Ferudun Niðdelioðlu
Ferudun Niðdelioðlu
Tüm Yazýlarý

Bir ihtimal daha var

Derbi maçta kazanan Fenerbahçe oldu.

Bu öyle böyle bir galibiyet deðil. Ezeli rekabet tarihine geçecek önemde bir maçtý. Maçýn 21. dakikasýnda 10 kiþi kalan Fenerbahçe, müthiþ bir savunma/hücum stratejisi ile karþýlaþmadan galip çýktý. Galatasaray, Fenerbahçe karþýsýnda neredeyse pozisyona giremedi. Sarý lacivertliler müthiþ oynadý, hem de 10 kiþi ile...

Tüm futbolcular, özelikle Fred, olaðanüstü bir maç çýkardý.

Derbide futbolcular hiçbir þey yapmadý; sonuna kadar haklýlardý. Hakem hatasýna raðmen kazanmýþlar, mücadelelerinin ödülünü almýþlar. Tabii ki sevinecekler ve taraftarlarýnýn yanýna gidecekler. Ancak koca koca adamlar, yöneticiler, nasýl göründüklerinin farkýndalar mý acaba?

Ligin baþýndan beri ayný þeyleri söylüyorum. Çok karakterli futbolculardan oluþan, çok güçlü bir Fenerbahçe kadrosu var. Saha içinde kalýndýðýnda bu sezon dört kupanýn da alýnmasý bu kadro ile mümkündü. Bu maç özelinde Ýsmail Kartal'ý da bilhassa tebrik etmek gerekiyor. Taktik anlayýþý, oyuncu deðiþiklikleri, teknik direktör dokunuþu tam yerindeydi. Belli ki bu defa maça iyi hazýrlanmýþ. Kazanýlan bu maç, Galatasaray'ýn þampiyonluk kutlamasýna mý, yoksa þampiyonluðuna mý mal olacak 5 gün içinde göreceðiz.

Her þey mümkün.

Neden bu defa Fenerbahçe son maçta þampiyon olmasýn?

Neden bir defa da Galatasaray bu travmayý yaþamasýn?

Zafer inananlarýndýr.

ALÝ KOÇ'UN HÝDDETÝ

Fenerbahçe'nin tarihi derbi zaferi ile herkes güldü, eðlendi. Gelelim maç sonundaki olaylara ve açýklamalara. Maçta Fenerbahçe tarafýndan kazanýlan zaferin ardýndan, yaklaþýk 1,5 saat sonra Ali Koç, Rams Park Stadyumu'na giriþ yaptý.

Haftalardýr kendisini göremiyorduk.

Sivas ve Konya beraberliklerinden sonra hiçbir platformda tek bir kelime bile etmemiþti. Bu defa kazanýlan maçýn ardýndan Ali Koç, futbolcularla birlikte tekrar sahaya çýktý, tribünleri selamlamak istedi. Oysaki Fenerbahçe taraftarý da çoktan stadyumdan çýkmýþtý, tribünler bomboþtu. Sahaya çýkýþ amacý tam olarak anlaþýlamadý! Açýlan küçücük bayraðý içine sindiremeyen stadyum yetkilileri müdahale edince olanlar oldu. Ali Koç ve beraberindekiler, birkaç Galatasaray yöneticisi ve çalýþanýný darp ederek bir süre sahada kaldýlar. Bu noktada küfürler, hakaretler, tehditler gýrla gitti. Bir ara Ali Koç, Selahattin Baki'nin üzerine yürüyerek yakasýna yapýþtý ve sert bir þekilde silkeledi. Selahattin Baki'nin "Beni mi buldun baþkan?" sözlerini tebessümle izledik. Ancak sonrasýnda gördük ki Samandýra'dan yapýlan yayýnlarda bu ikili bir aradaydý. Yaþanan olumsuzluk unutulmuþtu. Belli ki þu andaki Fenerbahçe yönetiminde bu tip bir iliþki modeli normal karþýlanýyor. Geçmiþte Ali Koç'un benzer bir davranýþý üzerine, kulübün iki numarasý, baþkan vekili, Semih Özsoy istifa etmiþ ve kendisinden özür dilenmesine raðmen geri dönmemiþti. Yine bir sonraki dönemde baþkan yardýmcýsý Ömer Temelli de Ali Koç'un kendisine sert bir söylemi sonrasýnda istifa etmiþti. Yani anlayacaðýnýz bu ilk deðil, son da olmayacaða benziyor. Deðiþen ise yöneticilerin kabulleniþleri.

Ali Bey'in maç sonrasýnda Dursun Özbek'i "düelloya" daveti de bir baþka enteresan konu. Dursun baþkanýn da Ali baþkana saatler sonrasý çocukça "Cesaretin, delikanlýlýðýn varsa gel, buradayým" cevabý gecenin tuzu biberi oldu.

