Sevil NURİYEVA İSMAYILOV
Sevil NURİYEVA İSMAYILOV
Tüm Yazıları

Belarus üzerinden Rusya-Batı kavgasının yeni dönemi

Belarus'daki son seçimler, Lukaşenko’nun uzun iktidar maratonundan rahatsız kitlelerin olduğunu da açıktan göstermektedir.

Başkan Lukaşenko’nun denge politikaları da işe yaramıyor.

Lukaşenko kazandı seçimi. Tabii ki sunulan seçim ortamında sonuçları konuşurken kesin cümleler kullanmamakta yarar vardır.

Lakin burada ABD'nin Rusya çevresinde çember oluşturma isteklerini uzun zamandır gözlemlediğimiz için, görünen kesin nokta şudur. Bu çemberi giderek daraltmak isteyen ABD, Rusya için "yeni Ukrayna vakası" olarak Belarus üzerinden hareket etmek istiyor.

Almanya yine de bu tür gerilimlerin "siyasi akıl merkezi" konumunu, görünen odur ki korumaya devam edecek. Nedeni açıktır! Her bu denli yeniden şekillendirme olaylarında, herkes yeniden paylaşımlardan pay alma peşinde. Tıpkı Orta Doğu'daki tablo gibi.

Anlaşılan Lukaşenko’nun hem Rusya, hem Batı arasındaki zeytin dalı uzatma hamlesi, orta ve uzun vadede işe yaramayacak.

Tabii ki burada esas nihai isteğe bakmamız lazım. Çünkü ister Ukrayna, isterse de şimdi Belarus, meselenin sadece görünen yüzü. Rusya’nın köşeye sıkıştırılması siyaseti, uzun vade için netice alınma tedbirleridir.

Bundan sonraki süreçte sık sık Belarus siyasetinde, dışarıdan olmasına rağmen Svetlana Tikhanovskaya ismini duymuş olacağız. Rusya özellikle Lukaşenko’ya yönelik bakış açısında pozisyon almasını istiyor. Denge ve kurgu kurmasını değil.

Almanya - Rusya arasındaki ilişkilerin rengini ve şeklini belirlemek için de, bu tür Belarusvari olayları kullanmayı hep düşünmüştür.

Belarus bu küçük kıpırdamalardan sonra yeni Ukrayna olmak isteğini zaman zaman gösterecektir. Bu siyasi karışıklıklar, burada da durmayacak! Lakin şimdilik tavan da yapmayacak gibi durmakta.

Lukaşenko kendi ülkesi için güzel işler yapan bir isim. Hatta gidenler biliyor, o coğrafyada en sakin ülke. Gelişmesi istikrarlı biçimde artan ülke. Ama Batı ile Rusya arasında olduğu için, renginin değiştirilme gayreti hep vardır. Lukaşenko’nun sorunu; bunu kendisinin dizayn edememesi! Yani bir fırtına çıkacağı açıktır ve sen kaptan olarak bu fırtınaya dayanacak iç argümanları geliştirmiyorsun.

Belarus'u; küçük Sovyetler Birliği modeli olarak tutmaya gayret etmesi, muhtemelen en büyük hatasıdır Lukaşenko’nun. Evet, istikrar var. Çünkü Batı, Ukrayna halkasını bitirmeden Belarus'a geçit yapmayacaktı. Şimdi görünen şey şudur; önümüzdeki süreçte Belarus'dan daha sık sık haberler alınacaktır. Batı için zaman gelmiştir. Belarus'un istikrarsızlaştırılması üzerinden ABD-Rusya çekişmesi, yeni faza geçiyor. Bu sebepten Rusya’nın daha aktif Belarus sahasına ineceğine şahitlik edeceğiz.