Ferudun Niðdelioðlu
Ferudun Niðdelioðlu
Tüm Yazýlarý

Bildiri yetmez

A Milli Futbol Takýmýmýzýn Avrupa Þampiyonasý finallerine katýlmaya hak kazandýðý lig arasýnda Fenerbahçe'de ilginç geliþmeler yaþanýyor. Kulübün eski yöneticilerinin imzasý ile ortak bir metnin imzalandýðýnýn ve yayýnlanacaðýnýn bilgisini aldým. Belki de siz bu yazýyý okurken bu bildiri de yayýnlanmýþ olur. Bildirinin içeriði, Ali Koç tarafýndan kameralar önünde sýkça, zaman zaman da rutine baðlanmýþ resmi site açýklamalarý ile dillendirilen MHK ve hakem konularý. Eski yöneticiler, mevcut yöneticilerden rol çalarak onlarýn yerine fakat aynen Ali Koç'un söylediklerini yazýlý bir bildiri ile tekrarlýyorlar. Ben yazýmýn en baþýnda düþüncemi belirteyim. Defalarca söyledim. Bu iþler yazmak ile çizmek ile bildiri yayýnlamakla olmaz. Bu iþler masaya yumruðu vurup, masayý devirmekle "istifa et" diye baðýrýp istifa ettirerek, maçýmýza bir daha gelemez diyerek ve bir daha maça getirtmemekle mümkün olur. Bakýnýz geçmiþte bunu Ali Þen de Aziz Yýldýrým da, tek baþlarýna ve arkalarýnda baþka bir kulüp olmadan yaptýlar. Sayýn Ali Koç, sen hem Fenerbahçe Kulübü'nün, hem Kulüpler Birliði'nin baþkanýsýn. Hatta Avrupa Kulüpler Birliði'nin yönetim kurulu üyesisin. Güçlü bir lider duruþu göster, masaya yumruðunu vur ve TFF'yi istifaya çaðýr. Göreceksin, senin ardýndan pek çok kulüp gelecektir.

Eski yöneticilerin bildirisi belki de bir ilk olacak. Ama neye yarayacak bilemiyorum. Kulüp ve baþkanýn "TFF istifa et" diyemediði bir zamanda, eski yöneticiler TFF'ye "istifa et" deseler ne olur, demeseler ne olur. Denebilir ki bu giriþim camiayý kenetler, birlik beraberliðe vesile olur. Camia TFF, MHK, hakemler konusunda zaten kenetlenmiþ.

Eksik olan liderlik

Ali Koç liderlik yapmadýðý, masaya yumruðunu vurmadýðý sürece camianýn kenetlenmesinin hiçbir faydasý olmaz. Sezon sonunda olasý bir baþarýsýzlýkta bu bildiriye imza atan hiç kimse Ali Koç'a sesini çýkaramaz, eleþtiremez. Koç'un kazancý ancak bu kadar olur. Bildiri konusunda önemli bir dipnotu da paylaþmak istiyorum; Aziz Yýldýrým ve yakýn çevresine de bildiriye imza atmalarý konusunda gidildiði. Benim bildiðim Yýldýrým ve yakýn çevresi böyle bir bildiriye pek çok sebeple imzalarýný atmazlar. Aziz Yýldýrým dobradýr, düz adamdýr. Ýlkeleri ve duruþu vardýr. Sonucu ne olursa olsun ilkesinden, duruþundan geri adým atmaz. Ali Koç, aðýrlýðýný koysun ve "TFF istifa etsin" desin, Aziz Yýldýrým TFF'ye bile gider, Mehmet Büyükekþi'nin masasýna da yumruðunu vurur. Ama böyle mektup, bildiri iþleri ile uðraþmaz. Hele ki Ali Koç'un almadýðý inisiyatifi hiç almaz. Aziz Yýldýrým böyle bir bildiriye, bildiriyi imzalayacak bazý eski yöneticiler sebebi ile de imzasýný atmaz. Bildirinin altýnda Aziz Yýldýrým'ýn 3 Temmuz sürecinde isimleri ile hedef aldýðý, bu kumpastan sorumlu tuttuðu bazý eski yöneticilerin de imzasý var. Her ne kadar Ali Koç, Aziz Yýldýrým'ýn 3 Temmuz kavgasýna dâhil ettiði camianýn önemli isimleri ile iliþkisini normalleþtirmiþ de olsa, bu isimler kulübe ve camiaya 3 Temmuz'daki olaylar hiç yaþanmamýþçasýna girebilmiþ de olsa, benim bildiðim Aziz Yýldýrým onlarý affetmez ve onlarýn imza attýðý bu bildiriyi asla imzalamaz.

Bu bildiri vesilesiyle de Ali Koç'a sormak isterim.

MHK'yý atayan kim?

MHK'yý atayan TFF deðil mi? Hakemlerden rahatsýzlýðýnýz varsa konu bana göre artýk MHK deðil, konu TFF'dir.

Siz deðil misiniz bu futbol düzenine kirli diyen? Düzenin kirlenmesine de kirli düzenin temizlenmemesine de sebep TFF deðil mi?

Görevini layýkýyla yerine getirmeyen, düzenin kirlenmesine sebep olan ya da kirli düzeni temizlemeyen TFF'yi istifaya çaðýramadýðýnýz sürece dediðinizin, yazdýðýnýzýn, imzalananýn hiçbir gücü olmayacaktýr. Ayrýca Baþkan, MHK ve hakemler konusunda kamuoyunda yerden yere vurduðunuz adamlardan daha sonra kamuoyu önünde özür dileyerek de bu iþler olmaz. Senin sahip çýkmadýðýn sözünün arkasýnda kimse durmaz. Bir kere baðýrdýysan, çaðýrdýysan ya arkasýnda dur ya da geri adým atma veya baðýrýp çaðýrma.

Ýyi iþler yaptýðýný söyleyerek istifa sürecine götürdüðün MHK Baþkaný Ferhat Gündoðdu'dan özür diliyorsun. Diyorsun ki; "Bir özür borcum var; Serdar Tatlý'dan sonraki MHK Baþkaný Ferhat Gündoðdu bir operasyon (8 Mart hakem operasyonu) yaptý. Net haklýydý diyorum ve buna karþý çýktýðým için özür diliyorum. Ferhat Gündoðdu hakem operasyonunda haklýymýþ, biz bilememiþiz."

Peki Baþkan, Ferhat Gündoðdu'yu kim MHK Baþkaný olarak atamýþtý? Ferhat Gündoðdu'nun 8 Mart operasyonu sonrasýndaki süreçte hangi TFF Baþkaný istifa etmek zorunda kalmýþtý. Hatýrlýyor musunuz?

Ben hatýrlatayým; Nihat Özdemir. Hani TFF Baþkanlýðý sýrasýnda "hain" damgasý ile yaftaladýðýnýzda, disiplin kurulu kararý ile ihraç edilmemek için kulüpten istifa etmek zorunda býrakýlan Nihat Özdemir. Kim bilir, gün gelir, 3 Temmuz'da herkesin kaçtýðý günlerde, omuz omuza mücadele ettiðiniz, Fenerbahçe için yaptýklarýna bizzat þahit olduðunuz Nihat Özdemir'den de özür dilersiniz!