Biden-Trump düellosu

"Elimizdeki en iki adam GERÇEKTEN bunlar mý?"

The Times

Hislerimize tercüman bu cümleyi geçtiðimiz yazýlarda kullanmýþtýk. Amerika Birleþik Devletleri tarihi seçimine yaklaþýrken herkesin þaþkýnlýkla izlediði Demokrat Parti Baþkanlýk Adayý Joe Biden ile Cumhuriyetçi Parti Baþkanlýk Adayý Donald Trump arasýnda canlý yayýnla ekrana gelen 'düello' kelimenin tam anlamýyla 'skandal' anlara þahitlik etti.

Nerden baþlasak ki? Birbirlerine ettikleri hakaretlerin 'ucuzluðu'ndan mý, üniversite öðrencilerinin protestolarýný kulak týkayan Ýsrail'i kim daha çok destekliyorvari söylemlerden mi, Trump'ýn 'Filistinli' sözcüðünü hakaret olarak Biden için kullanmasý mý?

Velhasýl, 250 yýllýk Amerikan 'demokrasisi' için en 'talihsiz', 'umutsuz', 'hayal kýrýklýðýna uðratýcý' ve 'nerden tutsan elinde kalan' anlarýna þahit oldu Amerikan halký ve televizyondan o anlara canlý þahitlik eden dünya.

Vaziyet Joe Biden için o kadar 'umutsuz' ki, II. Trump dönemi daha yaþamamak için Nobel ödülü kazanan 16 ekonomist, "Hepimiz Joe Biden'ýn ekonomik gündeminde Donald Trump'tan çok daha üstün olduðu konusunda hemfikiriz" þeklinde ortaklaþa açýklama yapmak durumunda kalýyor.

Daha da ötesi, eski Amerikan Baþkaný Barack Obama, "Kötü münazaralar olur. Bana güvenin, biliyorum" diye bir sosyal medya paylaþýmý ile kitleleri 'ikna' çabasýna giriyor.

Ancak Joe Biden ile ilgili 'saðlýk' durumu o kadar aþikar ki, New York Times gibi köklü bir gazete bile "Ülkene hizmet etmek istiyorsan adaylýktan çekil" þeklinde baþlýk atmak durumunda kalýyor. Hatta tüm köþe yazarlarý benzer baþlýklarý atýyor.

Ancak televizyonda canlý yayýnlanan münazaradan sonra Kuzey Carolina'da gerçekleþen mitingde "Eskisi gibi genç deðilim, eskisi gibi yürüyemiyor, rahat konuþup yürüyemiyor olabilirim. Ama gerçeði söylüyorum ve ülkeyi yönetebilirim" diyerek baþkanlýk yarýþýna 'devam' açýklamasý yaptý.

'Ýkisi de birbirinden merdane' deyiminin 'cuk' oturduðu Amerikan baþkanlýk seçimlerinin 'kendisi' deðil, daha çok 'sonrasý' kaygý verici. Çünkü adaylardan her ikisi için de 'saðlýklý karar verme' yetisi ile ilgili çok ciddi þüpheler var.

Ve bu durum Amerikalý komedyen John Stewart'ýn 'öfkeli' tepkisinde özetleniyor aslýnda: "Bu gördüklerimiz gerçek olamaz. Olmamalý. Lanet olsun. Biz Amerika'yýz. Aman Tanrým."

Bu sözler 'ikonik' Þeytanýn Avukatý filminin son sahnesinde Al Pacino'nun aðzýndan dökülen o 'ikonik' repliði hatýrlatýyor: "Kibir en sevdiðim günahtýr."