Bedel ödetme aparatlarý!

CHP Genel Baþkaný'nýn organize ettiði altýlý masa toplantýsý, mevcut sistemi deðiþtirme konusundaki ittifakýný açýkladý.

Ortak açýklamada iki þey dikkat çekiyordu.

Birincisi parlamenter sisteme geçiþ arzusu, ikincisi ise AB kriterlerine baðlýlýk.

Parlamenter sisteme geçiþin Türkçe anlamý, siyasi istikrara son vermek, koalisyonlar dönemini baþlatarak ülkeyi tekrar kaosa teslim ederek güçsüzleþtirmektir.

1960'dan bu yana koalisyon dönemlerini þöyle bir gözden geçirin istikrarsýzlýk ve gerileme dönemleri olduðunu göreceksiniz.

Görev verilen kimi baþbakan adaylarý hükümet kuramamýþ, kimilerini cumhurbaþkaný veto etmiþ, kimileri güvenoyu alamamýþ, kimileri de köklü icraatlar yapabilecek kadar uzun yaþamamýþ, kýsa sürede daðýlmýþtýr.

Ýki baþlýlýktan vesayet sistemine kadar da türlü engeller yaþanmýþtýr.

Tarihe geçen yatýrýmlar ve eserler dikkat edilirse hep tek baþýna iktidara gelebilmiþ partiler dönemine aittir.

Oysa tüm eksikliklerine raðmen baþkanlýk sisteminde kim iktidar olursa olsun 5 yýl boyunca kendi programýný uygulama imkânýna sâhip olur. Halk beðenirse 'devam' der, beðenmezse deðiþtirir.

Çünkü baþkanlýk siteminde halk hükümeti doðrudan kendisi kurmuþ oluyor.

Parlamenter sistemde ise hükümet meclis içinden çýkýyor.

Elimdeki 5 ankete bakýyorum bugün itibariyle hiçbir siyasi partinin tek baþýna hükümet kuracak çoðunluðu saðlayamadýðý görülüyor.

Son koalisyon çalýþmalarýný 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra gördük.

Kurulamadý.

Allah'tan millet 7 Kasým'da tekrar AK Parti dedi de Türkiye yoluna devam etti.

Altýlý masada bir araya gelenler tekrar o günleri geri getirmenin gayreti içindeler.

Oysa ben her zaman hatýrlattýðýmý tekrar söylüyorum, baþkanlýk sistemi asýl Erdoðan'dan sonrasý için lazým. Erdoðan, parlamenter sistemde de kazanýyor, baþkanlýk sisteminde de kazanýyor.

Baþkanlýk sistemi asýl ondan sonraki dönemde siyasi istikrar için gerekli ve önemli.

Efendim, 'parlamenter sistemde koalisyon seçimden sonra yapýlýyor, baþkanlýk sisteminde de seçimden önce yapýlýyor kiþi de koalisyon' diye itiraz ediliyor.

Doðru da baþkanlýk sisteminde seçimden önce yapýlan koalisyon istikrarý garanti ediyor.

Çünkü bir kiþi baþkan seçilecek ve ortaklarýyla daha sonra anlaþamasalar bile görevine devam edecektir. Siyasi istikrar devam edecektir. Ötekinde ise devam etmez, caný sýkýlan ortak hükümeti yýkabilir!

Unutmayalým kim iktidar olursa olsun ülkemizin istikrara ihtiyacý vardýr.

Altýlý masanýn asýl açýklamayý ise zihinlerde post modern darbe tarihi olarak yer eden 28 Þubat'ta üstelik STK'larla birlikte yapacaklarýný ilan etmeleri ise gerçekten akýl tutulmasý!

Ortak açýklamada öne çýkan ikinci önemli mesaj AB kriterlerine baðlýlýk oldu!

Tamam, hukukun üstünlüðü, demokrasi, insan haklarý, ifade özgürlüðü hepsine evet de AB bugüne kadar Türkiye'ye karþý hangi vaadini yerine getirdi ki AB güvencesi talep edercesine ortak açýklamada yer veriliyor?!

Hükümet de AB üyeliðini bir devlet politikasý olarak ilan ediyor ama AB'yi ikiyüzlülükten vazgeçmeye, aksi takdirde Ankara kriterleriyle yoluna devam edeceðini söylerken, bu altýlý "NATO'ya CENTO'ya baðlýyýz" dercesine AB'ye baðlýlýklarýný neden öne çýkarýrlar sizce?

Joe Biden, baþkan seçilmezden önce New York Times editörlerine yaptýðý açýklamada "Bir yol haritamýzýn olduðunu açýkça göstermemiz lazým. Düþündüðümüz þeyle ilgili sesimizi yükseltmemiz lazým, (Erdoðan) bedel ödemeli. Darbe ile deðil, seçimle..." derken Erdoðan'a karþý seçim aparatlarý sizce hangi partiler olacaktýr?

Kâh pahalýlýk diyerek, kâh faturalar diyerek, kâh geççek'e sarýlarak onlar çalýþacak ama kararý millet verecek!

Bize de düþen doðru olmak ve millete doðrularý anlatmaktýr.

Nokta.