Ali Koç gece boyu oynadýðý Polat Alemdar rolü sonrasýnda, aðzýndan çýkan "düello" kelimesini "tartýþma" diye düzeltmiþ olsa da Galatasaray Baþkaný'ný düelloya davet eden Fenerbahçe Baþkaný olarak tarihe ismini yazdýrmayý baþardý.

Ligin bitimine 1 hafta kala gelen derbi galibiyetinin, 3 hafta sonra yapýlacak baþkanlýk seçimleri için malzeme yapmak isteyen Ali Koç'un sonraki açýklamalarýnýn amacý zaten belliydi.

Buradaki esas amaç 6 yýlda kazanýlan 0 kupaya mazeret arayýþý ve bir taraftan da "Gördünüz hakemler sonuçlara etki ediyor" ispatýný ortaya koymaktý. Ne yönetim listesi, teknik direktör ne yýldýz transfer ne de sponsorluk... Fenerbahçe'nin yeni baþkaný, önce bu düzeni yýkacak! Yýkamayacak, deneyecekse "Tekrar aday olmanýn da hiçbir anlamý yok" demez mi kongre üyeleri?

Ali Koç, "Ben baþýnda olduðum sürece Fenerbahçe'yi þampiyon yapmazlar" diyerek baþkan adayý olmayacaðý söyleminden dönmenin, halk arasýndaki tabiri ile R yapmanýn da yolunu bulmuþ. Açýklamalarýndan bunu net bir þekilde gördük.

"Az kaldý düzeni yýkýyoruz" diyor Ali Koç. Yani bunun açýlýmý, '3 sene daha bana süre verin bu iþ tamam' demek. "Biz sistemi yenemedik" diyor Ali Koç.

Bunun anlamý ise "Ben ve yönetim kurulum her þeyi mükemmel yaptýk! Bizi þampiyon yapmýyorlar!"

Peki Sayýn Koç siz deðil miydiniz Aziz Yýldýrým'a "3 yýlda bir Fenerbahçe zaten þampiyon olur" diyen? Siz deðil miydiniz Galatasaray ile aradaki 2 þampiyonluk farkýný "dayanýlmaz" sayan?

Bu söylemler ile seçim kazanmadýnýz mý? Siz deðil miydiniz "yeniden saygý" mottosu ile rakipleri önünde ceket ilikleyerek Aziz Yýldýrým'ý düzenle kavgacý ilan eden? Aziz Yýldýrým kavgacý olduðu için þampiyon olamýyoruz diyen? Ey spor medyasý, siz deðil miydiniz Ali Koç'un bu söylemleri sonrasýnda "Aziz Yýldýrým gitti, Türkiye'de futbol kurtuldu" diyenler?

Ne oldu?

Dün dündür, bugün bugündür, deðil mi?

Gelelim Ali Koç'un "Bir derbi maðlubiyeti üzerine plan yapan, motivasyonu bozan Fenerbahçelilere de bu galibiyet armaðan olsun" ve Ýsmail Kartal'ýn "Bir derbi öncesinde hocayla anlaþmalar, açýklamalar Fenerbahçelilere yakýþmaz" sözlerine:

Bu sözler tarihi bir derbi galibiyetinin ardýndan söylenecek sözler deðil.

Sözlerin muhatabý belli. Tekrar sahalara dönen, "Galatasaray'ý orada yeneceðiz ve yeni dönem baþlayacak" diyen Aziz Yýldýrým. Bu sözlere ne gerek var? Fenerbahçeli futbolcular 10 kiþi kaldýklarý maçý zaferle noktalamýþlar. Taraftarlar mutlu.

Þampiyonluk umudu yeþermiþken, þampiyonluk kutlamaya gelen 60 bin Galatasaraylý stadyumdan baþlarý önde ayrýlmýþken siz neyin peþindesiniz?

Peþinde olduðunuz þey belli.

6 yýlda 0 kupaya raðmen 3 yýl daha baþkanlýk koltuðundan kalkmamak.

Ýsmail Hocam, senin de açýklamandan, gazetelerde Ali Koç ile ilgili haberleri okumadýðýn anlaþýlýyor. Senin yerine hoca arayan ta kendisi. Mourinho, Pioli, hatta Montella ile görüþen ve basýna haber sýzdýran Ali Koç ve yönetimi. Mario Branco her gün bir teknik direktör adayý ile yüz yüze ya da zoom üzerinden toplantý yapýyor. Bu haberleri, yönetime yakýn gazeteciler her gün yazýyor.

Hiç okumuyor musun?

Dzeko ve Tadic ile aranýzda geçenler yine ayný gazetecilere sýzdýrýlýp, futbolcularýn sizi istemedikleri haberleri yazdýrýlýyor.

