''Bakan abimiz geldi''

Adýyaman'a asrýn felaketinin yaþandýðý ilk günlerde gitmiþtim. Geçtiðimiz hafta sonu tekrar gitmek nasip oldu. Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðý'nýn desteklediði proje kapsamýnda, Anadolu Yayýncýlar Derneði'nin düzenlediði organizasyonla, 70'i aþkýn gazeteci arkadaþla gittiðimiz Adýyaman'da felaketin ilk günlerinde yaþanan karmaþadan eser kalmadýðýný gördük. Devlet ve Sivil Toplum Kuruluþlarýmýz halkýmýzýn yaralarýný sarmak ve ihtiyaçlarýný gidermek için canla baþla çalýþýyorlar.

Halkýmýzýn barýnma ihtiyaçlarý þimdilik çadýr ve konteyner evlerle giderilmeye çalýþýlýyor. Þehirde su ve elektrik sýkýntýsý yaþanmýyor. Çocuklar için hem eðitim, hem oyun, hem de psikolojik destek alanlarý kurulmuþ.

Depremin ardýndan Adýyaman'a ilk gidenlerden Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Adil Karaismailoðlu hâlen bölgede. Altýnþehir Konteyner Kent'te Ulaþtýrma Bakaný Adil Karaismailoðlu ile dolaþýrken dikkatimi, Bakan Adil Bey'in bütün depremzedeleri tanýmasý ve depremzedelerin de Bakan Bey'i tanýmasý çekti. Bakan Bey'in yanýna gelip rahatça sorunlarýný tek tek anlatabiliyorlar. Bakan Bey de halkýn sorunlarý çözüme kavuþturuyor. Çocuklarýn Bakan Adil Karaismailoðlu'na ilgisi çok büyük. Bakan Bey'i gördüklerinde "Bakan abimiz geldi" diyerek etrafýný sarýp sohbet edip, oyunlarýna eþlik ettirdiler. Bakan Bey çocuklarý da tek tek dinledi.

Adýyaman Afet Koordinasyon Merkezi'nde, bölgedeki çalýþmalar hakkýnda bizlere bilgi veren Bakan Karaismailoðlu, asrýn felaketinin üzerinden geçen 35 günüde yaþananlarý þu sözlerle anlattý:

"Ýlk günü organizasyon, yapacaðýmýz iþler ve buradaki oluþan zararýn, yýkýmýn algýlanmasýyla geçirirken, bir taraftan da müdahaleler devam ediyordu. Ýkinci gün artýk araç gereçlerimiz buraya akmaya baþladý. Üçüncü günde burada artýk yeterli miktarda araç ve arama kurtarma uzmaný fazlasýyla olmuþtu.

Ýlk gün iþin boyutunu ve vahameti nedeniyle buradaki stoklar bir anda bitince, üç harfli marketlerin bütün gýdasýný yine vatandaþlarýmýz için kullandýk. Gece bazý gýda sorunlarý belki ilk gün yaþandý ama ikinci günden sonra hakikaten muhteþem bir akým baþladý.

Olayýn boyutlarý çok büyüktü ama o boyutlara raðmen burada hakikaten olaðanüstü bir mücadele verildi. Hatta biz beþinci gün buradaki araç, ekipmanlarýn yarýsýna yakýnýný Hatay'a gönderdik. Bu konuda daha çok ihtiyacý olduðunu bize söylediklerinde, burada ihtiyaç fazlasý olan araçlarý oraya transfer ettik.

Ýnþallah bu süreçten sonra bu konteyner kentlerimizi, prefabrik kentlerimizi oldukça arttýrarak kalýcý konutlara geçiþ için ara bir çözüm olan konteyner kentlerde, vatandaþýmýzý bir nebze olsun rahatlatmak istiyoruz. Yani bu kadar üzüntülü, bu kadar meþakkatli günler sonucunda onlara hafif bir gülümseme, hafif bir nefes olmak hakikaten bizim de motivasyonumuzu artýrýyor. Yýlmadýk, usanmadýk, zor günler geçirdik ama motivasyonumuz hiç eksilmedi. Þehirde enkazlarýn pek çoðu kalktý. Su, elektrik ve doðal gaz var. Dükkânlar, kebapçýlar açýlmaya baþladý."

Bakan Karaismailoðlu'nun açýklamalarýndan ardýndan Adýyaman'da halkla da birebir görüþme imkâným oldu. Halk bir an önce kalýcý evlere geçmek istiyor. Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'a güvenleri tam. Baþkan Erdoðan'ýn "1 yýl içinde evleri teslim edeceðiz" sözünün gerçekleþeceðine adlarý kadar eminler. Yaptýðý binalarýn depremde en küçük bir hasar almamasýyla halkýn takdirini ve güvenini kazanan TOKÝ Adýyaman'da çalýþmalara baþlamýþ.

Baþkan Erdoðan'ýn Adýyaman'ý ziyaretinde, "Maalesef ilk birkaç gün Adýyaman'da arzu ettiðimiz etkinlikte çalýþma yürütemedik. Hava ve yol koþullarý nedeniyle ilk günden gelemedik. Bunun için sizden ilk günler için helallik istiyorum. Her þeyin farkýndayýz ve gereðini yaptýðýmýzdan, yapacaðýmýzdan kimsenin þüphesi olmasýn" diyerek kendilerinden helallik istemesi bölge halkýnda müspet karþýlanmýþ. Adýyaman halký "Cumhurbaþkaný büyüklüðünü gösterdi" diyor.

Müslüman Anadolu halkýnýn kurduðu Sivil Toplum Kuruluþlarý, halkýn yaralarýný sarmaya çalýþýyorlar. Sahada devlet ve onlar kalmýþ. "Halk bize gidin demedikçe biz burada onlara hizmet etmeye devam edeceðiz" diyorlar. Devlet çalýþanlarýyla birlikte STK gönüllüleri insanüstü bir çaba gösteriyor. Tüm yorgunluklarý, depremzedelerden aldýklarý dualarla gidiyor.

Tabi ki normal hayatlarýmýza döneceðiz ama hiç deðilse birkaç gün de olsa deprem bölgesine gönüllü olarak gidip yardým faaliyetlerinde bulunmak gerekiyor. Onlardan önce kendimiz için bunu yapmalýyýz. Normal hayatta dert olarak gördüklerinizin aslýnda dert bile olmadýðýný orada göreceksiniz.