Ýbrahim Güneþ
Ýbrahim Güneþ
Tüm Yazýlarý

“Bu benim son seçimim”

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn bu 'Benim son seçimim" açýklamasý sevenlerinin yüreðini daðladý. Elbette Erdoðan'lý yýllarý tarih, siyaset kitaplarý yazacak. Ama buraya da not düþmek istedim. Sizce Erdoðan'ý Erdoðan yapan neydi?

A- Ömrünü milletine, ülkesine devletine adamasý

B- Muhafazakar devrimci olarak yaptýklarý

C- Vesayet odaklarýyla savaþmasý

D- Milletten baþka bir güç tanýmamasý

E- Ötekileþtirilenleri kucaklamasý

F- Teknofest Kuþaðý'ný yetiþtirmesi

Þimdi düþündüm de þýklara sanýrým alfabemiz yeterli olmayabilir.

Siz kendi duygu ve düþüncelerinizi deðer þýklara ekleyin lütfen.

Ama þunu net bir þekilde söyleyebiliriz en azýlý düþmanlarý bile Erdoðan'ýn çalýþkanlýðý, ömrünü millete adamasý konusunda þapka çýkarmak durumunda kalýrken, günahýyla sevabýyla bu millet onu hep baðrýna basmaya devam edecektir. Zira iyi günde, kötü günde, hastalýkta saðlýkta her daim o milletine hizmetkar oldu. Takdir milletin...

"BÝR CÝSÝM YAKLAÞIYOR"

Cem Yýlmaz'ýn sevilen filmi GORA'da "Komutan Logar bir cisim yaklaþýyor efendim" repliði en dikkat çekici anlardan biriydi. Güldürürken yaklaþan tehlikeyi de iþaret ediyordu.

Biz seçim gündemine odaklanmýþ kýsýr tartýþmalarýn peþinde koþtururken, hemen güneyimizde iki yýldýr kaynatýlan bir kazan var. Ýsrail'den Irak'a bir terör koridoru kurmak için çabalayanlar uyumuyor elbette. Yukarýdaki fotoðrafa dikkatle bakýn. ABD'li komutan, PKK/YPG elebaþý ve Talabani aþireti lideri bu pozu iki yýl önce verdi. Ve Türkiye'nin tüm uyarýlarýna raðmen süreci devam ettiriyorlar. Bu yüzden son dönemde MÝT'in Süleymaniye'deki PKK elebaþlarýna yönelik nokta operasyonlarý aslýnda Bafel Talabani'ye de bir "Aklýný baþýna al" mesajý... Zira Barzani yönetimi Türkiye ile birlikte yol yürüyüp, PKK ile arasýna mesafe koyarken rakibi Talabani aþireti PKK/YPG'li teröristlerle sözde ortak tatbikatlarla, ABD güdümünde iþ birliðini sürdürüyor.

Bu yüzden Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn "Ulusa Sesleniþ" konuþmasýndaki iki kritik cümleyi buraya býrakýyorum.

"Irak sýnýrlarýmýzý güven altýna alacak çemberi tamamlamak üzereyiz. Ýnþallah bu yaz Irak sýnýrlarýmýzla ilgili meseleyi kalýcý olarak çözüme kavuþturmuþ olacaðýz. Türkiye'yi güney sýnýrlarý boyunca kuracaðý bir teröristanla dize getireceðini düþünenlere yeni kâbuslar yaþatacak hazýrlýklarýmýz var."

Yani Talabani aþireti için kabustan kaçýþ için son çýkýþ geldi ve geçiyor bile...

Bu süreçte MÝT Baþkaný Kalýn ve hemen ardýndan Dýþiþleri Bakaný Fidan'ýn ABD'ye yaptýðý ziyareti ýskalamayýn. Zira benzer bir rota daha önce de Irak'ta, Baðdat-Erbil hattýnda çizilmiþti. Yani terör örgütü PKK/YPG ve Bafel Talabani için bir cisim yaklaþýyor. Talabani'nin "Türk SÝHA'larý üstümde uçuyor" iddiasý boþuna deðil. Anlaþýlan yakýnda gökyüzüne daha sýk bakacak gibi görünüyor.

Zira Erdoðan, "Batýlý efendilerine güvenip de topraklarýmýza göz dikenlerden, bizi bölmeye çalýþanlardan bunun hesabýný misliyle soruyoruz ve soracaðýz" diyor. CHP ise DEM'le birlikte terörle mücadele tezkeresine "Hayýr" diyordu.

KURTULUÞ GÜNÜ

Yürüyen merdivenlerde zor anlar yaþayan, yaralanan, tekerlekli sandalyesinde aylardýr bozuk olan asansörlerin önünde bekleyen Ýstanbullularýn hali artýk bir rutin oldu.

Ama yine de insan izlerken inanamýyor.

"Nasýl oldu da Ýstanbul beþ yýlda bu hale geldi?" diye düþünüyor.

Mesele sadece Ýmamoðlu'nun yarý zamanlý çalýþmasý deðil aslýnda.

Sorun çok daha derin ve karmaþýk.

Ama üç kelime ile özetlemek gerekirse

"Kurumsal hafýzanýn silinmesi" denilebilir.

Cumhur Ýttifaký ÝBB Baþkan Adayý Murat Kurum, sosyal medya hesabýndan rakamlarý paylaþtý.

