Birleþmiþ Milletler Genel Kurulu, Rusya'nýn Ukrayna'da iþgal ettiði Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerini yasadýþý ilhakýný 143 lehte oyla kýnadý. Karar, tüm devletlere, BM'ye ve uluslararasý kuruluþlara Rusya'nýn ilhak iddialarýnýn hiçbirini tanýmama çaðrýsýnda bulunuyor ve Rusya'nýn ilhak beyanýnýn derhal geri alýnmasýný talep ediyor.
BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi Rusya kararý veto edecek. BM kararlarýnýn yaptýrým gücü var mý bir tartýþma konusu. Ancak oylamadaki tablo ülkelerin taraflara bakýþýný göstermesi bakýmýndan önemli.
Oylamada Rusya'nýn yaný sýra Belarus, Kuzey Kore, Suriye ve Nikaragua aleyhte oy kullandý.
Çekimser üyeler dikkatimizi çekmiyor deðil. Çin, Hindistan, Güney Afrika, Kazakistan, Kýrgýzistan, Özbekistan, Ermenistan, Pakistan, Cezayir, Mali, Etiyopya, Mozambik, Tanzanya, Sudan dahil olmak üzere 35 ülke çekimser kaldý.
Çok kutuplu dünyanýn Afrika'da yarattýðý bölünme dikkat çekici. Çin ve Rusya'nýn Afrika'daki nüfuzu bildiðimiz bir gerçek. Her iki ülkenin de Afrika'da yaptýðý yatýrýmlar BM oylamasýna etki ediyor. Haritaya baktýðýnýzda Fransýz tesirinin giderek azaldýðýný görebilirsiniz.
Avrasya hattýnda ise Kazakistan, Kýrgýzistan, Özbekistan çekimser kalýrken Azerbaycan, Türkmenistan, Venezuela, Ýran, Kamerun gibi ülkeler oylamaya katýlmayarak tutumunu belli etmiyor. Yahut tepki çekmek istemiyorlar mevcut atmosferde.
Küresel savaþýn çoktan baþladýðýný ve farklý cephelerde mücadelenin sürdüðünü defalarca yazmýþtýk. Savaþ yalnýzca klasik usulde yürümüyor. Ticaret, enerji, gýda, siberalan, uzay vb. sahalarda kendisini gösteriyor.
BM oylamasýnda Taliban kontrolündeki Afganistan Rusya'yý kýnarken Pakistan ve Hindistan çekimser oy vererek taraflarýný belli ediyorlar. Hindistan'ýn tutumu Birleþik Krallýk'ýn yeterince nüfuz edemediði anlamýna geliyor. Hakeza Pakistan siyasetinde de Londra'nýn tesirli olduðu sýkça söylenirdi. Eski Baþbakan Navaz Þerif'in Londra'da yaþadýðý söylense de Þahbaz Þerif iktidarý pozisyonunu Asya'ya yaslýyor.
Türkiye, Rusya ile birçok diplomatik meseleyi masada yürütmesine raðmen Ukrayna'nýn ilhakýný kýnýyor. Türkiye en baþtan BM sisteminin çöktüðünü ve güvenlik konseyindeki daimi veto yetkisinin adaletsizliðini vurguluyor.
Türkiye'nin uluslararasý arenada kendine özgü tutarlý tavrý saygýnlýðýný artýrýyor. Bölgesinde olup bitenlere seyirci kalmayan ve haksýzlýklara karþý sesini yükselten Türkiye gýpta ile takip ediliyor.
Bakmayýn Rusya'yý, Ýngiltere'yi ve ABD'yi gözünde büyütüp teslimiyetçi dýþ politika isteyenlere. Jeopolitik avantaj ve tarihin akýþý Türkiye'den yana. Küresel siyasetin gerilimi içinde Ankara merkez ülke olduðunun farkýnda. Erdoðan ise Türkiye Yüzyýlý derken önümüzdeki fýrsatlarý bilerek konuþuyor.
Dünyayý nükleer felakete sürüklemek isteyenlere karþý Türkiye'den yükselen ses çok anlamlý. Tarihin bu kritik dönemecinde bu topraklarýn sesi adaleti ve vicdaný temsil ediyor.