-Türkiye iliþkileri gitgide artan bir þekilde huzursuzluk yaratýcý bir boyutta dönüþecektir. Amerika Birleþik Devletleri'nin Türkiye algýlamasý belirgin bir þekilde deðiþecektir. 2030'lu yýllarda ABD Türkiye'yi bölgesel çýkarlarý için bir tehdit olarak görecektir. Buna ek olarak, Türkiye'de ideolojik bir deðiþim olabilir. Osmanlý Ýmparatorluðu'nun yýkýlmasýndan beri seküler bir yapý içinde olan Türkiye dine karþý daha esnek bir yaklaþým içinde olacaktýr. Amerikan karþýtlýðý sürecinde Türkiye Ýslâm dünyasýna biraz daha yakýnlaþacaktýr ve bir Ýslâm süper devleti oluþturma giriþiminde olacaktýr. Bu, bölgedeki Müslümanlarý Türkiye'nin geniþlemesine karþý daha hoþgörü içinde olmaya itecektir. Sonuç olarak, Amerika Birleþik Devletleri potansiyel bir Ýslâm devleti olarak gördükleri Türkiye'ye karþý tavýr içinde olacaktýr. Bu dönemden sonra ABD, Türkiye'nin gücüne karþý önlem politikalarý yürütecektir."
Ýkinci iktibas ise, ABD Kongresi'ne sunulan Türkiye 2022 Raporu'ndan: "Türkiye'nin insansýz hava araçlarýyla gösterdiði savaþ alanýndaki baþarýlar, diðer ülkelere ihracat talebini önemli ölçüde arttýrdý... 2017-2021 yýllarý arasýnda dünyanýn en büyük 12. silah ihracatçýsý (dünya ihracatýnda yüzde 0.9 payla) ve en büyük 17. ithalatçýsý olmuþtur. (Dünya ithalatýnda yüzde 1.5 payla). 2010 yýlýndan bu yana ihracatta ciddi bir artýþýn ardýndan Türk yetkililer 2022 yýlý silah ihracatýnýn 4 milyar dolarý aþabileceðini öngörüyor."
Sanýrým anlaþýlmýþtýr Babacan'ýn niye siyasi intihar saldýrýsý yapmak zorunda kaldýðý ve Baþkan Erdoðan tekrar seçilecek diye Batýlý liderlerin neden gergin olduklarý.