ÝBB'de son beþ yýlda kadrolaþmak için 33 bin 725 kiþiyi iþten çýkardýlar. 46 bin 967 kiþi iþe alýndý. Üstelik de "Tek bir iþçi çýkarýlmayacak" diye verilen namus sözüne raðmen. Tabii bu partizanca yaklaþým sebebiyle gidenler, kurumsal hafýzayý da beraberinde götürdü. Kurum, "Ýnsanlarýn ekmeðiyle oynadýlar. ÝBB'nin hafýzasýný sildiler, kurumsal yeteneðini yok ettiler. Sistem týkýr týkýr iþliyordu, bozdular" diye yazdý. Üstüne AK Parti ÝBB Grup Baþkan Vekili Tevfik Göksu çok çarpýcý bir iddia ortaya attý. Göksu, "Ekrem Ýmamoðlu, Kemal Kýlýçdaroðlu'nu devirmek için 8 bin 643 kiþiyi ÝBB'de iþe aldý. Bunun ÝBB'ye bir yýllýk maliyeti 5.1 milyar TL" ifadesini kullandý. CHP'li gazeteci Enver Aysever, "Öyle bir tablo oluþtu ki Ýmamoðlu ona da boþ ver buna da boþ ver diyor. Ýmamoðlu'nun arkasýnda olaðanüstü bir para var" diye konuþtu. Ýmamoðlu'nun kenti boþ vermiþliði, her sorunu para ile çözebileceðini düþünmesi, kurumsal hafýzayý çöpe atmasý kenti bu hale getirdi.

Kim bilir belki de 31 Mart sadece Ýstanbullularýn deðil, CHP'ye gönül verenlerin de kurtuluþ günü olur.

"NE ÝÞÝMÝZ VAR SOMALÝ'DE?"

2011 yýlýnda Erdoðan Somali'ye gittiðinde ülke parçalanmanýn eþiðindeydi, terör örgütü Eþ-Þebap saldýrýlarý Cumhurbaþkanlýðý Konutu'nun duvarlarýndaki kurþun izlerinden okunuyordu. Kýtlýk, terör ve siyasi istikrarsýzlýk içinde kývranan bir Somali vardý. Türkiye'nin desteði Libya'da olduðu gibi Somali'de de tüm süreci kökünden deðiþtirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar'ýn Somali Petrol ve Maden Kaynaklarý Bakaný Omar Mohamed ile attýðý imzalar bir dönem "Ne iþimiz var Somali'de?" diyen muhalefetin vizyonsuzluðuna da bir cevaptý aslýnda. Zira ABD raporlarýna göre Somali'deki petrol ve doðalgaz rezervi 30 milyar varili buluyor.

Bu arada Somali demiþken haritada bulunduðu enlemlere bir göz atmanýzý tavsiye ederim. Sonra o enlemi takip ederek Batý'ya doðru yol alýn, bakýn önünüze hangi kritik uzay üssü çýkacak. Yani demem o ki Erdoðan'ýn vizyonuna ulaþmak için muhalefetin daha kýrk fýrýn ekmek yemesi lazým. Ve son bir not, Türkiye Somali ile anlaþmalarý yaparken sömürgeci zihniyetle deðil, "kazan kazan" formülüyle ayný zamanda Somali halkýnýn gönlünü de kazanýyor.

Ve son bir not...

Uluslararasý kredi derecelendirme kuruluþu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "duraðan"dan "pozitif"e çýkardý.

DEM, CHP'YÝ REHÝN ALDI

Sezen Aksu'nun bir þarkýsý var...

Romantik bir þarký.

"Ben sende tutuklu kaldým" diyor bir mýsrasýnda.

CHP'lilerin durumu biraz da böyle gibi.

CHP'liler CHP'de tutuklu,

CHP DEM'in esiri...

Memleket Partisi Genel Baþkaný Ýnce, CHP'de verdiði mücadeleyi, kurulan kumpaslarý, 8 dakikalýk bir video ile meydanlarda anlatýyor.

"Beni hançerlediler" diye isyan ediyor.

Hadi Erdoðan düþmanlýðý CHP'lilerde ideolojik bir körlüðe sebep oldu.

Ýyi de ya Ýnce!

CHP'de tutuklu kalan seçmen CHP'nin öz evladýna da sahip çýkmýyor.

Öte yandan Afyonkarahisar'da patlak veren "Burcu Köksal krizi" ile gördük ki CHP'li seçmen CHP'de tutuklu kalmýþken, CHP yönetimi de DEM'in rehinesi olmuþ. Öyle ki daha düne kadar Kýlýçdaroðlu ile birlikte fotoðraf dahi çektiremeyen DEM'liler þimdi CHP'ye ayar veriyor. "Kelle isteriz" diye üsten üsten konuþuyor. Hatta DEM'in Ýstanbul Baþkan Adayý Meral Danýþ Beþtaþ,

""PYD dünyada hiçbir yerde terör örgütü olarak görülmüyor.

Bir tek Türkiye ve Katar terör örgütü olarak görüyor." Ýfadesini televizyon ekranlarýndan paylaþýyor. CHP-DEM gerilimi kendilerini ilgilendirir. Ama yüreðinde Atatürk sevgisi olanlar CHP'nin içine düþtüðü bu aciz durumdan ýzdýrap duyuyor. Ve diþler sýkýlmýþ vaziyette herkes 1 Nisan sabahýný bekliyor.