Metanet ve dayanışma zamanı

Ağır bir imtihandan geçiyoruz. Aynı gün içerisinde art arda iki büyük depremi yaşadık. Ehlinin ifâdesiyle, kayıt altına alınabilmiş insanlık tarihinde ender görülen bir afetten çıkmaya çalışıyoruz. "Ender görülen bir afet" diye yazarken abartılı bir ifade kullanmıyorum. Yaşadığımız hâdisenin ne olduğunu ABD'li sismolog Profesör Harold Tobin, Anadolu Ajansı'na şu sözlerle anlatmış: "Doğu Anadolu Fay Hattı'nda bu kadar büyük bir depremin tarihte olduğunu düşünmüyorum. Bu kadar büyük bir deprem, fay hattında çok büyük bir alana yayıldı. Tabii ki fay hattındaki başka bölgeleri etkileyen artçıları görürüz ancak 9 saat sonra 7,6 büyüklüğünde yaşanan deprem bu hatla bağlantılı ama tamamen farklı bir hatta. Bu hat da daha önceden biliniyordu ancak bu kadar büyük depremler bilinmiyordu. Bu ikisinin bir araya gelmesi ne yazık ki korkunç bir trajedi. İlk deprem çok hasara yol açtı ve ikinci zaten hasarlı bölgeleri salladı. Bu, arama kurtarma ekipleri ve bölgedeki insanlar için gerçekten çok zor bir durum. 24 saatten daha kısa bir zaman diliminde 7,7 ve 7,6 kadar büyük bir şiddette depremi son 200 yılda dahi bilmiyorum. Ancak 24 saatten kısa bir süre içinde bu kadar büyük iki deprem neredeyse eşi benzeri görülmemiş bir olay. Çok çok uzun zamandır ki tahminim sismolojik aletlerin icadından bu yana böyle bir olay görmedik."

ABD'li uzmanın sözlerinin benzerini çeşitli ülkelerdeki uzmanlar da söylüyor. Ne yaşadığımızı bilmemiz açısından bu açıklamalar çok mühim.

Bu afetten de Allah'ın izniyle çıkacağız; 10 şehrimizde büyük yıkıma sebep olan depremlerin ardından akın akın deprem bölgesine koşan halkımızla, kendi canlarını hiç düşünmeden enkâz altına girip canları kurtaran profesyonel ve gönüllü yardım ekiplerimizle, deprem olduğunu duyar duymaz üyelerini depremzedelere yardıma gönderen Sivil Toplum Kuruluşlarımız ve her şart altında milletine sahip çıkan devlet aklıyla biz bu afetten de çıkacağız.

Bizler acı ve umut arasında yaşarken bazıları kendi menfaatleri doğrultusunda kahpece tavır içerisindeler. Şu an bu kahpelikleri konuşmanın zamanı olmadığından mevzuya girmiyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da dediği üzere, "Gün tartışma günü değil, günü geldiğinde tuttuğumuz defteri açacağız."

Yaşadığımız küçük kıyametin henüz başındayız. Sabır, metanet ve dayanışmayla bu çok ağır imtihandan başarıyla çıkabiliriz. Allah yardımcımız olsun.