Bunlarý hiç okumuyor musunuz? Siz, "Ali Koç baþkan kalsýn, ben de devam ederim" diye düþünüyorsunuz da haftaya bu vakitler resmi siteden hakkýnýzda yazýlan "geçmiþ hizmetleriniz için teþekkür" yazýsýný okursanýz þaþmayýn.

Hasmýnýzý yanlýþ yerde arýyorsunuz Ýsmail hocam. Aslýnda en doðrusu nasýl olur biliyor musun hocam, Ali Koç'a söyleseniz de seçilirse yeni sezonda sizinle devam edip etmeyeceðini açýklasa bütün tartýþmalar ortadan kalkar.

Fenerbahçeli futbolcularýn ve alýn teri ile Rams Park'a giden iki bin cesur yürekli Fenerbahçe taraftarý ve onlarýn desteði ile kazanýlan derbi galibiyetinin, Ali Koç'un býraktýðý 6 yýllýk enkazý bir anda ayaða kaldýrabilmesi mümkün deðil.

Bu camia 6 yýl baþkanlýk yapýp, 0 þampiyonluk kazanan hiç kimseyi yeniden seçmedi. Tarihte kazanýlan 6 þampiyonluk kupasýnýn sahibi Aziz Yýldýrým bile son 4 sezonunda þampiyon olamadýðý için yeniden seçilemedi.

Ali Koç'un "Ben baþýnda olduðum sürece Fenerbahçe þampiyon olamaz" sözlerini maç bittikten 1,5 saat sonra sahaya gelip, boþ tribünler önünde þov yaparak, üç beþ Galatasaraylý yetkiliyi itip kakýp, küfür ve hakaret ederek tarihten silebilmesi, 6 yýlda 0 kupa kazanmýþ olduðunu unutturabilmesi mümkün deðil.

HAYALET (!) DÜÞMAN

Son bir söz de Ali Koç'un iletiþim ekibine; stratejiniz son derece çeliþkili. Ali Koç'un 6 yýlda 0 kupa kazanmýþ olmasýný ismini koyamadýðýnýz bir düþmana dayandýrýyorsunuz. Ali Koç, bu düþmanýn kim olduðunu söylemiyor.

Söyleyemeyecek de.

Bu durum böyle devam etmez. Ali Koç'u bir rahatlatýn.

Baþka bir söyleme geçin.

Sizi anlýyorum.

TFF diyorsunuz, MHK, Galatasaray diyorsunuz, FETÖ diyorsunuz. Bunlar Aziz Yýldýrým zamanýnda da vardý. O da bunlardan þikâyet ediyordu. Ama Aziz Yýldýrým mücadele edip, bir yýl da hapis yatmasýna raðmen 6 þampiyonluk kazandý. Ali Bey, 2012'de "Gözümün üstünde kaþým var, sevdam aileme ve iþime zarar veriyor" diyerek mücadeleden ayrýldý.

Tabii ki ondan bir Aziz Yýldýrým hikayesi çýkaramazsýnýz.

Lütfen ya Ali Koç'un önüne koyduðunuz metinlerden birinde sürpriz yaparak adýný söyleyemediði düþmanýn ismini yazýn, o da okusun ve bu stres bitsin. Ya da onu daha fazla zor durumda býrakmayýn. Ali Koç, ismini koymadýðýnýz o düþmaný açýklayamaz. Zaten açýklayabilseydi 2012'de evine, ailesine, iþine geri dönmezdi.

Son sözüm þu: 6 sezonun muhasebesi, yapýlan yanlýþlar, hatalý yüzlerce transferler, gönderilen antrenörler, alýnan her karardan geri vites yapmalar, taþ üstüne taþ koyulmayan bir dönem, 17 milyar TL'ye varan borçlar.

Bunun hesabý kazanýlan bir derbi maç, iki darp üzerinden verilemez. Eðer böyle bir hesap verme þekli mümkün olsaydý Galatasaray'a ve Trabzonspor'a karþý 20 yýl, Beþiktaþ'a karþý 13 yýl süren derbi yenilmezlik rekoru bulunan Aziz Yýldýrým Fenerbahçe'nin deðiþmez baþkaný olurdu.

Nisan ayýnda 4 kupa hedefi olan, Trabzon'dan zafer ile dönen takýmý 20 günde bütün hedeflerinden uzaklaþtýran, sakin kalamayan ve saha içine odaklanmak yerine saha dýþýna taþan Ali Koç ve yönetimi Fenerbahçe Genel Kurulu'nda düþündükleri kadar kolay hesap veremez.

10 kiþi ile Galatasaray'ý kendi evinde pozisyon vermeden yenen Fenerbahçe futbol takýmý yerine, sahadan çekilemeden gol yiyen U19 takýmýný süper kupada Galatasaray'ýn karþýsýna çýkaran Ali Koç, o maçýn da tarihe yazýldýðýný hayatý boyunca unutmamalýdýr.