Üsküdar Gülnuþ Emetullah Valide Sultan Camii'nin (Yeni Valide Camii) kýblesindeki Uncular Caddesi 18 numaralý kapýda bir küçük levha var.
Bu küçük levhanýn iþaret ettiði kuruluþun faaliyetlerine baktýðýmýzda sýnýrlarý aþan bir kuþatýcýlýk beliriyor.
Üsküdar'ý Ýstanbul'u, Türkiye'yi hatta kýtalarý aþan bir kuþatýcýlýk.
Bu kuruluþ deðiþik hizmetlerinin yaný sýra aðýrlýklý olarak Türkiye'de yüksek tahsil yapan yabancý uyruklu öðrencilere yoðunlaþmýþ.
Birleþmiþ Milletler gibi her kýtadan her ülkeden bir veya birkaç öðrenciyle karþýlaþmanýz mümkün burada.
Çoðunluðu Müslüman ülkelerin öðrencileri oluþturuyor ama Güney Amerika'dan Arakan'a kadar diðer ülkelerden gelmiþ öðrencilerle de karþýlaþabiliyorsunuz.
Üstelik farklý din mensuplarý da var.
Branþ, cinsiyet, milliyet, aidiyet, ülke, coðrafya sýnýrý yok!
Evet, çoðunluðu Müslüman öðrenciler oluþturuyor ama aralarýnda Hristiyan da var Budist de!
Öðrencilerin aklýmda kalan memleketleri þöyle: Afganistan, Somali, Fildiþi, Madagaskar, Venezüella, Kolombiya, Kýrgýzistan, Özbekistan, Tacikistan, Hindistan, Pakistan, Bangladeþ, Ýran, Kosova, Fas, Mýsýr, Filistin, Ürdün, Sirilanka!
Ülkemizdeki dindar kesime höyküren sekülerler gelsin de hoþgörü nedir burada görsün!
Kurucularýnýn tamamý dindarlardan oluþan bu kuruluþun uzak ülkelerden gelmiþ gayr-i Müslimlere bile nasýl kucak açtýðýný görsün de biraz insanlýk öðrensin.
Kuruluþun baþýnda Süleymaniye Kütüphanesi eski müdürü Emir Eþ Bey var.
Pandemiye kadar öðrencilerin barýnmasýna da katkýda bulunan kuruluþ, pandemiyle birlikte öðrencileri yurtlara yerleþtirip, yurt ücretlerine mali destek saðlamak, piyasada cari her nevi saptýrýcý olumsuz yöneliþlere karþý uyarýcý/eðitici bilgilendirmeler yapmak gibi farklý hizmetler veriyor.
Mesela burs sistemi bildiðinizden çok farklý. Açýktan burs ödemesi yapýlmýyor ve sabit bir meblað yok. Her ay üniversite hatta liseli öðrencilerin katýlabileceði bir kompozisyon yarýþmasý açýyor ve baþarýlý olanlara derecelerine göre nakdi ödeme yapýyor.
Böylece de gençlerin düþüncelerini yazýlý ve sözlü olarak ifade etmelerini teþvik ederek sosyal açýdan geliþmelerine katký saðlamýþ oluyor.
Bir takým sportif faaliyetin yaný sýra, bizim geleneksel sanat çalýþmalarýmýza da öðrencileri teþvik ediyor ve baþarýlý öðrenciler arasýndan bir grup seçip Türkiye'yi tanýtacak seyahatler/kamplar düzenliyor.
Ramazan'da sýcak ortamlarda öðrencilerin birbiriyle kaynaþabilecekleri iftar ve benzer programlar düzenliyor.
Geçen sene Çamlýca'da bir salonda bayramlaþmaya davet ettiklerinde gördüðüm manzara karþýsýnda büyük þaþkýnlýk yaþamýþtým.
O küçük levhanýn arkasýndaki büyük fotoðrafý görünce nutkum tutuldu.
Gerçekten Birleþmiþ Milletlerin öðrenci temsilcileri gibi bir toplantýydý. Herkesin bayramlaþma yerine mahalli kýyafetleriyle gelmesi için mesaj atmýþlar.
Dünyanýn özeti karþýmýzda duruyordu.
Herkes kendi ülkesine ait bir þiir, ilahi, fýkra benzeri konuþmalar yaptý ama görmeye deðerdi.
Hele iki Kýrgýz gencin Manas Destaný'ný seslendirmesi müthiþti.
Son derece doðal bir programdý. Gelen öðrencilere kitap broþür dergi gibi kültürel hediyeler verilmiþti.
Bu gençlerin bir özelliði de Anadolu irfanýnýn yaþayan bir temsilcisi olan Emir Eþ beyin eðitiminden geçtikleri için, son derece kibar, nazik ve saygýlý olmalarýdýr.
'Ýnsana yatýrým' yapýlýyordu. Bu da, iþin tabiatý gereði çok süre, çok para istiyordu. Çok da fire verebiliyordu. Yaptýklarý iþ iðneyle kuyu kazmak gibi sabýr istiyordu.
Geçenlerde bu kuruluþu ziyarete gittiðimde baktým Venezüellalý Samuel oruç tutuyor. 'Müslüman mý oldu?' dedim. Hayýr dediler. Arkadaþlarýna saygý için o da yemiyor içmiyor!
Bizim sözde Müslümanlarýn sokaklarda açýktan yiyip içmelerini hatýrladým, duygulandým.
Bahsettiðim kuruluþ FÜTÜVVET Eðitim-Tesanüd ve Araþtýrma VAKFI.
Örnek bir hizmete imza atan vakfý ve baþta Emir Eþ olmak üzere emeði geçenleri kutluyorum.
Tanýþmak, ziyaret etmek ve yardýmcý olmak isteyenler, vakfýn internet sitesindeki iletiþim bilgilerini inceleyebilirler. (www.futuvvetvakfi.org)
Allah güç kuvvet versin, yardýmcýlarý olsun, sayýlarýný artýrsýn.