Ferudun Niğdelioğlu
Ferudun Niğdelioğlu
Tüm Yazıları

Bildiri yetmez

A Milli Futbol Takımımızın Avrupa Şampiyonası finallerine katılmaya hak kazandığı lig arasında Fenerbahçe'de ilginç gelişmeler yaşanıyor. Kulübün eski yöneticilerinin imzası ile ortak bir metnin imzalandığının ve yayınlanacağının bilgisini aldım. Belki de siz bu yazıyı okurken bu bildiri de yayınlanmış olur. Bildirinin içeriği, Ali Koç tarafından kameralar önünde sıkça, zaman zaman da rutine bağlanmış resmi site açıklamaları ile dillendirilen MHK ve hakem konuları. Eski yöneticiler, mevcut yöneticilerden rol çalarak onların yerine fakat aynen Ali Koç'un söylediklerini yazılı bir bildiri ile tekrarlıyorlar. Ben yazımın en başında düşüncemi belirteyim. Defalarca söyledim. Bu işler yazmak ile çizmek ile bildiri yayınlamakla olmaz. Bu işler masaya yumruğu vurup, masayı devirmekle "istifa et" diye bağırıp istifa ettirerek, maçımıza bir daha gelemez diyerek ve bir daha maça getirtmemekle mümkün olur. Bakınız geçmişte bunu Ali Şen de Aziz Yıldırım da, tek başlarına ve arkalarında başka bir kulüp olmadan yaptılar. Sayın Ali Koç, sen hem Fenerbahçe Kulübü'nün, hem Kulüpler Birliği'nin başkanısın. Hatta Avrupa Kulüpler Birliği'nin yönetim kurulu üyesisin. Güçlü bir lider duruşu göster, masaya yumruğunu vur ve TFF'yi istifaya çağır. Göreceksin, senin ardından pek çok kulüp gelecektir.

Eski yöneticilerin bildirisi belki de bir ilk olacak. Ama neye yarayacak bilemiyorum. Kulüp ve başkanın "TFF istifa et" diyemediği bir zamanda, eski yöneticiler TFF'ye "istifa et" deseler ne olur, demeseler ne olur. Denebilir ki bu girişim camiayı kenetler, birlik beraberliğe vesile olur. Camia TFF, MHK, hakemler konusunda zaten kenetlenmiş.

Eksik olan liderlik

Ali Koç liderlik yapmadığı, masaya yumruğunu vurmadığı sürece camianın kenetlenmesinin hiçbir faydası olmaz. Sezon sonunda olası bir başarısızlıkta bu bildiriye imza atan hiç kimse Ali Koç'a sesini çıkaramaz, eleştiremez. Koç'un kazancı ancak bu kadar olur. Bildiri konusunda önemli bir dipnotu da paylaşmak istiyorum; Aziz Yıldırım ve yakın çevresine de bildiriye imza atmaları konusunda gidildiği. Benim bildiğim Yıldırım ve yakın çevresi böyle bir bildiriye pek çok sebeple imzalarını atmazlar. Aziz Yıldırım dobradır, düz adamdır. İlkeleri ve duruşu vardır. Sonucu ne olursa olsun ilkesinden, duruşundan geri adım atmaz. Ali Koç, ağırlığını koysun ve "TFF istifa etsin" desin, Aziz Yıldırım TFF'ye bile gider, Mehmet Büyükekşi'nin masasına da yumruğunu vurur. Ama böyle mektup, bildiri işleri ile uğraşmaz. Hele ki Ali Koç'un almadığı inisiyatifi hiç almaz. Aziz Yıldırım böyle bir bildiriye, bildiriyi imzalayacak bazı eski yöneticiler sebebi ile de imzasını atmaz. Bildirinin altında Aziz Yıldırım'ın 3 Temmuz sürecinde isimleri ile hedef aldığı, bu kumpastan sorumlu tuttuğu bazı eski yöneticilerin de imzası var. Her ne kadar Ali Koç, Aziz Yıldırım'ın 3 Temmuz kavgasına dâhil ettiği camianın önemli isimleri ile ilişkisini normalleştirmiş de olsa, bu isimler kulübe ve camiaya 3 Temmuz'daki olaylar hiç yaşanmamışçasına girebilmiş de olsa, benim bildiğim Aziz Yıldırım onları affetmez ve onların imza attığı bu bildiriyi asla imzalamaz.

Bu bildiri vesilesiyle de Ali Koç'a sormak isterim.

MHK'yı atayan kim?

MHK'yı atayan TFF değil mi? Hakemlerden rahatsızlığınız varsa konu bana göre artık MHK değil, konu TFF'dir.

Siz değil misiniz bu futbol düzenine kirli diyen? Düzenin kirlenmesine de kirli düzenin temizlenmemesine de sebep TFF değil mi?

Görevini layıkıyla yerine getirmeyen, düzenin kirlenmesine sebep olan ya da kirli düzeni temizlemeyen TFF'yi istifaya çağıramadığınız sürece dediğinizin, yazdığınızın, imzalananın hiçbir gücü olmayacaktır. Ayrıca Başkan, MHK ve hakemler konusunda kamuoyunda yerden yere vurduğunuz adamlardan daha sonra kamuoyu önünde özür dileyerek de bu işler olmaz. Senin sahip çıkmadığın sözünün arkasında kimse durmaz. Bir kere bağırdıysan, çağırdıysan ya arkasında dur ya da geri adım atma veya bağırıp çağırma.

İyi işler yaptığını söyleyerek istifa sürecine götürdüğün MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu'dan özür diliyorsun. Diyorsun ki; "Bir özür borcum var; Serdar Tatlı'dan sonraki MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu bir operasyon (8 Mart hakem operasyonu) yaptı. Net haklıydı diyorum ve buna karşı çıktığım için özür diliyorum. Ferhat Gündoğdu hakem operasyonunda haklıymış, biz bilememişiz."

Peki Başkan, Ferhat Gündoğdu'yu kim MHK Başkanı olarak atamıştı? Ferhat Gündoğdu'nun 8 Mart operasyonu sonrasındaki süreçte hangi TFF Başkanı istifa etmek zorunda kalmıştı. Hatırlıyor musunuz?

Ben hatırlatayım; Nihat Özdemir. Hani TFF Başkanlığı sırasında "hain" damgası ile yaftaladığınızda, disiplin kurulu kararı ile ihraç edilmemek için kulüpten istifa etmek zorunda bırakılan Nihat Özdemir. Kim bilir, gün gelir, 3 Temmuz'da herkesin kaçtığı günlerde, omuz omuza mücadele ettiğiniz, Fenerbahçe için yaptıklarına bizzat şahit olduğunuz Nihat Özdemir'den de özür dilersiniz!